Miyom Kısırlığa Neden Olur mu Merak Ettiğiniz Herşey

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Miyom Kısırlığa Neden Olur mu Merak Ettiğiniz Herşey
Miyom Kısırlığa Neden Olur mu- Miyomlar halk arasında ur diye bilinen rahimde yer alan iyi huylu tümörlerdir. Bu iyi huylu miyomlar rahim ya da rahim duvarında düz kaslardan oluşurlar ve dediğim gibi iyi huylu olurlar. Miyomların boyutları bir bezelye tanesi kadardan bir basketbol topu büyüklüğüne kadar ulaşabilir. Genellikle yuvarlak ve pembemsi renklerde olurlar. Yaş ilerlemesine bağlı olarak miyom oluşma durumu daha da artmaktadır. Miyom görülme yaşı en sık 35-45 yaşları arasındadır.

miyomlar kisirlik yaparmi.jpg


Miyomlar kadınlarda çok sık görülen bir olgudur ama bu hamileliğe çoğu zaman engel değildir. Miyomlar daha çok aslında kısırlık tedavisi görenlerde görünür ama zaten bu kişilerin kısırlığı başka bir sebebe de bağlanır. Yani miyom dışında zaten başka bir kısırlık sebebi de bulunmaktadır. Miyomlar çok az insanda kısırlık nedeni olarak belirlenmiştir. Dediğim gibi kadınlarda oluşabilecek miyomların ne kadınların üreme sisteminde ne de gebeliğinde sıkıntı oluşturmadığı kanıtlanmıştır. Bazı miyomlar vardır ki bunların özellikle küçük olanları sorun teşkil etmezken 5 cm den büyük olanlar problem oluşturabilmektedir. Yani 5 cm den büyük miyomların bazılarının gebelik üzerinde etki de oluşturabildiği ortaya çıkmıştır. Rahimde miyom varken kadın üreme sistemi olağan şekilde çalışır yani hamile de kalabilir yalnız gebeliğin ilk 3 ayında bu miyomlar biraz büyür sonradan küçülebilir ya da tam tersi de olabilir.

Miyomlar yaşa bağlı olarak artış gösterir dedik ama menopoz döneminde görülmez yani çok görülmez. Eğer miyomu olan kadınlar menopoza girerlerse bu dönemde önceden var olan miyomlar küçüldüğü hatta yok olduğu bile görülebilir.

Miyomların hamile kalma üzerinde bazı etkileri olabilir. Örneğin servikal faktör denilen bazı miyomların rahim ağzı ve yerleşimini bozması sonucu buraya ulaşan spermlerin geçiş noktasını engellemesi ile gebeliğe engel olabilirler. Tüplerin başlangıcına yakın miyomlar burada yer ederek tüplerin tıkanmasına neden olabilirler. Yine bazı miyomlar tüpler ve yumurtalık arasındaki etkileşimi bozarak yumurtanın tüplerden ilerlemesini zorlaştırabilirler. Özellikle de submüköz miyomlar olan çeşitler rahim iç tabakasının şeklini bozarak buraya gebeliğin yerleşmesini engelleyebilirler.

miyom.jpg


Kısırlık üzerinde etkili olan miyomların genel olarak zararsız oldukları için çoğu zaman tedavi gerektirmez ama bazı durumlarda bu miyomlar kişiye göre kısırlık çeşitine göre tedavi gerektirebilirler. Özellikle submüköz miyomlar rahim iç tabakasına yerleşenler yani özellikle eğer sık sık düşüklere sebep oluyorsa ve bu miyomlar kanamalara sebep oluyorsa ameliyat ile alınabilir. Rahim iç tabakasında büyümeye devam eden miyomlar yine alınması gerekebilir. Bazen de çok büyük olmayanlar kısırlık ile ilgisi bulunmaz olarak kabul edilip ameliyata gerek duyulmaz. Bazı durumlarda ameliyata hiç gerek duyulmadan hasta izlenerek takip altında tutulur. Bu dediğim gibi hastanın durumuna yaşına göre değişir. Miyomlar özellikle dediğim gibi rahim iç tabakasına yakın ve tüpleri kapatma durumu varsa spermlerin geçişine engel oluşturuyorsa tedavi edilmeli çünkü burada kısırlık söz konusu olabilmektedir. Ayrıca ameliyat kararı vermek için iyice detaylı bir araştırma gerekir. Durumun zararlı bir etkisi yoksa çok ameliyat önerilmez çünkü ameliyat sırasında rahim daha fazla hasar görebilir ve daha fazla kısırlık ortaya çıkabilir.
 
Geri
Üst