Meleklerin yaratılış gayesi

  • Konbuyu başlatan İslami Yazar
  • Başlangıç tarihi
İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Meleklerin yaratılış gayesi
melek,melek nedir,meleklerin cinsiyeti varmıdır,melekler neden yaratılmıştır,melekler nasıl varlıklardır


İmanın şartlarından ikincisi meleklere inanmaktır. Yüce Allah Amentüde ki Ve melaiketihi deyişi ile, meleklerine inanmayı ve iman etmeyi belirtmekte bildirmektedir. Meleklerin yaratılışı, meleklerin yaratılış özellikleri meleklerin yaratılış gayesini bu yazımız da madde madde anlatacağız inşallah.


melekler.jpg


Meleklerin cinsiyeti var mıdır?

Melekler de erkeklik veya dişilik özelliği yoktur. Bütün akaid kitaplarında meleklerin cinsiyetinin olmadığı belirtilmiştir. Melekler evlenemezler, doğurma özellikleri olmadığından çoğalamazlar. Meleklerin yeme içme gibi özellikleri de yoktur.

Melekler nasıl bir varlıktır?

Melekler yaşam sahibi olan, canlı, nurani ve akıl sahibi varlıklardır. Yüce Allah’ın en değerli kullarındandır. Cenabı Hakkın her buyruğunu yerine getirirler asla isyan etmeler. Yüce Allah bazı melekleri Peygamber olarak bile seçmiştir. Yüce Allah öbür meleklere de haber götürme görevini (vahiy) vermiştir. Bu kutlu melekler yalan söylemez, hile yapmaz. Yüce Allah’ın buyruklarını unutmaz, söylediklerini aynen aktarırlar.

Melekler niçin yaratıldı?


Bazı kardeşlerim Yüce Allah’ın yardıma ihtiyacı yokken neden melekleri yarattığı konusun da bana sorular soruyor. Bu soru defaatle geldiği için meleklerin yaratılış gayesini ele alacağım. Yüce Allah’ın hiç kimseye ve yardımına tabiki ihtiyacı yoktur. Yaradan bir şeyin olmasını dilerse Ol demesi kafidir. Allah isterse Ol der oda hemen oluverir.

Yüce Allah hiç bir şeyi sebepsiz yaratmamıştır. Yarattığı her şeyin sebebi vardır. Melekleri yaratma sebebi şunlardır. Yüce Allah Azrail ( aleyhisselamı ) İnsanların ruhunu almak için, Cebrail ( aleyhisselamı ) peygamberlere haber göndermek için yaratmıştır. Yüce Allah dilerse bu melekler olmadan da dilediğini yapar. Peygamberlere vahiy göndermeden kalplerine ilham ederek bazı şeylerin olması gibi. Nasıl ki su susuzluğu gidermeye sebepse, ilaçlarıda bir takım hastalıkları rahatsızlıkları gidermek için sebep kılmıştır.

Bir gün Musa aleyhisselam Cenabı hakka şöyle bir sual sordu;

Allahım hastalığı yapan kim, hastalığı iyi eden iyileştiren kimdir?

Yüce Allah; Her ikisinde yapan benim

Musa aleyhisselam; Doktorlara ne lüzum var o zaman Rabbim?

Yüce Allah; Doktorlar şifa için var ettiğim nedenleri bilir ve kullarıma verirler .Bende onlara bu şekilde rızık ve hayır veririm.

Bu halde Allahın hikmetin den sual olunmaz. Yaradan her şeyi sebepli yaratmıştır. Dilerse sebepsiz de yaratır. Nasılki çocuğun olması için anne ve baba nın olması sebeptir, dilerse Hz adem ile Hz İsayı yarattığı gibi anasız babasızda yaratabilir.
Cenabı Hak her şeye muktedirdir.

Melekler soğan sarımsaktan rahatsız oluyormuş doğrumu?

Hadisi şerifte Sarımsak, soğan yiyen, mescidimize gelmesin. Çünkü insanların rahatsız olduğu şeylerden, melekler de, rahatsız olur diye belirtilmiştir. Buradan anlaşıyor ki melekler de pis kokan şeylerden rahatsızlık duyuyorlar.

Melekler akıl sahibi olan, amellerimizi tespit edip yazan, kabirde sorguya çeken, peygamberlere haber götüren, insanların ruhunu alan çeşitli işlerle görevlendirilmiştir. Meleklerin peygamberleri Cebrail, Mikail, İsrafil ve Azrail aleyhimüsselam dır. Meleklerin hepsi de ilim sahibidir. Melekler ile ilgili bilgilerimizi başka bir konumuzda ele almaya devam edeceğim. Selam ve dua ile.
 
Hocam merhaba size bir sorum var. Hergün böyle rahatsız ediyorum ama kusura bakmayın. Şöyle bir şey hep söylenir doğruluğu nedir merak ediyorum. Bir kişi ilişki sonrası gusül almazsa o eve melekler girmiyormuş doğrumu acaba ?
 
Merhabalar efendim rica ederim biz sorulmayınca rahatsız oluruz. kusur diye de bir şey yok islami kuralları öğrenmede asla kusur olmaz. nasılki bir yerimiz rahatsızlandığında doktora gitmemiz icap ediyorsa aklımıza takılan islami sorularda da işin ehline danışacaksınız. sorunuza gelirsek, cünüplük hali ile alakalı daha öncede baya bir konu işlemiştik. Cünüp olan kadın ve erkek üzerinden farz bir namaz vakti geçmeden hemen gusletmesi farzdır. lakin elimiz değmedi gibi bahanelerle gusletmezsek manen ve madden kirli hükmündeyiz. yediğimiz gıdalardan gelen kokular bile melekleri manevi ricali rahatsız ediyorsa, üzerimize farz olan gusül abdestini de almazsak oraya melekler yaklaşmaz. zaten alimlerin tavsiyesi cünüp olarak üzerine güneşin doğmamasıdır. kişi cünüpken kendisi bile rahatsız olur. bu halde iken melekler bize nasıl yaklaşsın veya evimize girsin. melekler ki rahatsız oldukları kişilere manen cezalarda verebilirler. o kişi hakkında Allaha şikayette bulunurlar.
 

Benzer Diğer Konularımız !

İ
Cevaplar
0
Görüntüleme
1K
İslami Yazar
İ
İ
Cevaplar
0
Görüntüleme
890
İslami Yazar
İ
İ
Cevaplar
0
Görüntüleme
1K
İslami Yazar
İ
İ
Cevaplar
0
Görüntüleme
4K
İslami Yazar
İ
İ
Cevaplar
7
Görüntüleme
1K
İslami Yazar
İ
Geri
Üst