Osteomalazi belirtileri nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Osteomalazi belirtileri nelerdir ?
Vitamin D eksikliğine bağlı olarak, yetişkinlerde kemiklerin yumuşamasına osteomalazi adı verilir. Yumuşak kemikler, sağlam kemiklere göre kırılmaya yatkındırlar. Kemik erimesinden farklı olan osteomalazide kemik yapımında sorun vardır. Kemik erimesinde ise mevcut kemiğin mineral kaybı nedeniyle zayıflaması görülür. Kas zayıflığı ve kemik ağrıları osteomalazide görülen başlıca belirtilerdir. Osteomalazi tedavisinde vücutta eksik olan D vitamini ve kalsiyum yerine konur ve eksilmeye sebep olan etmenler araştırılarak osteomalazi gelişiminin nedeni aranır.


Hastalığın ilk evrelerinde bir belirti hissedilmese de, bu devrede kemik röntgenlerinde osteomalazi değişiklikleri belirgin olarak görülebilir. Osteomalazi ağırlaştıkça kemik ağrıları ve kas zayıflığı da ortaya çıkar.

Ağrılar genellikle sırt, bel, kalça, bacak kemikleri ve kaburgalardadır. Ağrılar geceleri artar. Ayrıca bir yük taşımaya başladığınızda, osteomalazi olan kemikler ağrımaya başlar.

Osteomalazi sebepleri nelerdir ?

D vitamini eksikliği: Kemiklerde kalsiyum ve fosfat birikimi ile sağlıklı kemiklerin gelişebilmesi için D vitaminine ihtiyaç vardır. Çünkü D vitamini bağırsaklardan kalsiyum emilimini sağlayan bir vitamindir.





6.jpg







D vitamini güneş ışınları sayesinde vücudumuzda kendiliğinden üretilebilmesine karşın bazı kişiler yeterinde güneş altında kalmadıkları veya güneş altında kalsalar bile yüksek koruma faktörlü güneş koruyucuları kullanmaları sebebiyle D vitamini üretimi sekteye uğrar. Ayrıca güneşin ülkemize göre daha az olduğu ülkelerde yaşayanlar ve bununla beraber D vitamininden yoksun gıdalarla beslenenler de osteomalaziye yakalanırlar.Ameliyatlar: Mide besinlerin sindirimini gerçekleştirerek D vitamininin bağırsaklar tarafından emilebilmesine uygun hale getirir. Ancak midenin çıkarıldığı bazı ameliyatlar nedeniyle besinlerin sindirimi güçleşeceğinden D vitamini alınsa bile emilemez ve D vitamini eksikliği gelişir. Mide ile beraber, bağırsakların da çıkarıldığı operasyonlar da osteomalazi sebepleri arasında sayılabilir.

Bağırsak hastalıkları: Bağırsağın iç yüzünde emilim yapan hücrelerin emilim yapma özelliklerinin kaybolması sebebiyle bazı hastalıklarda bağırsaklar görevini yapamaz. Bu durumda kemik yapımı için gerekli maddeler emilemeyeceğinden osteomalazi gelişir.

Böbrek veya karaciğer hastalıkları: Vitamin D karaciğer ve böbreklerde geçirdikleri işlemlerden sonra aktif hale geldiğinden, bu organlardaki hastalıklar da osteomalaziye sebep olabilir.

İlaçlar: Fenitoin ve fenobarbital gibi ilaçlar osteomalazi’ye yol açabilir.

Osteomalazi kimlerde daha çok görülür ?

D vitamini içeren gıdalardan yoksun beslenen kişiler güneşe de çıkmıyorlarsa osteomalazi gelişme riski çok fazladır. Genellikle yaşlılar, eve veya hastaneye bağımlı yaşayan kişiler özellikle risk altındadır.

Osteomalazinin tehlikesi nedir?

Osteomalazi olan kişilerde kemik kırıklarına rastlanma olasılığı daha fazladır.

Osteomalazi teşhisi nasıl konur ?

Kan ve idrar testleri: Kalsiyum ve fosfor gibi mineraller ile D vitamini testlerinin düzeyleri tespit edilerek değerlendirilir.



Röntgen: Osteomalazi olan hastalarda görülen karakteristik röntgen görünümleri tanı koymaya yardımcı olur.

Kemik biyopsisi: Osteomalazi kesin teşhisi kemik biyopsisi ile konabilir ama invaziv bir işlem olduğundan genellikle tercih edilmemektedir.

Osteomalazi tedavisi nasıl yapılır ?

Osteomalazi olan kişilerde altta yatan sebep genellikle D vitamini eksikliği olduğundan, tedavide D vitamini verilir. Bunun yanında, tedaviye kalsiyum ve fosfor da ilave edilerek kemikler güçlendirilmeye çalışılır.
 
Geri
Üst