mutfaktaki bazı püf noktaları

narçiçeğimm

Daimi Üye
Üye
mutfaktaki bazı püf noktaları
Artan Pilavlar
Artan pilavınızı değerlendirmek için, miktarına bağlı olarak bir ya da iki yumurtayı çırpıp pilavla karıştırdıktan sonra üzerine rendelenmiş kaşar serpiştirip fırına verin



Balı Bozulmadan Saklamak Için
Balı bozulmadan saklamak için, cam kavanozda ve ışık almayan bir ortamda muhafaza edin.



Balıgın Taze Kalması Icin
Balık aldınız ama hemen pişirmek istemiyorsunuz. Bayatlamadan saklayabilmek için, ayıklayıp tuzladıktan sonra hava almayacak bir şekilde alüminyum folyoya sarıp, buzlukta bekletmelisiniz.



Balık Alırken
Balık alırken; parmakla bastığınızda iz kalmıyor, kaslar hemen düzeliyorsa, gözleri parlak ve lekesiz, solungaç kısımları kırmızı ise, balık tazedir. Bayat balık ayrıca, kokusuyla kendini ele verir.



Balık Kızartırken
Çarşıdan büyük bir titizlikle seçerek aldığınız balıkları kızartmak üzere yıkadıktan sonra kurulamanızda fayda vardır . Bu suretle una ve yumurtaya daha iyi bulanmalarını sağlamış olursunuz



Balığın Pulları
Balığın pullarını rahatça ve etrafı kirletmeden temizlemek istiyorsanız balığı bir dakika kaynar suda tutun. Pulların kolayca döküldüğünü göreceksiniz.



Bayatlamis Ekmekler
Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın. Böylece taptaze olacaktır.



Beşamel Sos Yaparken
Beşamelinizin çok daha lezzetli olmasını istiyorsanız , sütün içine soğan doğrayıp , soğanın tadını alana kadar bekletin



Biberleri Közlemeden önce
Biberleri közlemeden önce kaya tuzuna bularsanız, kabuğunun çok daha kolay soyulduğunu göreceksiniz



Bol Köpüklü Türk Kahvesi
Türk kahvenizin bol köpüklü olmasını istiyorsanız, suyunu buzdolabından kullanin.



Börek Yaparken
Yapacağınız böreğin lezzetli olması ve kıvamında pişmesini istiyorsanız , ateşe koymadan önce birkaç saat bekletin . Usta asçılar , aslında buzdolabında bir gece bekletmenin daha iyi olduğunu söyler



Buzdolabindaki Kokular
Buzdolabınızdaki kokuları gidermenin en iyi yolu bir kaba biraz süt koyup dolabın bir köşesine yerleştirmektir.

Çay Demlerken
Çoğumuzda , çay ne kadar çok demlenirse , tadının o kadar iyi olacağına dair bir hüküm vardır . Bu tamamen yanlıştır . Çayın uzun süre demlenmesi , içindeki bazı maddelerin oranını değiştirecek , bu da çayın tadını etkileyecektir . Çayınızı en fazla 10 dakika demleyin , o zaman çayınız daha lezzetli olacaktır .



Ciger Kizartiken
Kızartma yaparken ciğerleri bulayacağınız una bir kaşık karbonat koyarsanız ciğerin daha yumuşak kızarmasını sağlarsınız



Cilek Hakkinda
Satın alırken:
Canlı kırmızı renkli ve lekesiz olanları seçin. Paketlerde satılanları kontrol ederek alın. Satın aldıktan hemen sonra tüketin. Buzdolabında 1-2 gün saklayacaksanız saplarını koparmadan ve yıkamadan geniş bir kâse içinde saklayın

Nasıl yıkamalı?
Çileklerin saplarını ayıklayın. Akar suyun altında hızla yıkayıp süzün. Yıkama suyuna limon suyu ve sirke ilave edebilirsiniz.

Dondurma işlemi
Çileği 1 yıl süreyle dondurarak saklayabilirsiniz. Bunun için taze, sert ve olgun olanları buzlu suda iyice yıkayın. Saplarını temizleyip kâğıt havlu ile kurulayın. Havası mümkün olduğunca alınmış bir kap veya poşetlere doldurup derin dondurucuya yerleştirin.



Deniz Ürünlerini Seçerken
İstakoz alırken kabuğuna biraz daha yakından bakın . Eğer kırçıllaşmışsa , bu onun yaşlı olduğunu gösterir . Balığın tazesi parlak gözlerinden , koyu kırmızı süzgeçlerinden anlaşılır . Bir de pulları gevşek olmamalıdır . Midye , istiridye gibi kabuklu deniz ürünlerini , elinizle şöyle bir tartın . Ne kadar ağırsa , o kadar tazedir



Dondurulmuş Gıdaları Kızartirken
Dondurulmuş gıdaları kızartmak isterseniz ve gıdalar küçük parçalar halindeyse çözülmesini beklemeden kızartabilirsiniz.



Donmuş Balığınızı Pişirmek Istediğinizde
Donmuş balığınızı pişirmek istediğinizde eritme işlemini sütün içinde yapın. Süt, hem don tadını alır hem de balığın daha lezzetli olmasını sağlar
Ekmegin Küflenmemesi Için


Ekmegin küflenmemesi için ekmek kutusuna artan ekmeginizi koyarken ufak bir kabin içine tuz koymayi da ihmal etmeyin.




Et Hakkinda Bilinmesi Gerekenler



Eti kaynamış suya atın. Hem tadı güzel olur hem de et suyu arı kalır. Et suyuna biraz baharat ekleyip çorba yerine sıcak sıcak servis yapabilirsiniz.
Eti haşlarken bırakın köpürdükçe köpürsün. Acılığı azalır.
Et yemeğinizi bir gün önceden hazırlayın. Pişirdikten sonra bekletin. Ertesi gün etsuyunun yağları daha çabuk çözlülür.
Patatesle eti ayrı tencerelerde (ikisi de tuzlu suda) haşlayın. Çünkü patates et suyunu bulandırır.
Kemikli eti ayrı pişirin. Tencerede çok az et suyunda haşlayın veya alüminyum folyoya sarıp fırına verin. Böylece et kemikten ayrılmaz.




Et Pişirirken



Benmari usulü pişirme, yemeğin tencerenin altında yanan ateşle temasının önlenmesi amacıyla, içinde su olan bir tencerenin içine oturtularak yavaş yavaş pişirilmesi yöntemidir.Bu yöntem tercih edildiğinde, alttaki tenceredeki suyun, üstteki tenceredeki yemeğin en az yarısına kadar gelmesine dikkat edilmelidir.
Fırında tavuk pişirirken tavuğu, içinin pişmesi, dışının yanmaması için, göğsü altta, sırtı üstte olacak şekilde tepsiye koyun ve fırınınızı 160 °C'de kullanın.

Fırında pişirdiğiniz tavuğu hemen yemeyecekseniz ve kurumasını da istemiyorsanız, fırından çıktığında üzerine Sana ve limon suyu sürün ayrıcada alüminyum folyoya sarın. Tavuğunuz yumuşacık kalacaktır.

Et, tavuğa göre daha uzun sürede pişer. Eti fırında yapacağınız zaman, fırınınızı 180 °C'ye ayarlarsanız, daha iyi sonuç alırsınız. Eğer eti fırına vermeden önce yağlayacaksanız, yağlı tarafının gelmesine dikkat edin. Tariften yemek yaparken ölçülerin uygulanması büyük önem taşır. Şeker, un gibi malzemeyi kap içinde ölçeceğiniz zaman, yerleştirmek için bastırmaktan kaçının Aksine, hafifçe bir biçimde karıştırın. Tariflerdeki ölçüler buna göre verilmiştir.

Birçok çorbaya, sosa ve pilava lezzet veren et sularının iyi sonuç vermesi için, günlük tüketilmesi gerekir. Et suyunun defalarca kaynatılması, lezzetini bozulmasına neden olur.

Rostoyu pişirdikten sonra 15 dakika bekletip servis yaparsanız, hem lezzeti daha iyi olur, hemde daha rahat kesilir.

Izgara etlerini servis yaparken üzerlerine aromalı bir parça Sana koyarsanız değişik bir lezzet elde edersiniz.

Sote etmek, sebze balık veya etlerin, yağda karıştırılarak veya iri parçalar halindeyseler alt üst edilerek, rengi koyulaşıncaya kadar pişirilmesidir. Sote ederken, pişirilecek malzemenin eşit büyüklükte olmasına dikkat edilmelidir. Küçük parçalar halinde doğranmış sebze, balık veya etler sote edilirken, tava veya tencerenin kapağı kapatılmaz. Ama parçalar büyük ise, gereçler renk aldıktan sonra, kapak örtülerek pişirmeye devam edilmelidir.

Et kavururken tencerenin etrafında biriken (yapışkan) maddeleri sıyırarak tencerenin içine alın. Çünkü bu maddeler bol miktarda aroma içermektedir.




Et Pişirirken



Limon suyu etleri yumuşatır . Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pişirilirse hem yumuşak ve lezzetli olur , hem de çabuk pişer . Bir diğer yol ise yoğurtla terbiye etmektir




Etler Icin Sos



Biftek, pirzola gibi etlere farklı ve lezzetli bir tat kazandırmak için, bir kahve fincanı süt, bir kahve fincanı soğan suyu ve bir kahve fincanı zeytinyağı karışımı ile ovup 10- 12 saat buzdolabında beklettikten sonra pişirebilirsiniz.

Garnitur Hazirlamanin Incelikleri



Izgaraların yanında servis yapacağınız garnitürleri hem göz hem de damak zevkine hitap edecek şekilde hazırlamak istiyorsanız, önerilerimize bir göz atın.

Patatesleri kabuklarını soyarak haşladıktan sonra halka halka dilimleyin ve üzerlerine biraz sıvı yağ gezdirip kekik ve tuz ekin. Daha sonra fırınlayın.
Hazırladığınız salatanın içine bir miktar haşlanmış makarna eklediğinizde hem daha doyurucu, hem de daha zengin bir görünüm elde edeceğinizi unutmayın.

Ketçap, hardal, sarmısak, mayonez ve bir miktar doğranmış maydanozla ızgaranın yanında ikram edilmek üzere nefis bir sos hazırlamak mümkün.

Garnitürde kullandığınız sebzeleri önce tereyağında çevirip daha sonra çok az suyla haşlarsanız hem lezzetli hem de diri bir görünüm kazandıklarını göreceksiniz.



Hamur Keserken


Açtığınız hamuru veya aldığınız yufkayı düzgün yuvarlak bir şekilde kesmek istiyorsanız ya bir tencere kapağını veya alüminyum bir sahanı kullanabilirsiniz . Bunun yardımıyla hamuru fazla bastırmadan , ezip parçalamadan düzgün parçalar elde edebilirsiniz


Hamur İşine Soyunurken



Hamur işi yaparken hamuru mutlak surette en az 30 dakika dinlendiriniz. Üzerini nemli bir bez ile kapatıp buzdolabına koyunuz. Böylece hamur daha iyi açılacak ve daha iyi performans verecektir.
Un ve nişasta türü malzemeyi nereden kullanırsanız kullanın mutlaka elekten geçiriniz ki topak topak kalmasın


Hamur İşleri



Eğer evde ekmek yapıyorsanız, içine koyacağınız bir miktar haşlanmış ve ezilmiş patates ekmeğinizin daha geç bayatlamasını sağlayacaktır.

Kekinizin kabarmasını istiyorsanız margarin ve şekerini iyi çırpın. Güzel kek yapmanın bir koşulu da margarin ve yumurtanın oda sıcaklığında olmasıdır.
Börek veya kek yaparken Sana kullanırsanız hamurunuzun daha iyi kabardığını ve lezzetli olacağını göreceksiniz.

Erimiş Sana yağının içine süt katıp yufkanın her katmanına sürerseniz böreğinizin daha lezzetli olacağını göreceksiniz.

Bayatlamış ekmeklerinizi dilim dilim yapıp aralarına sarımsaklı Sana sürüp folyoya sarın. Yüksek ısıda fırında pişirin. Lezzetine doyamıyacaksınız.



Havuç Haslarken



Havuç...daima kaynar suya atilir, pistikten sonra hemen soguk suya
tutun, rengini muhafaza eder.


Haşlama Yaparken



Makarnanın haşlama suyuna bir, iki baş soğan, havuç v.b.sebzeler koyarsanız daha lezzetli olacağını göreceksiniz.

Et suyu yaparken mutlaka soğuk su ile haşlayınız. Böylelikle aromalar eşit oranda yayılır

Izgaralar Icin Terbiyeler



Izgara yapacağınız etleri yumuşatmak için, en önemli nokta, onu yumuşatacak olan temel maddeleri bilmektir.

Bu temel maddeleri öğrendikten sonra, içlerine kendi damak tadınıza uygun çeşitli baharatlar ekleyerek değişik soslar hazırlayabilirsiniz.

Örneğin tavuk ve kırmızı eti

1 çay bardağı sıvı yağ,
1 adet iri soğanın rendesi,
karabiber, tuz,
1 yemek kaşığı yoğurt karışımı ve
arzu ettiğiniz baharatlarala terbiye edebilirsiniz.
Balıklar içinse

limon suyu,
zeytinyağı,
dilim dilim kesilmiş soğan,
karabiber, tuz ve
maydanoz karışımını kullanabilirsiniz.
Hazırlayacağınız soslarda et ve balıkların en az 3-4 saat hatta bir gece kalması lezzetini artıracaktır.
 
Geri
Üst