MRI taraması Serebral Palsili çocuğun geleceği hakkında ipucu veriyor

LiKarBa

Yeni Üye
Üye
MRI taraması Serebral Palsili çocuğun geleceği hakkında ipucu veriyor
İngiliz ve Avrupalı araştırmacılar serebral palsili tüm çocuklara manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ile beyin taraması yapılmasını tavsiye ettiler.

Araştırmacılar, beyin taramasının serebral palsinin etkilerini tahmin etmeye yardımcı olarak ailelere çocuklarının durumu hakkında daha fazla bilgi edinme olanağı vereceğini bildirdiler.

Londra Kraliyet Koleji Pediatri departmanından Dr. Martin Bax ve arkadaşlarının gerçekleştirdiği araştırma sonuçları The Journal of the American Medical Association dergisinin Ekim 2006 sayısında yayınlandı.

Serebral Palsi beden hareketleri ve kas koordinasyonunu etkileyen bir hastalıklar grubudur ve bazı kişilerde çok hafif engelliliğe neden olurken, bazılarında da ağır engellere yol açabilmektedir. Serebral Palsi kalıcı bir durumdur ancak tedavi hastalığın etkilerinin yönetilmesine yardımcı olabilmektedir.

MRI ile beyin taraması nasıl bir fayda sağlayabilir?
Bax ve arkadaşları sekiz Avrupa araştırma merkezinde 1996 ve 1999 yılları arasında doğmuş olan 431 serebral palsili çocuğu incelediler. Bu çocukların tamamına checkup yapılırken, 351 çocuğa da MRI ile beyin taraması yapıldı.

Beyin taramaları sadece en az 1.5 yaşında olan çocuklara yapıldı.

Taramalarda çocukların %89'unun beyninde anormal alanlar saptanırken %11'inin beyin taramalarında normal bulgular elde edildi.

Anormal alanlar ise birbirinden farklı idi. Bazıları küçük, bazıları büyük ya da beynin farklı bölümlerinde yer alıyordu. Bu farklılıklar ise belirli Serebral Palsi semptomları ile örtüşüyordu.

Araştırmacılar bu bulguların çocuğun durumunun niteliğinin anlaşılması ve gelecek ihtiyaçlarının tahmin edilmesinde faydalı olacağını belirterek tüm SP'li çocuklara MRI taraması yapılması gerektiğini vurguladılar.
 
Geri
Üst