Meme kistleri olanlar nasıl beslenmelidir ?

Uzman SühaN

Administrator
Meme kistleri olanlar nasıl beslenmelidir ?
Gögüste kist gelişimi bir çok kadın için endişe verici ortak bir sorundur. Hormon düzeylerindeki normal değişikliklere bağlı olarak, göğüs kistlerinin yaşla birlikte değiştikçe doğal olarak geliştiği düşünülmektedir. Birden fazla kist olması yaygındır. Fibrozis kistler çocuk doğurma çağındaki kadınlarda daha sık görülür, ancak her yaştan kadınları etkileyebilirler. Bunlar gögüsün farklı bölgelerinde ve her iki gögüste aynı zamanda bulunabilir. Kistler memede sıvı dolu, yuvarlak veya oval keselerdir. En çok 40 yaşlarındaki kadınlarda bulunurlar, ancak her yaştan kadınlarda ortaya çıkabilirler. Aylık hormon değişiklikleri sıklıkla kistlerin daha büyük hale gelmesine ve ağrılı olmasına neden olabilir.


memede kist beslenme.jpg







Kistler, meme bezlerinin içinde sıvı birikmesiyle oluşur. Çoğu zaman, fibrokistik değişiklikler, gögüste topaklar, şişlik , hassasiyet veya ağrı gibi semptomlara dayanarak teşhis edilir. Bu semptomlar, adet döneminden hemen önce kötüleşir ve adet döneminizin farklı aşamalarında değişebilir. Göğüs kisti yuvarlak veya oval sıvı dolu, hareketli bir topaktır. Özellikle hızlı bir şekilde büyüdüklerinde ağrı yaşayabilirsiniz. Doktorlar , sıvı birikimini hafifletmek için diyetinizde tuz ve kafeini sınırlandırmanızı tavsiye eder. Özellikle rahatsız edici semptomları hafifletmek için, doğum kontrol hapları gibi hormon içeren ilaçları reçete edilebilir.



Göğüs kistleri yumuşak veya sert hissedebilir ve birkaç milimetre ile birkaç santimetre arasında değişen herhangi bir boyutta olabilir. Gögüste hızlı ve her yerde gelişebilir. Bazı insanlar için kistler rahatsız edici ve hatta ağrılı dır. . Bir süre önce, kistler daha büyük hale gelebilir ve acı verici hassas olabilir. Bununla birlikte, bir çok kadın kistlere sahip olabilir ve herhangi bir septom hissetmez..Kistler genellikle memede bir yumru olarak fark edilir veya rutin bir taramada görülebilir.Kist büyükse veya rahatsızlığa neden oluyorsa, doktor ince bir iğne ve şırınga kullanarak sıvıyı çekebilir. Sıvı çekildikten sonra kist genellikle kaybolur.



Göğüs kistleri, meme dokusunda küçük, sıkı topaklar halinde mevcut olan iyi huylu sıvı keseleridir. Genellikle ovulasyon ve menstrüasyon arasındaki günlerde oluşurlar. Her ne kadar kanserli olmasalar da, çoğu zaman dokunaklı ya da ağrılıdırlar. İlk kez keşfedildiğinde çok endişe verici olabilirler. Nispeten küçük olmasına rağmen, bir ceviz büyüklüğüne kadar genişleyebilirler.Bununla birlikte, ergenlik ve menopoz arasında olan herhangi bir kadını etkileyebilirler. Ayrıca, östrojen replasman tedavisi gören kadınlar özellikle risk altındadır . Çay, kola , kahve enerji içeceklerinden fazla tuz tüketiminden kaçının. Mutlaka E vitamini içeren besinler tüketin. Ayrıca gögüslerinize masaj yapın..




Meme masajı yaptırmanın faydaları


Lenfatik masaj, atık sıvıları hasarlı alandan uzaklaştırmak için kullanılan hafif bir basınç tekniğidir. Göğüslerin uyarılması, sağlıklı göğüslerin korunması ve hatta muhtemelen meme kanseri hastalığının önlenmesi için en kolay ve en başarılı araçlardan biri olabilir.



Göğüslerin sağlığını korumak için

Meme ağrısını veya hassasiyetini azaltmak

Fibrokistik meme hastalığı ve yaşam döngüsü değişiklikleri belirtileri rahatlatmak için

Kas gerginliğinin neden olduğu göğüste daralmayı azaltmak için

Solunum mekaniğini geliştirmek

İyilik hissi yaratmak ve rahatlama sağlamak

Vücudunuzla ilişkinizi geliştirmek için

Doğum öncesi ve doğum sonrası rahatsızlığı hafifletmek veya laktasyonu teşvik etmek

Cerrahi sonrası yara izlerini yumuşatmak

Ödem azaltmak

Göğüste adet öncesi tıkanıklığı veya şişmeyi hafifletmek için

Üst sırt ve omuz ağrısını azaltmak


Bir kistin var olması durumunda erken tanı alabilmek için, düzensizlikleri veya değişiklikleri kontrol etmek için memelerde kendi kendine muayene yapılması önemlidir. Bu nedenle banyo yapacağınız zaman gögülerinizi kontrol edin. Herhangi bir değişiklik varmı, elinize topaklar geliyormu? Bu işlemi yaparken gögüslerinizi iyice sabunlayın ve parmak uçlarınızla gögüslerinizi kontrol edin. Göğüslerdeki kistlerin varlığı, özellikle 40 yaşın üzerindeki kadınlarda çok yaygındır. Göğüslerde görülen birçok nodül ve kist iyi huyludur , ancak doktorunuza danışmadan farkı söylemek imkansızdır.


Bazı çalışmalar , vücutta antioksidan etkiye sahip olan E vitamini ve A vitamininin kist oluşumunu önlemeye yardımcı olabileceğini de göstermektedir . Diyetinize büyük miktarlarda taze meyve ve sebze eklemek için başka bir sebep. Badem , zeytinyağı, fındık, ayçiçeği çekirdeği ve susam tohumu çok sayıda E vitamini içeren gıdalardır. A vitamini içerenler havuç, ıspanak, kavun ve yumurtadır. Bazı çalışmalar, çuha çiçeği yağı ve hodan yağı tüketiminin, meme hassasiyetini ve kistlerin yarattığı diğer tahriş edici semptomları azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu yağlar omega-6 yağ asitleri açısından zengindir . Yeşil çay ekstresi de güçlü bir antioksidandır. Günde 200 ml yeşil çay ekstresi içerseniz, memelerde kist oluşumunu önlemeye yardımcı olur.


Meyve ve sebzelerde bulunan C, E ve karotenoid vitaminleri güçlü antioksidanlardır. Meyve ve sebze tüketimi, DNA hasarı ve mutasyonlarından sorumlu olan serbest radikalleri temizlemeye yardımcı olur. Meyve ve sebzeler, anti-kanser özelliklerine sahip olduğu bilinen folik asit bakımından da zengindir. Bruksel lahanası, karnabahar, lahana, ve brokoli tüketmek önemlidir. Bu sebzelerin yüksek alımı, anti-kanser özelliklerine atfedilen, meme kanseri dahil olmak üzere belirli kanserlerin daha düşük bir insidansı ile ilişkilendirilmiştir. Kanser büyük ölçüde glukoz alımına bağlıdır. Şeker, vücut ağırlığının artmasına katkıda bulunur ve bu da meme kanseri gelişme olasılığını etkiler. Bu nedenle şeker alımını sınırlayın.Yüksek yağlı diyet meme kanseri riskini artırabilir.


Aşırı kilolu olmak, meme kanseri için temel risk faktörlerinden biridir , bu nedenle iyi beslenme ve kilo verme, meme kanseri riskinizi azaltmaya yönelik ilk adımlardır. Brokoli, lahana, karnabahar, nar mutlaka meme sağlığı için tüketilmelidir. Vitamin A ve C den yüksek olmasının yanı sıra, turpgillerden sebzeler de fitokimyasallar açısından zengindir. Bu antioksidanlar, toksinleri nötralize ederek kansere karşı savaşmaya yardımcı olabilirler. Çoğu insan keten tohumu kalp ve beyin için iyi bir omega 3 kaynağı olduğunu bilir. Gerçekten de keten tohumu lignan açısından da zengindir. Lignan lifler sağlar ve bir antioksidan kaynağıdır. Araştırmacılar keten tohumlarındaki ligninin, özellikle göğüs kanseri olmak üzere kanserle savaşmada ümit verici sonuçlar verdiğini ortaya koymuştur. Yağlı balıklar omega 3 ve D vitamini açısından yüksektir.Bunlarda meme sağlığını korumaktadır. Aşırı kilolu olmak, özellikle menopozdan sonra meme kanseri dahil olmak üzere birçok farklı kanser riskini artırabilir. Kilonuza dikkat edin. Sürekli fiziksel olarak aktif olun. Düzenli egzersiz aynı zamanda kilo kontrol altında tutmak için en iyi yollardan biridir. Sağlıklı bir diyet, meme kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Sigaradan ve alkolden uzak durun. Gögüslerinizde ağrı, topaklanma yumru hissetiğiniz taktirde mutlaka bir hekime görünün. Hekiminizin önerdiği besinleri tüketmeye çalışın.
 
Geri
Üst