Mercimeğin faydaları nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Mercimeğin faydaları nelerdir?
Mercimek, baklagil ailesinin yüksek proteinli, lifli bir üyesidir.Türk mutfağının olmazsa olmaz besinlerindendir mercimek. Çorbası , köftesi salatası yapılır. Çeşitli renklere sahip olan mercimek lezzetinin yanında ayrıca bir çok vitamini bünyesinde barındırıyor. Kuru fasulye ile kıyaslandığında nispeten çabuk hazırlanırlar ve düşük maliyeti onu dünyadaki birçok insan için yüksek kalitede erişilebilir bir protein haline getirir. Mercimeğin sağlığa olan faydaları yüksek protein içeriği, gelişmiş sindirim , sağlıklı bir kalp , diyabet kontrolü, kanser kontrolü , kilo kaybı , anemi için bir çözüm ve potasyumdan kaynaklı daha iyi elektrolitik aktivite içerir . Makalemizin devamın da mercimeğin sayısız faydalarını bulabilirsiniz.

mercimek faydaları.jpg




Mercimek gibi baklagiller sadece ucuz bir protein kaynağı değil aynı zamanda yağ içermez, lif bakımından zengin ve gerekli besin maddelerinden zengin. Demir eksikliği, Dünya Sağlık Örgütüne göre dünyanın en yaygın beslenme bozukluğudur. Diyetinize yeterli miktarda demir eklemek için mercimek tüketin. Diyetinize mercimek eklemek de kronik hastalığı önlemeye yardımcı olabilir.Mercimek folat ve manganez için mükemmel bir doğal kaynaktır .Bunlar ekonomik bir protein kaynağıdır. Mercimek çözünür lifin en iyi kaynaklarından biridir . Kanıtlar kalp sağlığını koruduğunu gösteriyor. Ayrıca bir çok olumsuz sağlık koşullarınıda engellediği söyleniyor.

Besin içeriği

Mercimek, mineralleri, proteinleri ve lifleri açısından zengin besleyici bir besindir. Mercimek ayrıca riboflavin, niasin, pantotenik asit, magnezyum , çinko, bakır , manganez ve selenyumun bir kaynağıdır .

Folat
Demir
Manganez
Fosfor
Tiamin
Potasyum
B6 vitamin

Birçok çalışma, mercimek gibi bitki gıdalarının tüketiminin artması, obezite , diyabet , kalp hastalığı ve genel mortalite riskini azaltırken saç ve cilt sağlığınıda önemli derecede koruduğunu göstermiştir. Mercimek, herhangi bir bitkiden kaynaklanan en yüksek protein miktarını içerir. Mercimeklerde bulunan protein miktarı, kırmızı et, kümes hayvanları, balık ve süt ürünlerine kıyasla% 35 e kadar çıkmaktadır. Düzenli bağırsak hareketlerini teşvik etmek için mercimek herkesin listesinde olmalıdır . Mercimek kabızlığı önler ve şişkinlik hazımsızlık gibi problemleride ortadan kaldırır.

Kalp sağlığı

Mercimekteki lif, folik asit ve potasyum, kalp sağlığını destekler. Mercimekteki potasyum, kalsiyum ve magnezyumun kan basıncını doğal olarak düşürdüğü bulunmuştur .
Gebelik
Folik asit , doğumsal problemlerin önlenmesi için kritik öneme sahiptir. Hamile kalmadan en az bir yıl önce tüketildiğinde, erken doğum yapma şansını yüzde 50 veya daha fazla azalttığı gösterilmiştir. Bir fincan mercimek , gerekli folat ihtiyacının neredeyse yüzde 90 nını karşılamaktadır.

Kanser

Selenyum, mercimekte bulunan önemli bir mineraldir. Diğer gıdaların çoğunda bulunmayan selenyum kanseri önlemektedir. Bunun yanında tümör gelişimini büyümesini önler iltihaplanmaya karşı savaşır.

Kilo vermeye yardımcı olur

Mercimeğin elyaf, protein, mineraller ve vitaminler gibi bu faydalı besin maddelerini içermesine rağmen, kalorisi düşüktür ve hemen hemen hiç yağ içermezler.

Diyabeti engeller

Tip 2 diyabetten mustarip milyonlarca insan vardır . Mercimek gibi eriyebilir lifte yüksek baklagiller, plazma glikozunu ve insülini düşürerek kan şekerini dengelemeye yardımcı olur . Mercimeklerin glisemik indeksi düşüktür. Diyabet hastasıysanız diyetinize mutlaka mercimeği dahil edin.

Yorgunluk

Demir eksikliği yorulmanın yaygın bir nedenidir . Mercimek demirin en büyük kaynağıdır. Bir fincan pişmiş mercimek, günlük demir ihtiyacının üçte birinden fazlasını içeriyor.

Potansiyel sağlık riskleri

Büyük miktarda fiber tüketilmesi gaz ve kabızlığa neden olabilir . Lif alımını arttıran herkes şunları yapmalıdır: kabızlığı önlemek için bol miktarda sıvı tüketmelidir.

Mercimek, bitki kökenli, yüksek proteinli gıdaların en iyi kaynaklarından biri olarak düşünülür . Hayvan ürünlerinden kaçınan insanlar için önemli bir protein kaynağıdırlar(vejeteryanlar) Demir ve B vitaminleri gibi tipik olarak ette bulunan temel mineraller, vejetaryen bir diyette eksik olabilir ve adrenal yorgunluk , ruh hali değişiklikleri ve diğer semptomlara neden olabilir. Vejeteryanlar bu nedenler diyetlerinde mutlaka mercimek bulundurmalıdırlar. Kabızlık bir çok insnaın ortak sorunudur. Mercimek kabızlığı önlemenin yanı sıra , bağışıklık ve sindirim sitemini güçlendirir. Elyafta yüksek diyetler , kalp hastalığı, kanser, diyabet, artrit ve çeşitli sindirim bozukluklarının düşük örnekleriyle ilişkilidir. Görüldüğü üzere mercimeğin sayısız faydası vardır. Bu faydaları gördükçe mercimek tüketmeniz için iyi bir bahaneniz var demektir. Mercimeğin köftesini çorbasını yapabilirsiniz. Mercimeği pilava ve salataya ilave ederek bir çok faydasından istifade edebilirsiniz.Kararında mercimek tüketerek olası bir çok hastalığı önleyebilirsiniz.
 
mercimeğin faydası çok ama benim pek aram yok. Aslın da bakliyatı sevmiyorum. Bu nedenle daha çok farklı şekillerde tüketiyorum. Mercimeğin köftesini severim, yeşil mercimek , nohutu salatalarda kullanırım. Kuru fasulye sevmem ama yararından faydalanmak için yemeğe zorluyorum kendimi. Bunları yemediğim için B 12 Vitamin eksikliğim var . Ve B 12 vitamini çok önemli . Eksikliği saç dökülmesi, halsizlik yorgunluk unutkanlık yapabiliyor.
 
Mercimek gibi baklagiller sadece ucuz bir protein kaynağı değildir, aynı zamanda yağsızdır, lif bakımından yüksektir ve bir dizi temel besin bakımından zengindir. Diyetinize mercimek eklenmesi, kilonuzu kontrol etmenize yardımcı olmaktan kalp sağlığınızı teşvik etmeye kadar birçok sağlık yararı sunar.Diyetten alınan lif sadece kolesterolü düşürmek için iyi değildir , ancak sindirim sisteminizin düzenli kalmasına yardımcı olmak için harikadır ve kan şekerinizi sabit tutmanıza yardımcı olur. Mercimek hem kolesterolü düşürüyor hemde kalp sağlığınızı koruyor.Mercimek gibi daha yüksek lifli yiyecekler yemek sadece günlük ihtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı olmaz, aynı zamanda kilonuzu daha iyi yönetmenize yardımcı olabilir. Gıdalardaki lif, iştahı bastırmaya yardımcı olur . Demir eksikliği dünyadaki en yaygın beslenme bozukluğudur. Diyetinizde yeterince demir almamak zayıf ve yorgun hissetmenize neden olabilir. Mercimek 1/2 fincanlık bir porsiyonda 3.3 miligram ile iyi bir demir kaynağıdır. Mercimek ayrıca iyi bir folat kaynağıdır. Folat, vücudunuzun yeni hücreler oluşturmasına yardımcı olan bir B vitamini. Özellikle kadınlar için önemli bir besin maddesidir. Gebelik öncesi ve sırasında folat yeterli miktarda alındığında bebeklerde beyin ve omurilik doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olur.
 
Geri
Üst