Mesane taşı nedenleri belirtileri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Mesane taşı nedenleri belirtileri ve tedavisi
Mesane taşları mesanenizdeki sert mineral kitleleridir. Mesane taşları konsantre idrarda bulunan mineraller kristalleştiğinde oluşur. Mesane tamamen boşaltamayacağınız zaman sıklıkla olur.Belirtiler ve semptomlar şiddetli karın ağrısından idrardaki kanlara kadar değişebilir. Bazen mesane taşları semptomlara neden olmaz.Küçük mesane taşları tedavi edilmeden geçebilir, ancak bazılarının ilaçlara veya cerrahiye ihtiyacı vardır.


Mesane taşları, mesanede mineraller oluştuğunda ve küçük taşlara dönüştüğünde meydana gelir. Çoğunlukla yaşlı erkekleri etkileyerek, mesane taşları rahatsız edici olabilir, ancak çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur.Bu makale, mesane taşlarının nasıl oluştuğunu açıklamaktadır. Aynı zamanda semptomları, tedavileri ve mesane taşı riskini azaltma yollarını da kapsar.


mesane taşı.jpg






Mesane taşları idrarın tamamen boşalmadığı zaman mesanenin içinde oluşabilen sert mineral yığınlarıdır.Mesane taşları, yoğun idrar, daha az su ve daha fazla atık ürün oluştuğunda kristalize mineralleri idrara çıktıktan sonra mesanede bırakır. Idrarınızın yaklaşık yüzde 95i sudur. Diğer yüzde 5lik kısım ise tuz gibi mineraller ve protein gibi atık ürünler içeriyor. Konsantre idrar, içerdiği atık ve minerallerin türüne göre koyu kehribardan kahverengiye kadar değişebilir.Konsantre idrar çoğu zaman dehidrasyon veya mesane tamamen boşaltma yeteneği eksikliği sonucudur. Bu, prostat büyümesi, mesane problemleri veya idrar yolu enfeksiyonlarına bağlı olabilir. Tedavi edilmeden bırakılırsa, mesane taşları enfeksiyonlara ve diğer komplikasyonlara neden olabilir.


Belirtiler ve nedenler


Bazen mesane taşları , hatta büyük olanlar bile sorun yaratmaz. Ancak, bir taş mesane duvarını tahriş ediyorsa veya idrar akışını engelliyorsa, belirtiler aşağıdakileri içerebilir:


Alt karın ağrısı

Erkeklerin üreme organında ağrı veya rahatsızlık

İdrarda yanma hissi

Sık idrara çıkma

İdararın kesik gelmesi

Kanlı idrar

Bulutlu veya anormal derecede koyu renkli idrar


Nedenler


Mesane taşları genelde mesane tamamen boşalmadığında ve idrar kristaller oluşturduğunda oluşur. Bazı enfeksiyonlar mesane taşlarına yol açabilir ve bazen mesanenin idrar tutma, depolama ya da ortadan kaldırma yeteneğini etkileyen altta yatan bir durum, mesane taşı oluşumuna neden olabilir. Mesanedeki yabancı maddeler mesane taşlarına yönelir.


Mesane taşlarına neden olan en yaygın durum şunları içerir:


Prostat bezinde büyüme : Büyümüş prostat erkeklerde mesane taşlarına neden olabilir. Büyümüş prostat mesanenin tamamen boşaltılmasını önleyerek idrar akışını engelleyebilir.

Hasar görmüş sinirler (nörojenik mesane): Normalde, sinirler beyninizden mesane kaslarına mesajlar taşır ve mesane kaslarınıza sıkıştırmaya veya bırakmaya yönlendirir. Bu sinirler hasar görürse ; felç, omurilik yaralanması veya diğer sağlık sorunları mesanenin tamamen boşalmasına engel olabilir.


Mesane taşlarının olası diğer nedenleri şunları içerir:


Enflamasyon: Mesane iltihabı, bazen idrar yolu enfeksiyonları veya pelvise radyasyon tedavisi neden olur, mesane taşlarına yol açabilir.

Tıbbi cihazlar: Mesane kateterleri mesaneden idrar boşaltımına yardımcı olmak için idrar yolundan sokulan ince tüplerdir, mesane taşlarına neden olabilir.

Böbrek taşı. Böbreklerinizdeki taşlar mesane taşlarıyla aynı değildir. Farklı şekillerde gelişirler.Fakat küçük böbrek taşı mesaneye inebilir ve mesane taşlarına dönüşebilir.


Risk faktörleri


Mesane taşları, genellikle dehidrasyon, enfeksiyon, üriner sistem anormallikleri ve düşük proteinli bir diyet nedeniyle gelişmekte olan ülkelerdeki çocuklarda sık görülür. Dünyanın başka yerlerinde mesane taşları öncelikle yetişkinlerde görülür.


Komplikasyonlar

Kronik mesane disfonksiyonu: Tedavi edilmeyen mesane taşları, ağrı veya sık idrara çıkma gibi uzun süreli idrar sorunlarına neden olabilir. Mesane taşları, idrarın mesaneden idrar yolundan çıktığı ve idrar geçişini engelleyen deliğe de yerleşebilir.

İdrar yolu enfeksiyonları : Üriner sisteminizde tekrarlayan bakteri enfeksiyonlarına mesane taşları neden olabilir.


Teşhis ve tedavi


Mesane taşları,idrar kültürü,röntgen,fiziksel muayene,tomografi ve ulltrasonla teşhis edilebilir.Mesane taşları genellikle çıkarılmalıdır. Doktorunuz, küçük bir taşın doğal olarak geçmesine yardımcı olmak için her gün çok fazla su içmeyi önerebilir. Bununla birlikte, mesane taşlarına sıklıkla mesaneyi tamamen boşaltamamasından kaynaklanır. Çoğu durumda taşların çıkarılması gerekir.Bazen, büyük ya da parçalanması zor olan mesane taşları ameliyatla çıkarılır. Bu durumlarda, doktorunuz mesanesinde bir kesi yapar ve taşları doğrudan çıkarır.Mesane taşları için bitkisel tedavi olduğu söylensede ; Hiçbir araştırma bitkisel ilaçların mesane taşlarını parçalayabileceğini doğrulamamıştır
 
Mesane taşları sert mineral kitleleridir. Mesane, pelvik bölgenizde balon benzeri bir organdır ve fonksiyonu, böbreklerden idrarı depolamaktır . Birçok durumda, bir kişi bir mesane taşına sahip olabilir ve hiçbir belirtiye sahip değildir, ancak bazen ağrıya neden olabilir veya idrarda kan bulaşmasına neden olabilir .Bir mesane taşı bir röntgen filmi veya ultrason cihazı ile tespit edilebilir .Mesane taşları genellikle normalde oldukça küçük olduğu için komplikasyonlara neden olmaz ve idrarla atılırlar. Fakat taşlar biriken idrar tortusu ile mesanenin boynuna sıkışırsa, semptomlara neden olacak kadar büyürler.
 
Mesane taşları kalsiyum oksalat gibi maddeler idrarla yoğunlaştığında mesaneye yerleşen sert ve katı topaklar haline geldiğinde oluşur. Aynı anda birkaç taşın oluşması daha yaygındır.Bir doktor rektal muayene ve alt karın kontrolü dahil kapsamlı bir muayene yapacaktır. Numuneyi analiz etmek için idrar numuneleri bir idrar tahliyesi ile toplanacaktır. Taşları bulmak için röntgen, ultrason, BT taraması veya sistoskopi de kullanılabilir.Mesane taşlarını önlemenin başlıca yolu diyetinizi izlemektir. Hekiminiz bu konuda sizi bilgilendiricektir. Ayrıca bol su içmeniz mesane taşlarını önleyebilir.Mesane taşlarıyla ilişkili herhangi bir semptom, en kısa sürede bir doktor tarafından teşhis edilmelidir. Tedavi edilmedikleri takdirde, taşlar tekrarlanan üriner sistem enfeksiyonlarına veya mesane ya da böbreklerde kalıcı hasara neden olabilir.
 
Mesane taşlarının çoğu, prostat büyümesiyle bağlantılı olduğu için, 50 yaş üstü erkekleri etkiler.Mesane taşlarını önlemek için ihtiyaç duyduğunuz besin maddelerini elde etmek için, tüm besin gruplarından besleyici zengin yiyecekler yiyin. Sağlıklı, düşük yağlı seçenekler arasında meyveler, sebzeler ve tahıllar bulunur.Bol miktarda taze meyve ve sebze (günde en az beş porsiyon) ve kepekli tohumları içeren az yağlı, yüksek lifli bir diyet önerilir.Cerrahın taşları mesaneden çıkarması genellikle gereklidir. Yağ, şeker veya tuz bakımından zengin, fakat A vitamini ve B vitamini bakımından düşük olan diyet ve su kaybı ( dehidrasyon ) mesane taşı riskini artırabilir .Bu üç faktörün hepsi idrarın kimyasal bileşimini değiştirebilir, mesane taşlarının oluşumunu olasılaştırır.
 
Mesane taşları üriner enfeksiyon nedeniyle sıklıkla görülür. Mesane taşları böbrek taşlarına göre daha az görülür ve oluşum mekanizmaları da farklıdır. Mesane taşlarının en yaygın nedeni, bir kişi idrarını mesaneden tamamen boşaltamadığı zaman ortaya çıkar.İlk tedavi seçeneği dehidrasyonu tedavi etmek için su tüketimini arttırmaktır. Günde en az sekiz bardak içmek taşların geçmesine yardımcı olur. Zayıf bir diyet de mesane taşlarının oluşumuna katkıda bulunabilir. Besin maddelerinden yoksun bir diyet idrarın kimyasal yapısını değiştirebilir ve taş oluşumunu muhtemel hale getirir. Yukarıda bahsedilen belirtilerden herhangi birine maruz kalırsanız, doktorunuza danışmanız önerilir. Bunlar mutlaka mesane taşlarının sonucu değildir, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyacaklardır.
 
Mesane böbreklerden idrar toplayıp vücuttan atılması için idrar yoluna gönderir. Pelvisin alt kısmında bulunan mesane zaman zaman organda biriken minerallerden oluşan taşlarla doldurulabilir. Kalsiyum veya magnezyum özellikle vücut su kaybı yaşadığında kristalleşebilir.Mesane taşları olan bazı insanlarda ağrı veya belirgin belirtiler görülmez. Hastalar başka bir duruma referansla muayene edildiğinde taşlar keşfedilene kadar, duruma sahip olduklarını bilmeden yaşayabilirler. Diğerlerinin daha sert bir tecrübesi var; Taşlar idrar akışını engeller veya mesane duvarını tahriş ederek göz ardı edilemeyen ağrı ve rahatsızlıklara neden olur.Mesane taşları her zaman belirti veya semptomlara neden olmaz; Ve küçük taşlar, tedavi olmaksızın kendi başlarına geçebilirler. Daha büyük taşlar veya tıkanıklığın oluşması durumun da cerrahi gerekebilir.
 
Geri
Üst