Oruç Tutanlar Nasıl Spor Yapabilir?

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Oruç Tutanlar Nasıl Spor Yapabilir?
oruç ve spor
oruçluyken spor
oruçluyken spor yapmak




Sevgili melekler, ramazan ayı geldiğinde, öncesinde spor yapmaya alışkın olanların ya da diyet sebebiyle spora başlamış olanların sporu bırakması gerekmiyor. Ancak ağır spor değil, sadece düzenli yürüyüş. Prof. Dr. Kalaycıoğlu, Ramazan ayında yüksek tempolu spor yerine hafif ve düzenli yapılacak yürüyüşün hem sağlık açısından faydalı olacağını hem de kilo alımını engelleyeceğini söyledi.


yuruyus-2da.jpg




Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Temel Tıp Bölümü Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kalaycıoğlu, Ramazan ayının bir anlamda sindirim sistemini dinlendirme, toksinlerden arındırma ayı olduğunu söyledi.

Oruçlu olunan sürenin yaklaşık 17 saate denk geldiğini ifade eden Kalaycıoğlu, bu süre zarfında vücudun ciddi oranda su kaybına uğradığını vurguladı.

İftar saatinin gelmesiyle gün boyu besin almayan sindirim sistemine aniden yüklenildiğini belirten Kalaycıoğlu, "İftarda hafif yemekler tercih edilmeli aksi halde hazımsızlık gibi çeşitli problemlerle karşı karşıya kalınabilir. Ülkemizde yapılan bazı araştırmalar, Ramazan'da tüketilen gıdanın normal dönemde tüketilenin üç katı olduğunu gösteriyor. Bu da elbette ki yanlış bir beslenme şeklidir" dedi.


"AŞIRI YEMEK SONRASI AĞIR SPORLAR KALP KRİZİNE NEDEN OLABİLİR"
Ramazanda beslenme düzeni değiştiği için bazı kişilerin 'kilo alırım' endişesi taşıdığına dikkati çeken Kalaycıoğlu, şöyle devam etti:

"Bu düşüncede olanlar, rutin hayatlarında olmamasına rağmen ani bir kararla spora başlayabiliyorlar. Böyle bir tutumla hareket etmek, sağlık açısından da birtakım riskleri beraberinde getiriyor. Hızlı ve fazla yemeğin tüketildiği iftar sonrası spor yapmak, büyük risk oluşturabilir. Böyle bir yöntem asla izlenmemeli. Ramazan'da spor yapmak isteyenlere yürüyüşü öneriyoruz. Yüksek tempolu spor yerine hafif ve düzenli yapılacak yürüyüş hem sağlık açısından faydalı olur hem de kilo alımını engeller. Ramazan'da vücudu çok fazla yormadan spor yapmak en doğru yoldur."

Kalaycıoğlu, spor yapmak için en ideal zamanın yemekten üç saat sonrası olduğunu dile getirerek, "Bu kadar süre beklemek istemeyen kişi, yaptığı sporun faydasını görmek istiyorsa en az bir saat beklemeli. Aşırı yemek sonrası ağır sporlar kalp krizine neden olabilir. Ayrıca sindirim problemleri ve hazımsızlık ortaya çıkabilir. Bu durumun da bir çok hastalığı peşinden getirebileceğini biliyoruz" diye konuştu.
 
Her şeyde olduğu gibi ramazan ayında da dikkat etmemiz gereken tek konu boğazımız arkadaşlar mükemmel sofralarda kendimizi tutmak biraz zor olacak ama başarı da kolay kazanılmıyor değil mi? Beni en çok zorlayan konu ramazan pidesine dayanmak oldu sıcak sıcak sofraya gelirken çok az yemek beni üzüyordu ama ramazandan sonra da ben seviniyordum arkadaşlarım bu kiloları nasıl vereceğiz diye düşünürken. Ramazandan sonra o kadar ağır egzersiz programına girmek lazım ki kilolardan kurtulmak için yani profesyonel sporcu olmak lazım bir de zaman ayırmak lazım.


O yüzden bence boğazımızı tutabildikten sonra bol bol su tükettikten sonra sağlam bir sahur yaptıktan sonra ramazan ayını sizler de benim gibi kolay geçirebilirsiniz.
 
Geri
Üst