Mortgage Nedir ? Mortgage Hakkındaki Her şey !

Ce: Mortgage Nedir ? Mortgage Hakkındaki Her şey !

Kredi faizi hesaplamasının içinde neler gizlidir?


Konut kredisi almadan önce ilk bakılan, bankanın uyguladığı aylık faiz oranıdır. Bu oran bizim aylık ödeyeceğimiz tüm tutarı içermemektedir. Konut kredisi faiz oranı, net ödenen aylık faiz oranı değildir. Bu aylık faizin üstünden ayrıca BSMV (Banka Sigorta Muamele Vergisi) adı altında %5 ek bir bedel alınmaktadır. Bunu bir örnek ile açıklamak gerekirse:
  • Gazetelerde okudugunuz aylık faiz oranı %1,50 olsun
  • Vergi olarak %5 BSMV eklendiği durumda ödenecek aylık net faiz: 1,05 x 1,50%, yani yaklaşık, 1,58% olmaktadır.
Bu %5’lik oran ilk başta çok görünmeyebilir ancak, alınan kredi tutarı ve vadesi ne kadar büyükse, bu verginin etkisi daha iyi anlaşılabilir. Örneğin: 200,000 YTL tutarında 120 ay vadeli bir kredi alındığında, kredi vadesi boyunca 446,000 ödenmekte. Eğer BSMV olmasaydı ödenecek tutar 432,000 olacaktı. Yani kısacası BSMV, 14,000 YTL gibi ciddi bir fark yaratmaktadır.
 
Ce: Mortgage Nedir ? Mortgage Hakkındaki Her şey !

Faiz hesaplama sisteminin avantajları ve dezavantajları


Alınan kredinin, faiz oranın sabittir ve kredi vadesi boyunca değişmez. Bunun tüketici açısından ne gibi avantajları vardır diye düşünürsek:
1) Kredi faizleri yükseldikçe tüketici etkilenmeyecektir ve aylık olarak aynı tutarı ödeyecektir.
2) Kredi faizleri, piyasada düştüğü durumda ise, kredi kullanıcısı gerekirse başka bir bankadan borcunu kapatabilir ve belirli bir ücret ödeyerek daha düşük bir orandan bu bankadan konut kredisi kullanabilir. Kısacası tüketici, kredi faizlerinin değişim riskinden korunurken, belirli bir ücret ödeyerek aynı zamanda düşük faizleri değerlendirme firsatına sahiptir.
3) Alınan kredi, herhangi bir ücret ödemeden, erken ödeme ile kapatılabilmekte veya ara ödemelerle borç yükü düşürülebilmektedir.
4) Alınan kredinin, vadesi arttırılamamaktadır ancak düşürülebilmektedir. Bu şu anlama geliyor, tüketici kendini zorlamamak adına, ilk aşamada ödeyebileceğinden daha uzun vadede kredi almakta; geliri arttığı zaman ise vadeyi kısaltarak istediği dönemde borcunu kapatma şansına sahip olabilmektedir.
Sabit faiz konut kredisinin dezavantajları ise:

  • Banka, aylık faiz oranlarının değişmemesini taahüt ettiği için, fonlama maliyeti riskini üstünde taşımakta ve faiz oranlarına bu riskin bedeli yansıtılmaktadır.Sabit faizli kredi ödemeleri bu nedenle değişken faizli kredi ödemelerinden yüzden daha yüksektir.
  • Sabit faizli kredi sisteminde, ilk başlarda taksit ödemelerinin büyük kısmı faiz borcunu kapatmak için, çok düşük bir kısmı ana para borcunu kapatmak için kullanılmaktadır.
Örneğin: Aylık 2,200 YTL ödeme yapan bir kişi yıl boyunca toplam 26,400 YTL ödemiş olacaktır. Ancak ana para borcu sadece 7,300 YTL azalmış olacaktır.
 
Ce: Mortgage Nedir ? Mortgage Hakkındaki Her şey !

Kredi icin gerekli evraklar


Konut Kredisi İçin Gerekli Evraklar
- Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaportun aslı ve fotokopisi
  • Son döneme ait, su/elektrik/doğalgaz/telefon faturası veya ikametgah belgesi( Faturalar, kişinin kendi adına ya da aynı soyadı taşıyan aile bireylerinde biri adına düzenlenmiş olmalıdır. )
  • Gelir durumunu gösterir belge
a) Ücretliler : Maaş bordrosu veya net maaş tutarını gösteren işyerince onaylı belge
b) Serbest Bölge Sahibi : Vergi Levhası
c) Şirket Ortağı : Vergi Levhası veya Ticaret Sicil Gazetesi'nde yer alan kuruluş ilanı fotokopisi
d) Gayrimenkul Geliri Beyan Edenler : Tapu aslı ve fotokopisi
e) Emekliler : Hesap Cüzdanı
- Satın alınacak konuta ait tapu fotokopisi ve yapı kullanım izin belgesi
 
Geri
Üst