Oruç Tutarken Krem Sürünce Oruç Bozulur mu?

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Oruç Tutarken Krem Sürünce Oruç Bozulur mu?
oruçluyken krem sürmek
oruçluyken krem sürmek orucu bozar mı
oruçluyken krem sürülür mü



Sevgili melekler, ramazan ayı geldiğinde özellikle bayanların merak ettiği konulardan biri krem sürmenin oruç için sakıncalı olup olmadığıdır. Ele yüze ya da vücuda sürülen kremin sakıncalı olduğunu söyleyenler olduğu gibi sakıncalı olmadığını söyleyenler de var. İşte bu sorunun cevabı...


krem.jpg


Oruçluyken kişi merhem yada krem kullanabilir bunları kullanmasının tututuğu oruca hiçbir sakıncası yoktur orucun bozulmasına neden olmaz.

Yalnı vücutta yara varsa ve sürülen krem yahut merhem derinin içerisine girecekse bu durum sakıncalıdır.Derideki gözeneklerden içeri giren merhem, krem vb. şeyler orucu bozmaz. Çünkü bu gibi şeylerin orucu bozabilmesi için tabii yollardan içeri girmesi gerekir. Ancak vücutta derin bir yaraya sürülen ilâç içeriye veya dimağa kadar nüfuz ederse, orucu bozar ve bozulan orucun kazası gerekir.
 
Son düzenleme:
Sual: Damardan serum verilmesi, sadece imam-ı a’zama göre orucu bozduğu söyleniyor. Diğer mezheplere göre bozmuyor mu? Serumla gıda ve deva verilebiliyor. İhtiyacı olan suyu, gıdayı ve ilacı serumla alan kimsenin orucu bozulmaz mı? Oruçta gaye, yiyip içmeyi terk etmek olduğuna göre, ağız yolu ile değil de, damar yolu ile yiyip içenin orucu niçin bozulmaz?
CEVAP
Dört mezhepte de, sağlam deriye konan ilaç, gıda ve deva, emilip içeriye nüfuz etse de oruç bozulmuş olmaz. Mesela kalb hastalığında, göğüs üzerine nitroderm ihtiva eden bir ilaç [TTN] konur. Bu deriden içeriye emilir. Sağlam deriden içeri girdiği için dört mezhepte de orucu bozmaz. Bunun gibi, sağlam deriye konan nikotin yakısı da, vücut tarafından emildiği halde, dört mezhepte de orucu bozmaz. Tabii menfezlerden [deliklerden] giren şeyler orucu bozar.

Şafii’de, kulak tabii menfezdir. Kulağa konan sıvı-katı her şey, mideye girmiş gibi orucu bozar. Şafii’de idrar yolu da tabii menfezdir. Buraya ilaç, hatta pamuk konsa bile orucu bozar.

Dört mezhepte de ve bütün imamlara göre, yaraya konulan ilaç, cevfe [içeriye] giderse oruç bozulur. Şafii mezhebinde, dimağ [beyin], karın, bağırsak, mesane birer cevftir. Mesela, baştaki kemik yarılsa, buradaki yaraya konulan ilaç, cevfe, yani beyne gideceğinden oruç bozulmuş olur.

Şafii’de karna bıçak saplansa, bıçağın ucu mideye, yani cevfe girdiği için oruç bozulur. Sağlam deriden bıçak cevfe girince oruç bozulduğu gibi, iğne ile adaleyi veya damarı yırtarak verilen ilaç, cevfe ulaşınca oruç bozulmuş olur. Hanefi’de ise, bıçak tamamen midenin içine girerse oruç bozulur.

Bugün tıpta, serumun mesaneye, dimağa ve vücudun her yerine gittiği kesin olarak bilinmektedir. O halde serum, dört mezhepte de orucu bozar. Sadece kaza gerekir. (Serum veya enjeksiyonla verilen ilaç, cevfe, [yani dimağ ve mesane gibi yerlere] gitmez) demek, çok yanlış olur, ilme ters olur.

Bütün doktorlar, damardan veya adaleden verilen ilacın, dimağ ve mesaneye gittiğini bildiriyorlar. O halde, işin aslını bilmeyenlere kanıp da, enjeksiyonla orucu telef etmeyelim.
 
Ramazan da akla gelen bu soruları önceden okuyup, araştırıp hazırlıklı olmak gerekir.Özellikle sahih kaynaklı içeriklerden faydalanmanızı öneriyorum.
 
Geri
Üst