Orlistat kullanan var mı? Orlistat nedir?

BeyazMelek

Daimi Üye
Orlistat kullanan var mı? Orlistat nedir?
Bu konu; orlistat ile ilgili bilgi vermektedir.

Birçok kadının dert yandığı fazla kilolara bilim adamlarının sunduğu önerilerden biri olan orlistat, ispatlanmış yönleriyle dikkat çekiyor. Zayıflama konusunda kadınların bir numaralı yardımcısı olacak olan orlistat özellikle yağ emilimi konusunda etkin oluyor ve son dönemlerde obez hastaların reçetelerinde yerini alıyor.En popüler zayıflama hapları içinde yerini edinen orlistatı yakından tanıyalım meleklerim :tik: Televizyonlarda kamu spotu olarak yayınlanan reklamlarda dahi Sağlık Bakanlığı obeziteye karşı halkı uyarıyor.


orlistat-2e.jpg


FDA bu ilacın zayıflama amacıyla kullanımını Nisan 1999'da onaylamış. Bu ilacın etki mekanizması sindirim sisteminde yağların emilimini önlemesi şeklinde. Bunu sindirim sisteminde yağların parçalanmasını sağlayan “lipaz” adlı enzimin çalışmasını engelleyerek sağlıyor. Böylece yediğimiz gıdalardaki büyük molekül yapısına sahip yağlar (trigliseridler) emilime uygun yağ asitlerine dönüşmüyor. Emilim engellenmiş ve yağların atılımı yaklaşık %30 artmış oluyor.


Orlistatın kilo kaybı, mevcut kilonun devamlılığı, yeniden kilo alma ve obeziteye bağlı hastalıkların sayısı üzerine etkisine yönelik olarak 7 adet çalışma var. Bu çalışmalarda orlistat tedavisi alan 2800 hasta plasebo tedavisi alan 1400 hasta ile karşılaştırılmış. Tüm hastalar çalışma süresince % 20 düşük kalorili ve % 30 yağdan oluşan diyet almışlar. Ayrıca tüm hastalar diyetleri yönünden bilgilendirilmişler. Araştırma sonunda tedaviyi 1 yıla tamamlayan hastalardan orlistat kullanan gruptakilerin % 57’si, plasebo grubundakilerinin % 30’u başlangıç kilolarına göre en az % 5 kilo kaybetmişler.
FDA ilacın yağ içeren yemeklerle birlikte bir kapsül şeklinde alınmasını öneriyor. Ama hastaların çok iyi diyet uygulamasının gerektiği, düşük kalori almalarının gerektiği ve alınan gıdaların %30’dan daha fazla yağ içermemesi gerektiği önemle belirtilmiş. Vücut-kitle indeksi (body mass index, BMI = kilo/(boy)2) 30 üstünde olan kişilerin ve indeksi 27’nin üstünde olup beraberinde kolesterol yüksekliği olanların, hipertansiyonu olanların ya da şeker hastalığı olanların kullanabileceği belirtilmiş. Yan etkileri özellikle sindirim sistemi üzerine (Bkz. Orlistat hakkında iki soru iki cevap…). Ama sistemik olarak da yağ ile emilen vitaminlerin (A, D, E, K) emilimini azaltarak yan etki gösterebilir. İlaç etkileşimlerine de neden olabileceği unutulmamalıdır.


FDA Şubat 2007’de yayınladığı diğer bir raporda da orlistatı OTC ilaçlar (Over-the-Counter Use = tezgâh üstü ilaçlar ya da reçetesiz ilaçlar) grubuna aldı. Ama özellikle sindirim sisteminde emilim sorunu bulunanların, organ naklinde organ alıcılarının, tiroid hastalığı, şeker hastalığı gibi uzun süreli ilaç kullanan hastaların bu ilacı kullanmadan önce mutlaka hekimleri ile görüşmesi gerektiği bildirilmiş.


Farmafil notu: Fazla kilo tehlikelidir ama kontrolsüz ilaç kullanmak daha tehlikelidir.
 
Geri
Üst