Menopoz döneminde hamile kalınır mı ?

Uzman SühaN

Administrator
Menopoz döneminde hamile kalınır mı ?
Ergenlik, adet, gebelik, perimenopoz ve menopoz. Bunlar bir kadının biyolojik döngüsündeki çeşitli aşamalardır. Menopoz, yaşa bağlı bir süreç veya kadınlarda belirli bir yaştan sonra meydana gelen bir değişimdir. Kadın 35 yaşını geçerken gebe kalma şansı azalır. 40 yaşlarında, perimenopozun başlaması muhtemeldir ve bunu genellikle üreme fazının sonu olan menopoz izlemektedir. Menopoz menstrüasyonun sonunu belirleyen fiziksel değişimdir. Menopoz süreci yavaştır ve menstrüasyon evresi sona ermeden aylar veya yıllar önce başlar. Peki menopozlu bir kadın hamile kalabilir mi ? Menopoza girdiğini sanıp hamile kalanlar var mı ? Merak edilen bu soruların yanıtlarını ayrıntıları ile makalemizin devamında bulabilirsiniz.




menopoza girdiğini sanıp hamile kalanlar varmı.jpg






Menopoza giren kadın hamile kalır mı uzman tv menopoza giren kadın hamile kalmaz çünkü artık yumurtalıklarında yumurta hücreleri kalmamıştır. Yumurtalık hücresi kalmayan bir kadında dolaysıyla hamilelik olmaz diyor. 49 yaşındayım adet olmadım çocuğum yok. Bu gecikmenin Hamilelik mi menopoz mu nasıl anlayabilirim diye sorular almaktayız. Öncelikle yapmanız gereken gebelik testi gebelik testiniz negatif sonuç verirse mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünün. Hekim menopoza girip girmediğinizi teşhis etmek için hormon testi yapacaktır. Menopozda mucize hamilelikler oluyor mu ? Menopoz aşamasına gelene kadar hamile kalmak mümkündür, ancak zor olabilir. Perimenopozal dönemde periyotlarınız düzensiz olsa da, yine de yumurtluyorsunuz ve yumurtalıklar olgun yumurtaları bırakıyor. Düzensiz sürelere rağmen perimenopozal dönemde yumurtlama meydana gelir. Bu nedenle, spermin salınmasıyla döllenen sağlıklı bir yumurtanın salınması için bir şans vardır ve gebe kalırsınız.





menopozda mucize hamilelikler.jpg




Menopoz Sırasında Gebelik Mümkün Mü?

Menopoza girdikten sonra artık yumurtlamazsınız ve doğal olarak gebe kalamazsınız. Menopozda hamilelik nasıl anlaşılır ? Perimenopozda adet döngüsü düzensiz hale geldiğinden doğurganlığınızı bilmek zordur. Yumurtlayabilir veya yumurtlamayabilirsiniz ve ayrıca yumurta kalitesi bozulabilirken östrojen, progesteron ve diğer hormonlar da dalgalanır. Tüm bu faktörler doğurganlığın azalmasına neden olur. Menopoz teşhisi almanıza rağmen gebelikten şüpheleniyorsanız bir kadın doğum uzmanına görünmenizde fayda var. Yapılacak muayene ile şüphenizi giderebilirsiniz.




menopoz anne olmaya engelmidir.jpg




49 yaşında hamile kalınırmı ? Yaşın doğurganlık üzerinde etkisi vardır. Menopoza girmediyseniz gebe kalma olasılığınız elbetteki vardır.Perimenopozal ve menopozal dönemlerde hamile kalmanız daha az olası olsa da, kontraseptif kullanmanız önerilir. Süreler düzensiz olsa bile yumurtlama olasılığı vardır. Prezervatif gibi kontraseptifler yalnızca planlanmamış gebeliği önlemekle kalmaz, aynı zamanda cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan kaçınmanıza yardımcı olur .Hamile kalmak istemiyorsanız, menopoza girene kadar bir çeşit doğum kontrol yöntemi kullanmalısınız.



Doktorlar, bir veya daha fazla dönemi atlayan bir kadının hamile mi yoksa menopoza yaklaşmakta mı olduğunu belirlemek için kan testleri yapabilir. Bu testler, bazıları hamileliği işaret eden (pozitif hCG testi) ve bir kadının yumurtalık fonksiyonu veya azalması hakkında ipuçları verebilecek bazı hormonların seviyelerini ölçer. Perimenopoz sırasında gebelik riskleri nelerdir? Olası tehlikeler hem anne hem de bebek için çoktur düşük kaliteli yumurtalar, değişken hormonlar ve uterus değişiklikleri nedeniyle düşükler artar. Düşük yumurta kalitesi ayrıca, hücre bölünmesinde ekstra bir kromozom üreten bir hatanın neden olduğu Down sendromu gibi doğum kusurları olasılığını da artırıyor. Ayrıca yüksek tansiyon , felç , nöbet, gebelik diyabeti ve kalp sorunları gibi komplikasyonlarda görülebilir.




Peri-menopozal dönemde, vücut, dalgalanan hormonlardan dolayı çeşitli değişikliklerden geçer; bu, akıştaki değişimler, döngünün süresi ve iki döngü arasındaki süreyi içeren düzensiz adet döngüsü ile sonuçlanır. Bazen aylarca tamamen adet eksikliği olabilir. Menopoz döneminde birçok kadın ' Menopoz döneminde gebe kalma şansı nedir?' Diye merak ediyor. Düzenli aylık menstrüel siklusların olmaması, genellikle hamilelik ve peri-menopozal dönem arasında karışıklığa yol açabilir. Menopozda hamilelik belirtileri ortaya çıkmaya başladığında, menopozal belirtileri idare etmede ve böyle bir hamileliği daha erken tespit etmede jinekoloğa danışmak son derece önemlidir.



İleri yaşta en sık görülen hamile kalma risklerinden bazıları aşağıda sıralanmıştır: Düşük yapma olasılığı , menopoz periyodu sırasında nispeten daha yüksektir ve yumurtalar kalitesiz olduğu için hem çocuğa hem de anneye tehdit teşkil edebilir, rahim fiziksel değişiklikler yaşla birlikte ortaya çıkar ve değişken hormonlar için gebelik komplikasyonları . En kötü durumlarda, ölü doğum şansı da olabilir. Düşük yumurta kalitesi, erken doğum, düşük doğum ağırlıklı ve gelişimsel kusur ve sakatlık riskini artırabilir. Yumurtalar eski ve kalitesiz olduğu için peri-menopozal gebeliklerde artan doğum kusurları sık görülür, Down sendromu, hücre bölünmesi sırasında ekstra bir kromozom üretimi nedeniyle ortaya çıkan en yaygın doğum kusurlarından biridir.



Organlarda ve organ sistemlerinde ilerleyen yaş ve sonuçta meydana gelen değişiklikler nedeniyle, rahim, kuvvetli kasılmalar üretememektedir , bu sezeyanla doğuma neden olabilir. Plasenta Previa 35 yaşından sonra meydana gelen gebeliklerde sık görülür. Annelerde kanama ve ağrı olabilir, bu tür annelere genellikle tam yatak istirahati yapmaları önerilir.40 yaşın olgunluğunda bile menopoza girene kadar yumurtlama mümkündür, cinsel açıdan aktif kadınların menopozal gebeliği önlemesi mümkündür.Kontrasepsiyon için bariyer yöntemler, hormonal doğum kontrol hapları ve cerrahi doğum kontrol yöntemleri dahil olmak üzere çeşitli yöntemler vardır . Doğum kontrol hapları menopoz semptomlarında artışa neden olan hormonal dalgalanmaları artırabilir. Cerrahi yöntemlerde, tüp ligasyonu fallop tüplerinin uçlarının kesildiği, kelepçelendiği böylece hamilelik şansını önleyen en çok kullanılan yöntemdir. Bir karar vermeden önce jinekoloğunuza danışmak daima en iyisidir.


Peri-menopoz dönemi boyunca, yumurtalıklar döllenme için son birkaç olgun yumurtayı üretir ve salgılar, bir spermin varlığı döllenmeyi ve embriyonun oluşumunu tamamlar, hamileliği teşvik eder. Bir yıllık bir süre boyunca adetlerin tamamen yokluğu menopoza işaret eder. Menopoza girdikten sonra, kadın hormonlarının özellikle östrojen ve progesteronun seviyesi, bir kadının hamile kalması için olumsuz bir şekilde düşüktür, dolayısıyla hamileliği neredeyse imkansız hale getirir.Peri-menopozal dönemde birkaç ay süren adet görülmemesi oldukça normaldir. Hamilelik mi, Menopoz mu, farkı anlamak için gebelik testi yapmanız gerekir.Bir kadının peri-menopoz döneminde hamile kalması kesinlikle mümkün olsa da, menopoza girdikten ve adetler kalıcı olarak kesildikten sonra gebe kalmak pek mümkün değildir.
 
Geri
Üst