Ölen birinin ardından ne tür hayırlar yapılabilir ?

Melis ank

Aktif Üye
Üye
Ölen birinin ardından ne tür hayırlar yapılabilir ?
Selamun aleyküm hocam. Daha önce bir başka soruda dayımın Ramazan ayın da vefat ettiğini belirtmiştim. Dayım Allah affetsin oruç tutmayan, namaz kılmayan sürekli alkollü gezen biriydi. Aile üyeleri onun günahlarının affı için bir takım hayırlar yapmak istiyor. İşte tutmadığı oruçlar için para, bir başkasını hacca gönderme gibi. Tabi niyetleri Allah bildiği gibi takdir de onundur. Bana göre bu girişim hiç bir boşluğu doldurmaz , fakat bu konu hakkın da eminimki bizim durumumuzda olanlar var. Bundan mütevellit konu hakkın da bilgi vermenizi rica ediyorum.
 
Merhabalar tekrar. Ömrü hayatında Rabbin isteği ve Emirlerine muhalif olarak yaşayan birisi için birşey yapılmaz demek yanlış olur. Çünkü bu konuda Sadece Hz Allah’ın kulu hakkındaki son hükmü geçerlidir. Onun için Geride bıraktığı akrabaları bişeyler yapabilir.

Neler yapılabilir?

Vefat edenin geride bıraktığı malı mülkü varsa şayet önce borçları ödenir. Şayet borcunu kapatacak malı yoksa vereseleri onun borcunu öderler. Borçları ödendikten sonra kalan mal ile de tezhiz ve tekfini yapılır. Yani defin işlemleri görülür. En son kalan malı da miras düşen kişilere pay edilir.

Bunlar normal mutat şeylerdir.
Bünün dışında Kişi için hayır yapmak fakirlere sadaka vermek ve sadakayı cariye denilen devam ettiği müddetçe kişiye sevap kazandıran cami kuran kursu ve Çeşme gibi hayrat yaptırmakta uygundur.
Bunların yanında Ölülerinize kuran okuyun hadisine istinaden kişinin ardından Hatim okunur. Yasin süresi okunur. Kurban kestirilip onunla yemek yaptırılıp konu komşuya da verilebilir. Direk hayvanın eti de dağıtılabilir.
 
Geri
Üst