Nötrofil düşüklüğü nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Nötrofil düşüklüğü nedir?
Lenfosit hücreler, kanda ve bağışıklık sisteminde yer alan dokulardır. Bu lenfosit dokular, iltihap problemi olan bölgelere hareket etme kabiliyetine sahiptir. Bu sebeple bu dokularda ki azalmalar ya da sayısında artmalar çeşitli problemlere yol açabilir. Kanda Lenfosit değerlerinin normal sınırları, %20 ila %50 arasında bulunur. Bu oranın altındaki ya da üstündeki değerler anormal durumlar anlamına gelmektedir. Kronik enfeksiyonlar, viral enfeksiyonlar, lösemi hastalığı ve bazı endokrin hastalıklar Lym yüksekliğine sebep olabilir. Bu durumlarda uzman hekimlere gözükerek gerekli tedavilerin uygulanması gerekir.

Nötrofil Nedir? Düşüklüğünde Neler Yaşanır?

Nötrofiller, kanın yapısında bulunan ve vücuttaki enfeksiyonu dışarı atmakla görevli olan küçük, beyaz kan hücreleridir. Tıp alanında kısaca Neu olarak adlandırılmaktadır. Nötrofil düşüklüğünden, nötropeni denilen nötrofil azlığı hastalığı yaşanır. Bu durumda vücut mantarlara ve çeşitli bakterilere karşı dirençsiz kalır. Yetişkin insanların kan hücrelerinin bir mikro litresinde 1700 adet nötrofil bulunur.






1.jpg


Bu sayının altındaki değerler düşük olarak kabul edilmektedir. Düşüklüğünde bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski ciddi biçimde artar. Nötropeni hastalığının çok ilerlemiş olması durumunda vücutta hali hazırda bulunan bakteriler dahi kişiyi hasta yapmaya başlar. Bunun yanı sıra dış ortamdaki bakteriler rahatlıkla vücudu hasta edebilir. Bu kişilerin düzenli olarak gözlem altında tutulmaları ve en doğru tedavi şeklini almaları gerekmektedir.

Bir diğer içeriğimizde ise konu şöyle anlatılmıştır;

Neu Yüksekliği Nedir?

Akyuvar, alyuvar ve trombositler kandaki 3 adet hücre çeşididir. Neu, Netrofili’in kısaltması ve kandaki akyuvar hücreleridir. Akyuvar ise bakteri ve virüslerle savaşan beyaz kan hücresidir. Kanda yaklaşık yüzde 40 ile yüzde 70 arası bir oranda bulunur. Eğer bu hücreler kanda yüzde 70 üzerinde bulunursa neu yüksekliği ortaya çıkmış olur.

Akyuvarlar, bağışıklığı dengede tutan vücudun savunma mekanizmasıdır. Bu hücre enfeksiyonları korurken içinde netrofillerde barındırılmaktadır. Neu yani netrofil yüksekliğide bakteriyel hastalıklarda artış görülemektedir.

Netrofil (NEU), vücudumuzdaki zararlı maddeleri bulur, ardınan da onlara zarar vererek yok olmalarını sağlar. Netrofil hastalıklara karşı direncimizin artması için önemlidir. Netrofil (NEU), fagositoz ile zararlı ve yabancı maddelerin etrafını sarar, ardından belli enzimler ile bu maddeleri yok etmeye ve vücuttan atmaya çalışır. Bu maddeler yüzünden akyuvarda daha çok netrofil üretilir ve NEU yüksekliği meydana gelir.

Neu düşüklüğüde akyuvardaki Neu hücrelerin azalması anlamına gelir.

Neu yüksekliği ve düşüklüğünü anlamak için kan sayımı testi ile doğru sonuca ulaşabilirsiniz.

LYM Düşüklüğü

Lym bir diğer adıyla Lenfosit, kanda ve bağışıklık sistemindeki doku ve organlarda bulunan (lenf bezi, dalak, timus), iltihabın olduğu bölgelere göç edebilme yeteneğindeki hücredir. Lenfosit lökosit tipidir (Akyuvar). Kandaki lökositlerin yarısını bu lenfositler oluşturur. Kandaki lenfositler alyuvarlardan biraz büyük olmasına rağmen yinede küçük hücre grubuna girmektedir.

Lym (Lenfosit) değerlerinin azalmasının nedenleri nelerdir?

1- İlerlemiş malign hastalıklar
2- Evre II-III Hodgkin hastalığı
3- Kalıtsal immünglobulin hastalıkları
4- Aplastik anami
5- Ağır sol kalp yetmezliği
6- Kemoterapi
7- Radyoterapi
8- Cushing sendromu
9- Stres
10- Miyastenia gravis
11- Böbrek yetmezliği
12- Miliyer tüberküloz
 
Geri
Üst