Muharrem ayı ve Aşure günü faziletleri yapılması gerekenler nelerdir ?

İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Muharrem ayı ve Aşure günü faziletleri yapılması gerekenler nelerdir ?
Muharrem’i Şerif ayı içinde zuhura gelen ulvi hadiseler, vuku bulan ilahi tecelliler ve İslami bir tarih başlangıcı olarak kabul edilmesi bakımından Müslümanlar arasında büyük bir ehemmiyet arz eder.



4D3EA82D-8D9C-43A4-AEF8-ADB33E21866D.jpeg




Hicretin 16 veya 17. Yılında toplanan İslam şurasında ileri sürülen muhtelif fikirler arasında Hz. Ali’nin Noktai nazaı kabul edilip, İlk İslam muhacirlerinin muharrem ayında hicret etmeleri sebebiyle bu ay tarih başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Hatta muharrem Ayı’nın İslamiyetten öncesine uzanan bir şöhreti ve kıymeti de vardır. Denilebilir ki muharrem ayı bütün beşeriyet tarihinde yeri bulunan bir aydır.
Muharrem ayının 10. Günü Aşura günü diye bilinir ki, bu Aşura günü de, yine dinimizce büyük ehemmiyet arz etmekte ve bir çok ilahi tecelliye zarf olmuş bulunmaktadır. Fakih Ebulleys es- Semarkandi hazretlerinin beyanına göre Aşura gününde vaki olduğu rivayet edilen hadiseleri zikredecek olursak,
Adem Aleyhisselam’ın yaratılması, Cennete girmesi ve Cennetten çıkarıldıkdan sonra tevbesinin kabulü.
İbrahim Alayhisselamın veladeti, Halilullah payesine ermesi, Nemrut’un ateşinden kurtulması.
İdris peygamberi semaya ref’ olunması ve Eyüp Aleyhisselam’ın hastalıklardan kurtulması
Hz. Nuh Aleyhisselam’ın gemisinin Cudi dağına oturması ve karaya ayak basması,
Hz. İsa’nın veladeti ve kendisine suikast hazırlayan Yahudilerin elinden kurtarılıp semaya yükseltilmesi ve
Hz. Musa’nın ve ümmetinin Firavun’un zulmünden kurtuluşları ve Firavun’un suda boğulması gibi hadiseler Aşura gününde vaki olmuştur.
Muharrem’i Şerif ayının gelmesin sebebiyle Hicri takvim yani müslümanların asıl yılbaşısı başlar ve Müslümanlar birbirlerinin Hicri sene başısını tebrik etmeleri ve yeni senenin kendileri ve tüm İslam alemi hakkında hayırlı olması için Cenab-ı Hakk’a dua ve iltica etmeleri icap eder. Ayrıca bu günlerde fakirlere ve yoksullara yardımda bulunmak, ihtiyaç sahiplerinin zaruri ihtiyaçlarını gidermek, bol sadaka vermek, kimsezleri ve hastaları ziyaret etmek ve yetim ve öksüzleri doyurup giydirmek de güzel görünmüştür. Büyük Allah dostları tarafından beyan edilen bu aya ve Aşura gününe mahsus bir takım ibadetler de mevcuttur. Şöyleki; bu ayın ilk on gününde kılınması ehemmiyetle tavsiye olunan altı rekat namaz vardır ki niyeti ve kılınıp şekli dua kitaplarında ve takvim yapraklarında beyan edilmektedir.
Aşura gününün en müstesna kıymeti sebebiyle Rasulüllah Efendimiz bu günde oruç tutar ve ashabınada tavsiye ederlerdi. Bir hadisi Şerif’lerinde Rasülullah efendimiz mealen Ramazandan sonra oruçların en faziletlisi, şehrullah olan Muharrem ayında tutulandır. Farzlardan sonra namazların en faziletlisi gece namazıdır buyurmaktadır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Abdullah ibn-i Abbas naklediyor: Rasülullah Efendimiz Aşura günü oruç tuttu ve o günün orucunu tutmayı bize de emretti. Ashab; Ey Allah’ın Rasülu o Aşura günü Yahudi ve nasranilerin büyük saydıkları bir gündür dediler.
Rasülü Ekrem Efendimiz, Gelecek sen olduğunda inşallah dokuzuncu günü ile birlikte oruç tutarız buyurdular. Ertesi senenin Muharrem ayı gelmeden önce Hz. Peygamber vefat etti. İşte bu sebepledir ki, Aşura gününü tek başına değil, dokuzuncu günle beraber veya bu mümkün olmamış ise on birinci günle beraber tutulması tavsiye olunmaktadır.
Rasülullah Efendimiz Ramazan orucundan sonra en fazla Aşura orucuna ehemmiyet verirdi. Nafile olarak yapılan ibadetlerin sevabı on mislidir. Nafile olmasına rağmen Aşura orucunun müstesna bir durumu vardır.
 
Peygamber Efendimiz bir hadisinde bu hususu şöyle izah buyurmaktadır. Aşura gününün orucu Allah’a karşı hüsnü zannım odur ki, bir senede işlenen hatayı örter. Yine bu ay içersinde Perşembe, Cuma, Cumartesi günleri peş peşe oruç tutulursa 900 senelik nafile oruç sevabı verilir. Aşura gününde her müminin on kişiye birer selam veya bir kişiye on selam vermesi tavsiye edilmektedir. Bu günde gusül abdesti alan kimsenin sene boyunca ufak tefek hastalıklardan berî olacağı ve o gün çoluk ve çocuğunun nafakasını geniş tutması halinde ecir ve berekete vesile olacağı beyan edilmektedir. Peygamber Efendimiz bir Hadisi Şeriflerinde mealen; Kim aile efradına Aşura gününün nafakasını geniş tutarsa Allah’da ona senenin tamamında genişlik verir buyurmaktadır.
İslam şuuruna malik bulunan her mümin yukarıdaki izah etmeye çalıştığımız hususlar muvacehesinde bu günlere icab eden itinayı göstermeli ve sünnet müessesesini ayakta tutmaya çalışarak Mevlamızın rızasına nail olabilmenin gayreti içerisinde olmalıdır.
 
Hocam burda tam olarak ne demek istediniz ? '' Kim aile efradına Aşura gününün nafakasını geniş tutarsa Allah’da ona senenin tamamında genişlik verir buyurmaktadır. '' Çok güzel ve bilmediğimiz bilgiler var Allah razı olsun.
 
Kim ki ailesine o gün için çeşitli erzak alır ise Allahü teala da o kişinin rızkını geniş tutar. Bu bir adeti hasene yani güzel bir adet olarak günümüze kadar gelmiş bi alışkanlık olmuş, ve o gün insanlarımızın çoğu az da olsa çeşitli gıda maddelerini evlerine alarak ondan bereket ve hayır ummuşlardır. O gün baktığımız zaman marketler ve bakkaliyeler her çeşit bakliyat malzemesini azar azar tartıp hazırlayarak insanlara bu konuda yardımcı olarak bu güzel haslete ve adete kişileri teşvik etmektedir.
 
Muharrem ayı ve Hicri yılın girmesi sebebiyle sizlerle hocalarımızdan birinin Tebrik mesajını paylaşmak istedim.

Mevlâ-yi zû'l-Celâl gönlümüzde olanları hakkımızda hayırlı eylesin, hakkımızda hayırlı olanlara gönlümüzü râzı kılsın...

Merkez-i Muhammedî’den (s.a.v.) gelen feyze-nûra mâni ne türlü aqvâl, ahvâl, ef'âl, a'mâl ve havâtır varsa bertarâf eylesin...

Yeni yılımız hâlis niyetlerle bol hizmetli, himmetli, feyizli-bereketli, sıhhat-âfiyet, huzur-sükûn, saadet ve selâmet dolu bir sene olsun...

Allahu Teâla geçen senedeki hata-kusur ve günahlarımızı hasenâta tebdîl etsin; hayır ve hasenâtımızı / iyilik ve güzelliklerimizi isbat eylesin...

Hayırlı seneler olsun.

Selam ve dua ile...

Allah'a emanet olun.
 
Hocam merhaba, muharrem ayın da aşure yapmanın bir sevabı varmı ? Ve aşure muharrem ayın da niçin yapılır ? Bu sorular hakkın da bilgi verirseniz sevinirim.
 
Merhaba. Aşura İfadesi Muharrem ayının 10. Gününe denk gelmesi ve O gün yukarda zikrettiğimiz mühim hadiselerin olması hasebiyle meşhur olmasına rağmen, günümüzde sadece Bi takım yiyeceklerin karıştırılarak pişirilmesiyle yapılan yemeğin ismini biz ön plana çıkarıyoruz. Ancak Aşura yemeğini ibadet niyetiyle yapmak dine sonradan ihdas edilen bir durumdur ki buda bidattir. Ve bu yemeği yapmakta her hangi bir sevap yoktur. Lakin normal yemekler gibi bi niyetle yapıp konu komşuya dağıtılmasında bi sakınca yoktur. Ve Aşure ismi de Hicri Muharrem ayının 10. Gününe denk geldiğinden bu isim verilmiştir. Biz müslümanlara düşen ise daha çok bu günde yapılacak olan Nafile ibadetler ile meşgul olmak ve mümkünse bi gün öncesi veya bi gün sonrası ile beraber O günü oruçlu geçirmeye çalışmaktır.
 
Geri
Üst