M

Misafir

Forum Okuru
Narkoz vücuttan nasıl atılır
NARKOZ VÜCUTTAN NASIL ATILIR ? NE KADAR ZAMANDA ATILIR ?

Narkozun etkisi ne kadar sürer narkozun etkisi nasıl geçer vücuttan atılması zararları narkoz vücuttan nasıl atılır ameliyat sırasında alınan anestezi vücuttan nasıl atılır
Tıbbi operasyonlarda uygulanan anestezi yani halk arasız da ki narkoz, nasıl yapılır ve anestezinin kaç çeşidi vardır; bu yazımızda hepsini öğreniyoruz Melek'ler:) Narkoz vücuttan nasıl atılır etkisi nasıl geçer ?

narkoz vücuttan kaç günde atılır.jpg

•Anestezi: Ağrı algılamasının geçici olarak ortadan kaldırılmasıdır.
•Reanimasyon: Yeniden canlandırma demektir. Acil müdahale ile yoğun bakım hizmetlerini kapsamaktadır.
•Medikal tedavilerle herhangi bir sonuç alınmamış kronik ağrıların tedavisi. (Algoloji). Çeşitli ilaçlarla sinir ve ganglion bloklarıyla epidural ve spinal analjezi yöntemleriyle cerrahi tedavisi olanaksız kronik ağrıların özellikle kansere bağlı şiddetli ağrıların tedavisi sağlanmaktadır.
Anestezi hekimi ameliyata alınacak hastanın cerrahi hastalık durumunu hızla ortadan kaldırıp yaşam kalitesini artırmak ve günlük yaşamına en kısa sürede dönmesini sağlayan kişidir. Bunu hastayı ameliyat öncesi değerlendirerek ameliyat sırasında ve sonrasında ortaya çıkan olumsuz koşulların düzelterek ve ameliyat sonrası ağrı tedavisini planlayarak gerçekleştirmektedir.


NARKOZUN ETKİLERİ NELERDİR İÇERİKLİ VİDEOMUZU LÜTFEN İZLEYİNİZ


Sık sorulan sorular: Ameliyat olacağım ne yapmalıyım ?
Ameliyat öncesi hasta ve anestezi hekimi arasındaki tam ve doğru bilgilere dayalı bir görüşme mutlaka sağlanmalıdır. Bu görüşme günler öncesinden yapılmalı böylelikle hastanın ameliyata motivasyonu sağlanmalı ve gerekli tetkikler için yeterli süre verilmelidir.
Bu görüşme niçin bu kadar önemlidir?


Ameliyata alınacak hastanın operasyon öncesi muayenesinde 3 temel amaç vardır.
1.Hastanın fiziksel ve mental durumunun saptanması aldığı tedaviler ve hastanın ek bir hastalığı olup olmadığı buna göre istenecek labaratuar testleri ve konsültasyona karar vermek.
2.Hastaya uygulanacak anestezi yöntemini ameliyat sırasındaki tedavi yaklaşımını ve ameliyat sonrası ağrıyı ortadan kaldırmak için uygulanacak yöntemi anlatarak hastayı bu konularda bilgilendirmek ve eğitmektir.
3.Hastanın rızasının alınması. TCK yapılan yeni düzenlemeler neticesinde hastaya uygulanacak her türlü girişim ve tıbbi tedavi hastanın rızasıyla yapılabilmektedir. Bu amaçla hastanemizde ameliyata girecek hastalar için bir form oluşturulmuştur. Bu formda operasyon sırasında ve anestezinin farklı aşamalarında hastaların karşılaşacağı tüm riskler dökümante edilmiştir ve hastaların bunu imzalaması gerekmektedir.
Ameliyat olacak hastanın ameliyat öncesinde dikkat etmesi gerekli hususlar nelerdir?
Öncelikle ameliyat öncesi 6 saat içerinde kesinlikle herhangi bir şey yiyip içilmemelidir. Ancak anestezi hekiminin onayı ile ameliyattan evvel 2 saat öncesine kadar berrak sıvılar içmenize izin verilebilir. Ameliyat kararı verildikten sonra hasta sigara kullanıyorsa mutlaka bırakması gerekmektedir. Kullanılan ilaç varsa bunların kullanılmaya devam edilmesi ancak anestezi hekiminin ve cerrahın ortak kararıyla mümkündür. Bu nedenle mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir. Ayrıca ameliyat öncesi hasta banyo yapmalı eğer hastane dışından geliyorsa bol ve rahat giysiler giymelidir. Diş protezi kontak lens ve takılar ameliyathane gelmeden mutlaka çıkarılmalıdır.

ANESTEZİ SONRASI HASTADA NELER OLUR NASIL ATILIR VİDEOYU İZLEYİN



Anestezinin çeşitleri var mıdır? Nelerdir? Anestezi hastalara değişik yöntemlerle uygulanmaktadır. Bunlar
1.Genel Anestezi
2.Bölgesel Anestezi
3.Lokal Anestezi
çocuklarda bebeklerde narkozun etkisi ne kadar sürer.jpg

Genel anestezi ne demektir?
Genel anestezi geçici bilinç kaybı ile birlikte duyu fonksiyonlarının ortadan kalkmasıdır. Bazı ülkeler ve halk arasında narkoz olarak da tanınmaktadır. Genel Anestezi sırasında uyku bilinç kaybı ağrı yokluğu hareket yokluğu oluşmaktadır. Genelde ilacın damar içine enjeksiyonu ile anesteziye başlanır bilinç kaybını takiben kaslar kas gevşetici ilaç ile felç haline sokulur. Ameliyat sırasında hastanın solunumu kontrol altında tutulur ve anestezinin devamı için anestezik gazlar kullanılır. Bu nedenle hastanın soluk borusuna “Endotrakeal Tüp” denilen bir tüp yerleştirilip bunun aracılığıyla hasta anestezi makinesine bağlanır.
Genel anestezi bağlı yan etkiler nelerdir?
•Mide bulantısı ve kusma
•Boğaz ağrısı
•Düşük kan basıncı
•Ameliyat sonrası solunum desteği gereksinimi
•Anormal kalp ritmi
•Yüksek tansiyon
•Uzun dönem oryantasyon bozukluğu ve şuur bulanıklığıdır.
Ayrıca baş ağrısı kas ağrıları ve genel yorgunluk hissi de büyük oranda görülebilmektedir.
Genel anestezinin komplikasyonları nelerdir ?
•Boğaz ağrısı
•Ses kısıklığı
•Ağız ve diş hasarı
•Akciğer enfeksiyonları
•Atelektazi
•Aspirasyon pnömonisi
•Kalp atım bozuklukları
•Ani kalp durması gibi komplikasyonlar görülebilmektedir
Uzman kişilerce ve gerekli teknik donanım sağlandığında bu komplikasyonlar son derece nadir görülmektedir.


Bölgesel anestezi ve lokal anestezi ne anlama geliyor?
Bölgesel Anestezi: Vücudun bir parçasının duyusunun ortadan kaldırılmasıdır. Bilinç kaybı olmadığı için hasta kendindedir. Anestezi makinasına da bağlanmasına gerek kalmamaktadır. Çeşitli yöntemlerle uygulanır. Bunlar periferik sinir blokları spinal anestezi epidural anestezi ve kaudal blok şeklindedir. Ayrıca sadece kol bölgesini ilgilendiren küçük ortopedik girişimlerde özel yöntemler damar içine lokal anestezik madde verilerek uygulanan RİVA (rejyonel intravenöz anestezi) da bölgesel anestezi teknikleri arasındadır.
Periferik sinir bloklarında; sadece ameliyat edilecek bölgenin duyu hissini sağlayan sinirler lokal anesteziklerle bloke edilmektedir.
Epidural veya spinal anestezide omurilikten çıkan sinirler lokal anestezik ilaçlarla bloke edilerek ameliyat olucak bölgedeki ağrı duyusu kaldırılabilir.
Lokal Anestezi: Sadece vücudun küçük bir bölümünün ağrı duyusunu ortadan kaldırır. Örneğin cilt kesisi olduğunda dikiş atmak için yararlanılabilir.
Bölgesel anestezinin komplikasyonları nelerdir?
•Sırt ağrısı
•Baş ağrısı
•İdrar yapamama
•geçici nörolojik semptomlar
•Ani kalp durması
•Menenjit
•Spinal yada epidural apse gibi komplikasyonlardır.
Fakat bunlar ehil ellerde ve donanımlı merkezlerde yapıldığında çok nadiren görülmektedir. Halk arasında belden uyuşturma olarak bilinen bu anestezi yönteminde felç olabileceği düşüncesi vardır. Bu ancak yöntem kurallara uyulmadan yanlış olarak uygulandığında veya vucutta kanamaya eğilim oluşturacak bir hastalık veya ilaç kullanımı söz konusu ise mümkündür. Özellikle gebe kadınlarda sezeryan ve agrısız doğum için kullanılan epidural ve spinal anestezi anne ve bebek açısından en uygun anestezi yöntemidir.


Bölgesel anestezi her hastaya uygulanabilir mi?
Öncelikle ameliyat yönteminin bu tür bir anesteziye uygun olması ve hastanın böyle bir yöntemle ameliyat olmayı kabul etmesi gerekmektedir. İşlem yapılacak bölgede iltahabi bir durum şiddetli kalp kapak hastalarında kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda hemofili gibi kanama bozukluğu olan hastalarda önemli miktarda kan kaybetmiş hastalarda bu yöntem uygulanamamaktadır.
Ameliyathanede hastaların karşılaşacağı işlemler nelerdir?
Hasta ameliyat masasına alınmadan evvel elin üstünden ya da koldan damar yolu açılarak bazı ilaçlar ve serumlar verilmeye başlanır. Daha sonra operasyon salonuna alınan hastalar ameliyat boyunca hastanın yaşamsal fonksiyonlarını takip etmek için kullanılan cihazlara bağlanır. Ve daha sonra anestezi işlemi uygulanır. Anestezi hekiminin görevi burda bitmemektedir. Ameliyat sırasında aniden ortaya çıkacak tüm sorunlara müdahale etmek için anestezi hekimi siz uyanıncaya kadar sürekli yanınızdadır. Anestezi hekiminin işi hastayı uyutup uyandırmak değildir ameliyat insan vücudu için majör bir travmadır ve vücut bu travmaya karşı savunma mekanizmalarını harekete geçirir ve travmadan kurtulmaya çalışır anestezi hekimi bu travmaya oluşan yanıtı azaltarak vücutta bir denge kurar ve ameliyat sonrası dönemde ağrıyı kontrol altına alarak bu dengeyi hasta lehine korur.
Ameliyat sonrası ne gibi işlemler uygulanır?
Ameliyat bitiminden hemen sonra hasta ayılma odasına alınır. Bu dönemde yanınızda yaşamsal fonksiyonlarınızı yakından takip eden bir hemşire bulunur. Burada da ortaya çıkabilecek tüm olumsuz koşulları düzelten anestezi hekiminizdir. Tüm yaşamsal fonksiyonlarınızın normal olduğu sonucuna varıldıktan sonra odanıza alınırsınız.
Bundan sonra dikkat edilmesi gereken noktalar var mı?
Elbette. Anestezi alımından itibaren ilk 24 saatte
•Alkol almamaya
•Reçete edilmemiş ilaçlar içmemeye
•Araç ve tehlikeli makineleri kullanmamaya dikkat edilmelidir.

NARKOZ VÜCUTTAN KAÇ GÜNDE ATILIR NE ZAMAN SONA ERER ETKİLERİ NELERDİR

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Peki narkozdan sonra sigara icmek zararlimidir yada ne zaman sonra icilmeye baslanilabilir??
 
Babam koa hastasıydı fıtık ve bağırsak ameliyatı olması gerekiyordu.Anestezi doktorlarına genel anestezi yapmayın dedim.Genel anestezi yaptılar akciğerleri şu topladı antibiyotik tedavisi yapmaya başladılar kalbi durdu ve hayatını kaybetti.Fıtık rahatsızlığı vardı bağırsaklarda herhangi bir hastalık çıkmadı ama anestezi hayatını kaybetmesine sebep oldu.Ben Lokal yapın dedim dinlemediler kendi bildiklerini yaptılar.Bağırsağı ayrıntılı gösteren alet olmasına rağmen varsayılarla ameliyata girdiler.Üç rahatsızlıklar şüpelendiler hiç bir şey çıkmadı bize babamızın cansız bedenini verdiler.
 
Oncelikle Başınız sağolsun.
Bu konu ile ilgili belge,raporlarınız
varsa Cumhuriyet Başsavcı'sina şikayet edin.
 
Sevgili Deniz dediğiniz gibi savcılığa baş vurabilirdi ama geçen senenin nisan ayında yazmış muhtemelen görmeyecektir ama yine de katılımınız için teşekkür ediyoruz. Sağolun :)
 
Muhtemelen şikayette bulunsa bile bir çözüm olmayacaktır.çünkü kılıfına uydurulmuştur ,haksız bile çıkarırlar yaşadık , gördük.
 
Yarın ameliyat olacaktım ya bende nasıl kalkacağım diye düşünüyordum umarım korkulacak bir şey yoktur. Vücuttun atıldığında müthiş başım ağrıdı demişti ablam gerçekten doğru mu narkoz sonrası baş ağrıyor mu arkadaşlar ?
 
Vallahi ameliyat sonrasında benim de başım acayip derecede ağrımıştı ama her keste aynı etki olur mu herkesin ki aynı şekilde ağrıyor mu bilemiyorum şimdiden geçmiş olsun size :)
 
Babam koa hastasıydı fıtık ve bağırsak ameliyatı olması gerekiyordu.Anestezi doktorlarına genel anestezi yapmayın dedim.Genel anestezi yaptılar akciğerleri şu topladı antibiyotik tedavisi yapmaya başladılar kalbi durdu ve hayatını kaybetti.Fıtık rahatsızlığı vardı bağırsaklarda herhangi bir hastalık çıkmadı ama anestezi hayatını kaybetmesine sebep oldu.Ben Lokal yapın dedim dinlemediler kendi bildiklerini yaptılar.Bağırsağı ayrıntılı gösteren alet olmasına rağmen varsayılarla ameliyata girdiler.Üç rahatsızlıklar şüpelendiler hiç bir şey çıkmadı bize babamızın cansız bedenini verdiler.
Benzeri bir durum benim annem de de yaşandı genel değil lokal yapın diye ısrar ettik sonra genel anesteziden çıktı acil servise yattı fakat sonra çarpıntı vb kalbi durdu dediler 17 saat sonra bimer sağlık bakanlığı vb şikayet ettim fakat bir sonuç çıkmadı. Ritm bozukluğu kaynaklı emboli olabilir diye tahmin ediyor konuştuğum diğer doktorlar
 
Geri
Üst