Oruçluyken rüyalanmak orucu bozar mı ?

Uzman SühaN

Administrator
Oruçluyken rüyalanmak orucu bozar mı ?
ORUÇLUYKEN RÜYALANMAK ORUCU BOZAR MI ? Daha fazla bilgiler Melekler Forum'da sizleri bekliyor...


Oruç esnasında ihtilam olmak yani rüyalanmak orucu bozar mı?


Allahü Teala Yarattığı mahluklar içerisinde en şerefli varlık olarak yarattığı biz insanlardan gönderdiği peygamberleri vasıtası ile bazı sorumlulukları yerine getirmesini istemiş, İman edip bu sorumlulukları kabul eden kimseleri ise cennetine koyacağını vaad etmiştir. Bu sorumluluklar içerisinde İnsanlığın başlangıcından beri devam edegelen ve bütün ümmetlere farz kılınan bir ibadet vardır ki, Bu da hepimizin malumu oruç ibadetidir.



oruçluyken rüyalanma.jpg



Oruç ibadeti Sabah İmsak vakti ile başlayan ve Akşam ezanının okunması ile İftar ettiğimiz bir muameledir. Bu zaman dilimi içerisinde oruç tutan müminlere Sâim oruçlu denirki oruçlu bir kimsenin yapması ve yapmaması gereken haller vardır. Bunlarla beraber bazı durumlar varki bu ibadeti yerine getiren kimselerin aklına şüphe düşürmekte ve acaba orucuma bir zarar geldimi diye düşünmeye sevk etmektedir.



Bu tür düşüncelerin en başta gelenlerinden biriside kişi oruçlu iken ihtilam olması orucuna bir zara verir mi? Orucu bozulurmu gibi suallerdir.


Rüyalanmak yani diğer tabirle uyku esnasında ihtilam olmak, avret mahallinden şehvetle meni çıkması biz yaratılanlar için tabii bir durumdur. Erkek ve Kadın her insan rüyasında ihtilam olabilir.

Bu oruçlu olalım olmayalım başımıza gelebilecek normal bir olaydır.

Oruçlu kimse yemeden içmeden hali olduğu için rüyalanmasına abes gözüyle bakılabilmektedir Ancak yaratılış itibariyle her insan rüyalabilir. Kişinin iradesi dışında gelişen ve her hangi bir temas olmadan meni avret mahallinden çıktığı için Orucumuzu bozan sebepler arasına girmez. Rüyalanan kişinin orucu bozulmadığı için oruca devam eder.

Ancak cünüp olmak kişiye gusül alması gerekir ki, Zaman geçirmeden cünüplükten kurtulmak için gusül abdestini alır. Orucunda ise her hangi bir sıkıntı mevzu bahis değildir. Çünkü bozulan oruç değil gusüldür.



Gusül ne zaman icap eder?


Bir kimse, uykudan uyanınca ihtilam olduğunu (yani, rüyada cinsel ilişkide bulunduğunu) hatırlar ve üzerinde de yaşlık görürse kendisine gusül lazım gelir.


Uykudan uyanınca ihtilam olduğunu hatırlamayan fakat üzerinde yaşlık gören kimsenin de gusül yapması gerekir. İhtilam olduğu halde bunu gösteren bir yaşlık bulunmazsa yıkanmak gerekmez. Zira bir hadisi şerifte Hz. Aişe validemiz kendisine sorulan bir soruya cevaben şöyle demektedir:


Rasulüllah (s.a.s.)’e ihtilam olduğunu hatırlamadığı halde (çamaşırında) ıslaklık bulan kimsenin durumu soruldu. Efendimiz: Gusleder buyurdular. İhtilam olduğunu gören, fakat ıslaklık bulmayan kişinin durumu sorulunca, Ona gusül gerekmez buyurdu.


Kadınların rüyasında İhtilam olması!


Bunu gören kadına da gusül gerekir mi? diye sorulunca, Rasulüllah (s.a.s.) Evet, çünkü kadınlar erkeklerin benzeridirler. buyurdu


Oruçlu iken ihtilam olmanın veya cünüp olarak sabahlamanın hükmü nedir?


Oruçlu iken rüyada ihtilam olmak orucu bozmaz, gusletmeyi geciktirerek cünüp olarak sabahlamak da oruca bir zarar vermez. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.)’in Ramazan’da imsaktan sonra yıkandıkları hadis kaynaklarında yer almaktadır. Ancak, zorunlu bir durum olmadıkça, hemen boy abdesti alınmalıdır


İstamna (Masturbasyon) yapmak orucu bozar mı?


Oruçluyken mastürbasyon yapan kimsenin orucu bozulur. Bunun için tövbe edip bir gün kaza orucu tutması gerekir; kefaret orucu tutması gerekmez.


Mastürbasyonun orucu bozduğu, fakat sadece kaza gerektiği, Hindiyye, Bahr ve Dürr-ül-Muhtâr ve diğer fıkıh kitaplarında yazılıdır.


Farz olduğu halde Ramazan’da kasten oruç tutmamak veya başlanan orucu bozmak, haram olup büyük günahtır. Mastürbasyon yapmak, orucu bozarsa da kefareti gerektirmez. Böyle bir davranıştan dolayı tövbe edilmesi ve bozulan orucun gününe gün, kaza edilmesi gerekir.


Ramazanda, orucu bozup kaza gerektiren bir şeyi, kasten iki veya daha fazla yaparak orucu bozmak, kefareti de gerektirir. Demek ki, aynı ramazanda, iki kere mastürbasyon yaparsa kefaret de gerekiyor.

ORUÇLUYKEN RÜYALANMAK ORUCU BOZAR MI ?


Keffaret orucu: 60 gün peş peşe oruç tutmak!



Oruç kefareti için peş peşe, 60 gün oruç tutar. 60 gün sonra, tutmadığı her gün için, birer gün daha tutar. Birkaç Ramazanda kefaretleri olan veya bir Ramazanda, 2 gün kefareti olan kimse, birinci kefareti yapmamış ise, ikisi için yalnız bir kefaret yapar. Birinci kefareti yapmış ise, ikinci kefareti de, ayrıca yapar.


Kefaret orucu, hastalık, yolculuk gibi bir özür ile veya bayram günlerine rastlamak sebebi ile bozulursa veya Ramazana rastlarsa, yeniden 60 gün tutmak gerekir. Bayram günlerinde bozmazsa, yine yeniden başlaması gerekir. Hayz ve nifas sebebi ile bozunca, yeniden başlamaz. Temizlenince, geri kalan günleri tamamlar.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Oruçluyken rüyalanmak olayını biraz açmak gerekiyor. Yani diyelim ki gündüz ya da gece az bişey uzandınız ya da sahurdan sonra niyetinizi ettiniz ve uyudunuz. Sabah kalktığında rüyalandığınızı ( kamyon devermik ) anladığınızda orucunus kesinlikel bozulmaz, Yaapılacak şey temizlenerek boy abdesti almak olacaktır. Lütfen vesveselere gelmeyin ve orucunuzu kırmayın

Selam ve dua ile canlar !
 
Merhaba, oruç ibadeti bedene yiyecek içecek ve ilaç türü bir gıdanın nesne girmesiyle bozulur. Bu bir fıkhi hükümdür. Rüyalanma hali ise bu hükmün dışında gerçekleşen bir durumdur. Kişi kendi isteği olmadan ihtilam olursa orucu bozulmaz.Ancak; kendi isteği ile eli ile istimna yaparsa bu orucunu bozar ve kefaret gerekmeden kaza etmesi gerekir.
 
Merhaba. Ben 17 yaşında bir erkek gencim. Bu gün sahur yapıp niyet ettim. (arkadaşımın ailesinin evindeyiz). Sabah 06.00 da rüyalandım. Bu his ile uyandığımda kalktım ve menimin geldiğini gördüm. Gusül alıp oruca devam etmem gerektiğini biliyorum fakat sabah ve uyanırlar korkusuyla gusül alamıyorum. Ne yapmalıyım acil cevap bekliyorum.!!! Allahın rahmeti ve bereketi üzerimize olsun.
 
Evlerinde kalabilecek kadar tanıyor isen lavaboya gidermiş gibi acilen abdestini alman gerekiyor. Ortada abdesti alamayacak derecede acil durum yok istersen bir iki saat bekleyip orucu bozmadan abdest alabilirsin. Selametle... Hayırlı ramazanlar...
 
Konu yeni bilgilerle güncellenmiştir.Konuya dair sorularınızı bizlere bu başlık altından sorabilirsiniz.
 
Sahurumu yapıp niyetlendim.Sabah rüyalandın ancak ıslaklık görmedim ancak ardından dayanamayıp elle doyum yaptım orucum bozulmuş mudur
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst