Normal pasaport hamili T.C. vatandaşlarının Çek Cumhuriyeti'ne girebilmek için

M

Misafir

Forum Okuru
Normal pasaport hamili T.C. vatandaşlarının Çek Cumhuriyeti'ne girebilmek için
tc pasaport çek cumhuriyeti oturma izni çek cumhuriyeti vatandaşlığı lihtenştayn vatandaşlık normal vatandaş pasaportu
Kaynak:
T.C. Dışişieri Bakanlığı

Normal pasaport hamili T.C. vatandaşlarının Çek Cumhuriyeti'ne girebilmek için vizeye ihtiyaçları vardır. Çek Cumhuriyeti, Şengen Bölgesi'ne dahil değildir. Öte yandan, Çek Cumhuriyeti AB Konseyi'nin 895 ve 896/2006 sayılı kararlarını 1 Eylül 2006 itibariyle uygulamaya başlamıştır. Bu çerçevede, Şengen ülkeleri ile AB'nin yeni üyelerinden vize veya ikamet izni alan ya da İsviçre veya Lihtenştayn'da ikamet izni sahibi olan vatandaşlarımız Çek Cumhuriyeti'nden vizesiz olarak transit geçebilmekte, ülkede azami 5 gün konaklayabilmektedirler. Ancak, Çek topraklarına giriş yapmış oldukları ülkeye dönüşlerine (başka bir ülkeye geçiş yapmaksınız ) izin verilmemektedir.
Schengen ülkeleri ile AB'nin yeni üyelerinden vize veya ikamet izni bulunmayan veya İsviçre ile Lihtenştayn'da ikamet izni sahibi olmayan vatandaşlarımızın yanılgıya düşmemeleri, Çek Cumhuriyeti'ne seyahatlerinden önce bulundukları ülkelerdeki Çek temsilciliklerinden vize almaları gerektiği konusunda uyarılmalarında yarar görülmektedir.

Sınırda vize uygulaması yoktur.
İki ülke arasında varılmış olan mutabakat uyarınca, vize ücretsizdir.
YOL GÜZERGAHI VE SINIR KAPILARI

Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan ve ülkemize karayolundan seyahat edecek olan vatandaşlarımızın Çek Cumhuriyeti'nin Almanya sınırından giriş yaparak kullanabilecekleri en kısa transit güzergah şöyledir:
Berlin-İstanbul:
Berlin-Dresden-Prag-Brno-Bratislava-Budapeşte-Szeged-Subotica-Novi Sad- Belgrad-Niş-Sofya-Filibe-Edirne-İstanbul
Batı Avrupa'daki vatandaşlarımız, bu güzergaha alternatif olarak, Çek Cumhuriyeti'ne giriş yapmadan Avusturya'dan geçiş yapabilirler. Bu takdirde, güzergah şöyledir:
Münih-İstanbul:
Münih-Strassburg-Graz-Maribor-Zagrep-Belgrad-Niş-Sofya-Filibe-Edirne-İstanbul
GÜMRÜK
Gümrükte deklare etmeden yolcu beraberinde ülkeye sokulabilecek veya ülke dışına çıkarılabilecek Çek Kronu ve döviz miktarı, toplam 10 bin Euro ile sınırlandırılmıştır. Buna özellikle dikkat edilmesi gereklidir. Aksi takdirde, sözkonusu sınırın üzerindeki meblağa el konulmakta ve ilgili kişi hakkında kamu davası açılmaktadır.
Yolcu beraberinde ülkeye sokulmasına ve ülke dışına çıkarılmasına izin verilen maddeler:
200 sigara, 2 litre şarap, 1 litre sert alkollü içki, 50 gram parfüm; aracın deposu dışında 10 litre benzin. Yolcu beraberinde taşınabilecek özel eşya veya ticari olmayan hediye değeri kişi başına 175 Euro ile sınırlıdır.
TRAFİK KURALLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Çek Cumhuriyeti'nde trafik sağdan işler. Yol ve trafik işaretleri, Avrupa genelindeki işaretlemeyle aynıdır.
Sürüş sırasında ehliyet, araç ruhsatnamesi ve araç sigorta bilgilerinin bulundurulması zorunludur.
Araç kullanan sürücüler için alkol tolerans sınırı sıfırdır. Emniyet kemeri takılması zorunludur. 12 yaşından küçük çocukların aracın ön kısmına oturması yasaktır.
Üçüncü parti sigortası yaptırmış olmak zorunludur. Zararın 20 bin Çek Kronu'nun (yaklaşık 900 ABD Doları) üzerinde olduğu bir trafik kazasına karışan sürücü zararın sigortadan karşılanmasını talep edebilmek için olay yerini terk etmeden polisin tutanak tutmak üzere gelmesini beklemek zorundadır.
Ağır yaralanma veya ölüm ile sonuçlanan kazalarda, polisin soruşturmasına ve akabinde ilgili mahkemenin alacağı karara uyulması zorunludur. Bu durumda, aracın sürücüsünün tutuklanması mümkündür.
Ağır yaralanma veya ölüm içermeyen kazalarda, genel olarak, yabancı göz altına alınmamakta, bilahare gıyabında yapılan mahkemenin sonucu vatandaşı olduğu ülkenin ilgili makamına gereği için duyurulmaktadır.
Şehirlerarası yollarda sürücülerin otoyol geçiş ücreti karşılığı olarak, petrol istasyonlarından satın alabilecekleri yapışkan pulları araçlarının öncamında bulundurmaları zorunludur.
Hız limitleri, yerleşme birimlerinde 50 km., ana yollarda 90 km. ve otoyollarda 130 km.'dir.
TEMSİLCİLİK İRTİBAT BİLGİLERİ VE YARARLI TELEFONLAR

T.C. Prag Büyükelçiliği: (00 420) 224311402 / 224311403
THY Prag ofisi: (00 420) 234708709 / 220116502
Polis imdat: 158
Ambulans: 155
Acil yardım (SOS): 112
Yol yardım: 154
Bozulan/kaza yapan araç: 1230
AYRICA DUYRULMASINDA YARAR GÖRÜLEN HUSUSLAR

Çek Cumhuriyeti'ne seyahatlerde "seyahat sigortası" yaptırmış olmak zorunludur. Çek Cumhuriyeti'ne girişte bir aşı zorunluluğu bulunmamaktadır.
 
Geri
Üst