Mutfak Kokularından Kurtulmanın Yolları

Uzman SühaN

Administrator
Mutfak Kokularından Kurtulmanın Yolları
Evlerde istenmeyen kokuların en çok karşılaşıldığı yerler arasında mutfaklar ilk sıralarda yer alır. Pişirilen yemeklerden buharlaşan koku bileşenlerinin mutfağa ve eşyalara sinmesinin yanında pis su giderleri ve çöp kovaları da mutfaklarda kötü kokulara yol açar.


Mutfaklarda bu rahatsız edici kokularla karşılaşılmaması için öncelikle önlem alınmalı, alınan önlemlere rağmen oluşan kötü kokuların giderilmesi içinse bazı püf noktalara dikkat edilmelidir.


kotu-kokulardan-kurtulma.jpg








Mutfaklarda kötü kokuların engellenmesi için yemek pişirilirken mutfağın en iyi şekilde havalandırılması gerekir. Bunun için pencere ve balkon kapıları açılmalı ya da aspiratör çalıştırılmalıdır.


Mutfaktaki kızartma ve yemeklerden kaynaklanan kötü kokuların giderilmesi için bir tava içinde bir miktar vanilya kavrulabilir. Kısık ateşte yapılan bu işlem sonucunda hem kötü kokular giderilir hem de yemek kokularından eser kalmaz.


Bir bardak su içerisine 2 yemek kaşığı kadar sirke ve bir adet limonun suyu sıkılıp bu karışımın ocakta kaynatılması da mutfaktaki yemek kokularının giderilmesinde oldukça etkili bir yöntemdir.


Lahana ve kereviz gibi kokusundan pek hoşlanılmayan sebzeler pişirilirken tencere içerisine bir adet mantar tıpa, bütün ya da düzgün şekilde kesilmiş olarak atılabilir. Mantar tıpası istenmeyen kokuların mutfağa yayılmasını engeller.


Kızartmalardan kaynaklanan kötü kokuların engellenmesi içinse kızartma yağına bir tutam maydanoz eklenebilir.


Kesme şeker de mutfaktaki kötü kokuları önlemede etkilidir. Bunun için kesme şeker tavada kavrulabileceği gibi ocakta da yakılabilir. Her iki yöntemde kesmeşeker üzerine bir miktar toz tarçın serpilirse daha etkili bir sonuç alınabilir.


Balık pişirilirken sıklıkla kullanılan defne yaprağı mutfaktaki kötü kokuları giderir. Bunun için küçük bir cezveye ya da sos kabına su ve defne yaprağı koyulup suyun bir süre kaynatılması yeterlidir.


Yemek yapılırken ocağa yakın bir yerde yakılan mum da yemek kokularını engeller. Kullanılacak mumun aromatik bileşenler içermesi, mutfağın ve evin çok daha hoş kokmasını sağlar.



Mutfak lavabolarından kaynaklanan kötü kokuların giderilmesi içinse en pratik yöntem lavabo deliğine bir miktar karbonat ve sirke dökülmesidir. Bu şekilde lavabodaki tıkanıklıklar da giderilmiş olur.


Lavabodan kaynaklanan kötü kokuların giderilebilmesi için bir diğer yöntem de lavabo deliğinden içeriye bir miktar kahve telvesi ve ardından bol miktarda sıcak suyun dökülmesidir.


Mutfaktaki kötü kokularda çöp kovaları da oldukça etkilidir. Bu durumun engellenmesi için kapağı sıkı şekilde kapanan çöp kovaları kullanılmalı ve çöpün ağzı sürekli kapalı tutulmalıdır. Çöp kovalarının içleri de olası sızıntılardan dolayı kötü kokuların engellenebilmesi için sık sık deterjanlı bezle silinmelidir.


Çöp kovaları açıldığında kötü koku yerine hoş bir koku ile karşılaşmak için buz kalıbı içerisine minik limon parçaları koyulmalı ve limonların üzerine su ilave edilerek bu şekilde dondurulmalıdır. Belirli aralıklarla çöp kovasına limon parçası içeren buzlardan ilave edilirse çöpten kötü kokuların yayılması engellenebilir.
 
mutfağımda ağır yağ kokusu var sirkeyle temizledim çıkmadı oda kokusu sıktım oda işe yaramadı
 
Merhaba,

Mutfağınız da mutlaka aspiratör vardır. Yemek kokularını çeken aspiratörün içi de zamanla kirlenmektedir. Ağır yağ kokusunun kaynağı kesinlikle aspiratördür. İçinde ki filitreyi çıkarın, aspiratörü iyice temizleyin ve yeni filitre takın. Ağır kokunun yok olduğunu görüceksiniz.
 
Kızlar evimde sürekli balık kızartıyorum ve inanın aspiratör ve ya havalandırmak bir işe yaramıyor. Evin içinde sürekli yapıldığı için eve siniyor koku. Ertesi gün bile evde balık kokusu oluyor. Çoğu kadının da bu konuşa şikayet ettiğini tahmin edebiliyorum. Şimdi size basit ama etkili bir yöntem söylemek istiyorum.


Bana da arkadaşımın teyzesi bu konuda çok dertli olduğumu anlayınca söyledi. Folyonun içine kabuk tarçını koyup ocağın en küçük tarafında ve kısık ateşte tarçını yakıyorum. Hem çok güzel bir koku oluyor hem de hiçbir koku kalmıyor. Oda parfümleri falan hep geçici çözümler. Kesinlikle onlara boşuna para vermeyin. Folyo ve tarçın size bu konuda yetecektir.
 
Kızlar bende evimdeki yemek kokularından çok şikayetçiyim. Havalandırmak falan hiçbir işe yaramıyor. Sanki yemek kokuları dolaplara, perdelere, halılara siniyormuş gibi geliyor. Özellikle kızartma yaptığım zaman yağ kokusu bir türlü evden çıkmıyor. Eşim eve geldiği zaman çok fazla rahatsız oluyor. Bana da sinirlendiği zamanlar oluyor. Mutfağın kapısını kapat dese de anlatamıyorum.


Çünkü ne yaparsam yapayım koku eve dağılıyor. Çok farklı yollar denedim ama bir işe yaramadı. Sonunda her derde deva olan sirke imdadıma yetişti. Bir tane kasenin içine biraz sirke koyup öyle yemek yapmaya başlıyorum. Tabaktaki sirke bütün kokuları mucizevi bir şekilde alıp götürüyor. Bundan daha basit bir yöntemi asla bulamazsınız.
 
Valla açıkçası sirke işe yaramıyor arkadaşım Heryerde sirkenin balık kokusunu aldığı yazıyor ama boş. Perdeye duvarlara sinen kokunun sirkeyle çıkması imkansız. Öyle çözümü kolay olsa kimse oda parfümlerine para vermezdi.En mantıklı çözüm balkonda balık kızartın yada benim gibi dışardan sipariş verin
 
Geri
Üst