Nanoteknoloji

M

Misafir

Forum Okuru
Nanoteknoloji
Nanoteknoloji Nedir?

Herkes atomların gözle görülemeyecek kadar küçük olduğunu bilir...

Ama ne kadar küçük?

Bunu zihnimizde canlandırabilmek için söyle bir örnek verebiliriz. .

Avucunuzun içine 12 gram kömür tozu alın ve tam 3 milyar insanı da bu tozun içinde atomları saymakla görevlendirin. Her insan günde sekiz saat çalışsın ve saniyede bir atom saysın. 3 milyar insanın katıldığı bu sayma işlemi tam "20 milyon yıl" sürerdi.

Nano

Yunanca’da ‘cüce’ anlamına gelen nano, fizikte bir metrenin milyarda biri anlamına gelen ölçü birimidir. Bu tanıma göre ‘nanoteknoloji’ insanin saç kilinin 80 binde biri büyüklüğünde ‘nano’ ölçüdeki parçalarla uğraşan bilimdir.



Teknoloji ilerledikçe kullandığımız araçların boyutları giderek küçülüyor. İlk bilgisayar bir oda kadar büyüktü. Önce bir çalışma masasının, sonra da dizlerin üstüne konabilecek kadar küçüldü. Şimdi ise cebimizde taşınabilecek büyüklükte olanları bile var.

Peki acaba teknolojik ürünlerdeki küçülme süreci ne kadar devam edebilir?
Mesela bir tuz tanesinden bile daha küçük motor, ya da toz zerresi kadar bir bilgisayar devresi yapmak mümkün müdür?

İşte Nanoteknoloji, atomları tek tek kullanarak, yalnızca çalışabilen değil, iş gören, Makrodünyada olmayan niteliklere sahip aygıtların üretilmesini ve kullanılmasını amaçlayan bir alandır.

Dünyanın her yanında bilim adamları birbirine benzer ve fiziğin elverdiğince az atom kullanarak bu atomların birbirlerine “yapıştırılmasıyla” oluşacak minyatür makine parçaları tasarlamaya çalışıyor...

Bir süper bilgisayar tarafından kontrol edilen ve vücudumuzun yapay bağışıklık sistemini oluşturacak nanobot ordularının üretilmesi ile nüfus edilemez bir bağışıklık sisteminiz olacak. Ve AIDS, EBOLA, hatta nezle virüsleri size etki edemeyecek... Ana arterlerinizde ve daha küçük damarlarınızda gezinen mini robotları düşünün... Vücudunuza bir defa verildikten sonra programlanan nanobot sürüleri damarları otoyol, kanı taşıt olarak kullanarak istenilen bölgelere gidecekler.



Hep beraber hasar görmüş bir organı veya dokuyu tamir edebilecek,



Tıkanan damarları açabilecek...



Hastalıklı hücreleri tahrip edebilecekler...

Hedef hücrelerin özellikleri programlandığında, mesela grip virüslerine saldırabilir ve bünya hastalanmadan virüs istilasını durdurabilirler. Aynı zamanda vücuttaki her bulguyu rapor edip doktorluk da yapabilirler.

Nanometre (milyarda bir metre) kalınlığındaki tellerden akan elektronların sağladığı, akıl almaz hızda ve genişlikte iletişim ve hesaplama gücü...
Nanoteknolojide bir sınır yoktur, yapılabilecekler uzmanların hayal gücüne kalmıştır...
 
Nanotech blimin biraz gec ulastigi ama muthis birsey

masterimi microchip sentezi uzerine yaptim ve super bir arastirmaydi ve doktoramida bionanotech uzerine kanser hucrelerini vucada girip bulan yok eden parcaciklar uzerine yapmayi planliorum insallah ilerde turkiyede bu arastirmalara fon ayiran sirketler olur lablar kurulur bizde ulkemize calisiriz
 
Geri
Üst