Mozart Kimdir?

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Mozart Kimdir?
mozart kimdir mozart kimdir özet hayatı özet ın hayatının özeti ın kısa hayatı
Mozart hakkında genel bilgiler biyografi ve eserlerini merak edenler için gereken bilgileri sunuyorum.
mozart1-37.jpg

Wolfgang Amadeus Mozart, Avusturyalı besteci (1756-1791).

Mozart'ın yaşamı bir peri masalı gibi başlar ve çocukluğu bir efsane olarak belirlenir: dört yaşındayken klavsen çalıyor, altısında yaptığı bes*teler, babasını, onun müzik eğitimi*ni bizzat ele almağa yöneltiyordu. Birkaç yıl içinde tam bir virtüöz ol*du; klavsen, keman ve org çalarken doğaçtan besteler yapabiliyor, hattâ orkestra bile yönetebiliyordu.

harika çocuğun Avrupa turnesi

Bunlara dayanarak babası, oğlu için Avrupa'da bir dizi konser düzenleme*ğe karar verdi. Ve genç Mozart böy*lece Fransa, Belçika, İngiltere, İtalya ve Orta Avrupa'yı dolaştı. Her yerde büyük bir ilgiyle karşılandı, el üstünde tutuldu. Ama halkın en çok hay*ranlık duyduğu şeyin ne olduğunu kestirmek güçtü: herkes bu harika çocuğa mı, yoksa o tarihte belirmiş olan müzik dehasına mı hayrandı? On altı yaşındayken, doğduğu şehrin (Salzburg) başpiskoposu taralından koro şefliğine atandı. Ama çok kısa zamanda gene özgürlüğüne kavuştu, gene yolculuklar yaptı, sonra da 1780'de Viyana'ya yerleşti.

sefalet ve şöhret

İki yıl sonra Constance Weber ile evlendi ve Tuna kıyılarında, hem ba*şarısızlıklarla, hem de birkaç parlak başarıyla dolu çetin bir yaşam sürdü. Art arda, şöhreti de, gözden düşmeyi de, sefaleti de tattı.

1788'de Don Juan'ın Prag'da kazan*dığı zafer onu çok sevindirmişti. Ama Viyana'ya dönmek zorunda kaldı ve burada saray bestecisi oldu. Mozart'ın son yılları sefalet ve has*talık ile kararmıştır. Son başeserleri olan, 39, 40 ve 41 numaralı üç senfo*niyi, Sihirli Flüt operasını ve Requiem'i çok zor koşullar altında beste*ledi. 35 yaşında öldü.

Mozart'ın sanatı, uyumlu bir sen*tez halinde çeşitli etkileri birleştirir: Alman ciddîliği, Fransız nükteciliği ve İtalyan zarafeti. Sadeliği ve anlaşılırlığı yönünden, büyük klasiklerin (Bach, Haendel) vârisidir. Derin kaygı ve sonsuz sevinç çelişkileri yö*nünden de romantiklerin Beetho*ven) habercisi sayılır.

bazı eserleri

52 senfoni; 27 piyano konçertosu; birkaç opera ve bu arada Saraydan Kız Kaçırma ile Cosi Fan Tutte; 18 missa; sonatlar, dörtlüler, serenatlar v.b.
 
çok tşk güzel olmuş bide bethowwen
koyun
 

Benzer Diğer Konularımız !

M
Cevaplar
3
Görüntüleme
9K
Kayıtsız Üye
K
Geri
Üst