Oruç Sabah Ezanıyla mı Başlar, İmsak Vaktiyle mi?

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Oruç Sabah Ezanıyla mı Başlar, İmsak Vaktiyle mi?
oruç imsakla mı başlar ezanla mı
oruç imsaka göre mi tutulur
oruç imsakta mı başlar



Sevgili melekler, her Ramazan oruç tutanların kafalarında soru işareti olarak yerini alan sorulardan biri orucun imsak vaktiyle mi, ezanla mı başlağıdır. İşte o sğrunun ayrıntılı cevabı...


oruc-254.jpg



İmsak, tutmak mânâsına gelmektedir. Ramazan'daki imsak ise, oruç ibadetinin başladığı anı ifade etmektedir. Bu sebeple yemek yiyenler imsak dakikası gelince mutlaka yemeyi bitirmeli, oruca başlamış bulunmalıdır. İmsak dakikası girdiği halde yemeye devam edenler, ya oruca başlamamış olurlar, yahut da hata ile orucu bozma durumunda kalırlar. Bu sebeple imsaka dikkat etmeliler.

Aslında eski takvimlerde imsak çeyrek saat kadar öncesinde başlatılıyor, böylece birazcık yeme fırsatı (temkin) düşünülebiliyordu. Diyanetin son araştırmalarından sonra takvimlerde bu temkin vakti kaldırılmış, dolayısıyla tam sınıra gelinmiştir. Bu yüzden mümkün olduğu kadarıyla imsak dakikasına kadar gelinmemeli, birazcık önceden orucu başlatmalıdır.

Bununla beraber imsak dakikasına kadar gelinmişse bilinmeli ki vakit tümüyle kullanılmış, artık ileri geçme imkânı kalmamıştır.

İmsakla sabah namazının vakti girmiş olacağından, namaz kılınabilirse de, on beş dakika kadar bekleyip de kılmak sünnete ve tedbire daha uygun olanıdır.

Bir imsak tespit olayı.

Bakara sûresindeki âyeti kerimede Rabbimiz:

* Yiyiniz, içiniz, fecirde siyah iplikle beyaz iplik seçilinceye kadar!. buyurmaktadır. (187)

Yani şafak vaktinde ufka baktığınızda beliren beyazın, siyahı önüne katıp batıya doğru zorladığı sırada, siyahlıkla beyazlığın iki ip gibi yan yana görüldüğü ana kadar yiyin demektir.

Bu benzetmeden, gerçekten de siyah iplikle beyaz ipliğin bakınca seçilmesi mânâsını anlayan Adiy bin Hatem, açık havada yatarken yastığının altına koyduğu iki ipliği gece çıkarır, ufka doğru kaldırır bakarmış, seçiliyorsa imsakın başladığını kabul eder, seçilmiyorsa henüz imsak girmedi diyerek yemesine devam edermiş.

Bir gün gelip bu olayı Efendimiz (sas) Hazretleri’ne sormuş:

* Ya Resûlallah, ben yastığımın altına siyah beyaz iki iplik koyuyor, sabaha karşı ufka doğru tutup bakıyorum, birinin siyah, birinin de beyaz olduğu seçilinceye kadar yemeye devam ediyorum.

Bu anlayışa tebessümle bakan Efendimiz (sas) şöyle buyurur:

* Hayır ya Adiy. Ayette geçen siyah iplikle beyaz iplik gerçekten de senin anladığın gibi siyah beyaz iplik değildir. Belki yalancı şafaktan sonra doğuda belirmeye başlayan beyazlığın karanlıkla yan yana görünüşüdür. Bakınca beyaz ipliğin siyah iplikle yan yana geldiği sanılan bir görüntü meydana gelir. Bu, imsakın girdiğine işarettir.

Evet, geçmişte imsak vakti böyle bir teşbihle ufkun açık olduğu yerlerde nazara verilmiştir. Ancak bugün şehirlerin ufku böylesine açık değildir. Bu sebeple takvimlerimizdeki tespitler bize sağlıklı imsak vakti bildirmişlerdir. Yeter ki buna dikkat edelim, sınıra tam yaklaştırmadan biraz önceden orucumuza başlama dikkati gösterelim.
Hafız Yazar Ahmed Şahin-Zaman
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Isiniz gucunuz ticaret boyle bir site bile reklam ve sahtecilikle ortulu.din icinde din yarattiniz yalan yanlis ayetler hadisler cogaldida cogaldi.kardesim imsak vakti sabah namazi baslangicidir.oruc baslangici sabah ezani yani tan vaktidir.
 
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaya çalışmayın. Ayrıca ticareti nerden karıştırdınız hiç anlamadım. Oruç imsakla başlar, sabah ezanıyla başlamaz.
 
Oruç zamanı ne zaman başlar? İmsak la mı? Sabah Ezanıyla mı? gibi sorular aslında içinde samimimiyet olmayan ve dini kuralları insanlara yanlış aksettirip yaptığı ibadetin ifsat olmasını isteyen, ve gerçekten dinle alakası olmayan kişilerin farklı düşüncelerden ele aldığı bir mefhümdür.
Oruç vakti kesinlikle ve kesinlikle İmsak vakti ile başlar ve iftar yani akşam ezanı ile biter.
çünki sabahj ezanı vakti imsaktan en az 15 - 20 dakika sonradır. Bu kural zaten Sabah ezanı vakti ile Sahur vaktinin kesinleşmesinden dolayı konulmuştur. şayet ben orucumu sabah ezanıyla başlatırım diyen varsa, o dini hafife almış ve gerçekten de ısrar ederse Cenabı Allahın Hududa yaklaşmayın emrine karşı gelerek kafir bile olması muhtemeldir. onun için bunun gibi kesinleşmiş emirler üzerinde mütalaa bilmeyenler içinse faideli, bilenler içinse çok sıkıntılı bir duruımdur.
 
Önce Kuran'ı okuyacaksınız **** sapkınlar. Bakara suresi 187. ayeti okuyacaksınız. Sonra insanları din hakkında yanlışlara yönelttiğiniz için Allah'tan af diyeceksiniz. Allah affader mi onu ben bilmem. Bu sure ve ayette açıkça belirtildiği üzere oruç gün ağarmaya başlayınca başlar. Ne yazılanlar gibi sabah ezanında ne de imsak vaktinde
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Önce Kuran'ı okuyacaksınız **** sapkınlar. Bakara suresi 187. ayeti okuyacaksınız. Sonra insanları din hakkında yanlışlara yönelttiğiniz için Allah'tan af diyeceksiniz. Allah affader mi onu ben bilmem. Bu sure ve ayette açıkça belirtildiği üzere oruç gün ağarmaya başlayınca başlar. Ne yazılanlar gibi sabah ezanında ne de imsak vaktinde
Sakin ol şampiyon :) Boşu boşuna insanlara kafir deme, Türkiye'de milyonlar bu şekilde tutuyor ha keza Arap ülkelerinde de öyle. Yargılamayı bırak biraz sakin ol !
 
Sabah namazının vakti.
Gece yarısı güneş, en aşağı noktaya indikten sonra tekrar yükselmeye devam eder. Güneş ufuktan -19 dereceye geldiğinde bu sefer doğu ufkunda tan hâdisesi (fecr) meydana gelir. “Fecr-i sâdık” başlar ve gece nihâyet bulur. Güneş ufuktan inebileceği en aşağı noktaya indikten sonra, tekrar yükselmeye başlar; ufka -19 derece yaklaştığı anda ise kızıllıktan evvelki beyazlık başlar, fecr-i sâdık doğar; bu an imsâk vaktidir. Güneş ufuktan doğmadan evvel, güneşin merkezi ufka 1 derece yaklaştığı anda sabah namazının vakti biter ve güneş doğar.
Hanefî mezhebine göre Sabah namazı imsak vaktinden en az 15-20 dakika sonra kılınabilir.

Hanefî mezhebine göre sabah namazını, güneşin doğmasından 45 dakika öncesi kılmak müstehaptır.

Şâfiî mezhebine göre ise, fecr-i sâdıkın doğmasıyla birlikte, yani imsaktan en az 15-20 dakika geçtikten sonra kılmak efdaldir. Maamâfih Hanefî mezhebi mensupları da, Ramazan ayında ve zarûri hallerde, sabah namazlarını fecr-i sâdıkın; ikinci fecrin doğmasıyla (imsaktan 15-20 dk. sonra) birlikte kılabilirler.
 
Hocam net olarak şunları dile getirir misiniz yani islami terimleri yazmadan anlaşılır şekilde, örneğin sabah ezanı okudu yemeyi hemen bitirip niyet ederek oruç tutmak mı gerekiyor ?

İkincisi Akşam ezanı okunduğu andan itibaren daha ezan devam ederken yine besmele çekip orucu açmak mı gerekiyor. Akşamla ilgili sıkıntı yok tahmin ediyorum da bu sabah olayını biraz daha açabilir misiniz net anlaşılır şekilde.
 
Bu Açıklamayı yaptıktan sonra Yukardaki arkadaşın imsak vaktine itirazı ve gösterdiği mesnedi bu kadar alimin bilemeyipte kendince yorumda bulunmasıda işin garabeti oluyor. 4 mezhep imamı da orucun başlangıç vaktinin imsak olduğunda ittifak etmişlerdir. Sonradan gelen bu müctehidleri destekleyen diğer cumhur ulema da bu konuda ittifak etmişler ve hiç bir alim buna ihtilaf etmemiştir. aklı kıt insanların ve sapık zihniyetli kişilerin buna yaptığı itiraz ise tamamen dini cehliyyetden mütevellit olup, bazı şahsı mükebberede kendini din alimi zannedip kuran ayetlerini kendince yorumlamaya çalışıyor.
 
Oruçun başlangıç zamanı sabah namazı vaktine en az 15 - 20 dakika kala olan imsak diye tabir edilen Fecri sadık yani doğru olarak görünen Ufuktaki kızıllığın görülmesi hadisesidir ki bu vakitle beraber imsak vakti girer ve orucumuzm başlamıştır. O vakitten sonra yemek tehlikelidir. çünkü sabah namazı vakti girme tehlikesi vardır ki müslümanların bu vakitte çok dikkatli olması gerekir. Orucumuzu sağlama almak için takvimlerde gösterilen imsak vaktine mutlaka riayet etmemiz gerekir.yoksa nasıl olsa daha ezan okunmadı ben yemeye devam edeyim dersek oruç gider. akşama kadar boşa aç kalmış oluruz.
 
Geri
Üst