Molluskum Kontagiozum Nedir?

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Molluskum Kontagiozum Nedir?
Molluskum Kontagiozum
Molluskum Kontagiozum belirtileri
Molluskum Kontagiozum tedavisi

Molluscum kontagiozum üreme organları bölgesinde ve vücudun yüz dahil her bölgesinde küçük lezyonlara neden olan bir enfeksiyondur. Molluscum kontagiozum hakkında belirtileri ve tedavi yolları ile ilgili bilgi edinmek isteyen üyelerimiz ve ziyaretçilerimiz için genel sağlık bilgilerini paylaşıyoruz.

Deri yüzeyinde küçük siğile benzeyen tümör oluşumuna yol açar fakat siğillerden farklı olarak kubbe şeklinde ortasında göbek kısmı olan parlak (sivilce benzeri) oluşumlardır. Bunların sayısı sadece bir kaç adet olabileceği gibi onlarca sayıda da olabilir. Boyutların yaklaşık 3-5 mm kadardır. Ağrısızdır.



Molluscum contagiosum tümörleri vücudun her yerinde oluşabilir. Ancak gövdede, yüzde, göz kapağında, üreme organlarında ve anüs çevresi ile koltukaltlarında daha sık görülür.


Molluscum kontagiozum AIDS gibi bağışıklık sisteminin zayıfladığı kişilerde daha şiddetli seyredebilir.


Cilt temasıyla, el temasıyla, özellikle banyolarda kullanılan havlu benzeri eşyalar ile, çarşaf ve iç çamaşrı ile ve cinsel temasla kişiler arasında bulaş gerçekleşebilir. Hasta kişinin lezyonları ellemesi ve kaşıması sonucu vücudunun başka yerlerine de temas ederek hastalığı yaygınlaştırması mümkündür.


Hastalığın tipik lezyonları genellikle kolaylıkla tanı konması için yeterlidir. Kesin tanı konması gereken durumlarda biyopsi alınabilir.

Molluskum Kontagiozum-18b.jpg


Tedavi:

Molluskum kontagiozum lezyonları tedavi edilmese bile zamanla kendiliğinden hiçbir iz bırakmadan iyileşebilmektedir. Ancak bu bazen aylar sürebilir ve bu süre içerisinde başka insanlara da bulaşma riski bulunduğundan tedavi edilmesi gereklidir.


Tedavi için kriyoterapi (dondurma) , koter (yakma), lazer, lezyonların kazınması ve sıkılarak ortasının boşaltılması (küretaj), lezyonlara sürülen bazı ilaçlar gibi yöntemler kullanılabilmektedir.
 
Geri
Üst