Osteoporoz nedenleri belirtileri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Osteoporoz nedenleri belirtileri ve tedavisi
Osteoporoz, kemiklerin zayıflamasına ve kırılmasına neden olan bir durumdur. Osteoporoz herhangi bir cinsiyetten herhangi birisini etkileyebilir, ancak menopoz sonrası koruyucu östrojen düzeylerinde ani düşüş nedeniyle postmenopozal kadınlarda özellikle görülür.Osteoporozla ilişkili kırıklar en sık kalça, bilek veya omurgada görülür.Osteoporozu olan insanlar için düşmeleri önlemek için (ölümcül olduğunu kanıtlayan) kırık riskini azaltmak için önlemler almak önemlidir.


Osteoporoz.jpg



Osteoporoz insanları herhangi bir cinsiyette etkileyebilir, ancak kadınlar vakaların çoğunu oluşturmaktadır. Osteoporoz, kemik yapısını ve kemiğin kuvvetini etkileyen, kırık riskini artıran bir kemik hastalığıdır.Postmenopozal kadınların durumu geliştirme olasılığı daha yüksektir ancak aynı zamanda tüm cinsiyetlerdeki erkekleri ve gençleri de etkiler.Osteoporoz için bazı risk faktörleri değişebilir, örneğin sigara içimi ve yetersiz beslenme .Osteoporoz sıklıkla sessiz bir hastalıktır çünkü kemik yoğunluğunun kaybolmasından kaynaklanan açık belirtiler yoktur (bazı insanlarda kemik ağrısı olabilir).Teşhis doğrudan özel bir röntgen tabanlı tarama ve bazen ultrason yoluyla yapılır .Tedavilere kemik kaybını önleyen veya yavaşlatan ilaçlar, egzersiz programları ve ilave kalsiyum , magnezyum ve D vitamini dahil diyet ayarlamaları dahildir .


Osteoporoz Nedenleri


Normal kemik oluşumu için iki temel mineral, kalsiyum ve fosfattır. Gençlik boyunca vücut kemik üretmek için bu mineralleri kullanır. Kalsiyum kalp, beyin ve diğer organların düzgün işleyişi için gereklidir.Kalsiyum alımı yeterli değilse veya vücut diyetten yeterli miktarda kalsiyum almazsa, kemik üretimi ve kemik dokusu zarar görebilir. Böylece, kemikler zayıflayabilir, kırılabilen kırılgan kemikler ortaya çıkabilir.Osteoporozun önde gelen nedeni, belirli hormonların eksikliğidir, özellikle kadınlarda östrojen, erkeklerdeki androjen..


Kadınlar, özellikle 60 yaşın üzerindeki kadınlar sıklıkla bu hastalıkla teşhis konur. Menopoza östrojen seviyeleri düşük gelir ve kadının osteoporoz riskini artırır. Katkıda diğer faktörler , kemik kaybı , bu yaş grubunda yetersiz kalsiyum ve alımıdır D vitamini , ağırlık taşıyan eksikliği egzersiz ve (östrojen eksikliği ek olarak) endokrin fonksiyonlarının diğer yaşa bağlı olarak değişmektedir.


Belirtiler

Kemik kaybının erken safhalarında genellikle bir belirti yoktur. Ancak, kemiklerin osteoporoz ile zayıfladığında aşağıdakileri içeren belirtiler olabilir:


Sırt ağrısı,

Zaman içindeki yükseklik kaybı kısalma

Eğik bir duruş

Çabuk kırılan kemikler


Riskler


Bir dizi faktör, yaş, ırk, yaşam tarzı seçimleri ve tıbbi durumlar ve tedaviler de dahil osteoporoz gelişme olasılığını artırabilir. Kadınların erkeklerden çok osteoporoz gelişme olasılıkları daha yüksektir.Yaşlandıkça, osteoporoz riskiniz o kadar yüksek olur.Genetifaktörlerde osteoporoza neden olabilir .Osteoporoz, vücutlarında belirli hormonlara çok fazla veya çok az sahip olan insanlarda daha sık görülür.Çok fazla tiroid hormonu kemik kaybına neden olabilir.Yaşam boyu kalsiyum eksikliği osteoporoz gelişiminde rol oynar. Düşük kalsiyum alımı, kemik yoğunluğunun azalmasına, erken kemik kaybına ve kırık riskinin artmasına katkıda bulunur.Günde ikiten fazla alkollü içecek tüketimi osteoporoz riskini artırır.Bazı tıbbi durumlar ve bazı ilaçlar osteoporoz sürecini hızlandırabilir.Alkol kullanımı, sigara içilmesi ve yeme bozukluğu olması osteoporoz için ilave risk faktörleridir. Bunlar, kalsiyum ve D vitamini gibi gerekli besin maddelerini emme yeteneğinize müdahale eder


Komplikasyonlar


Kemik kırıkları, özellikle omurga veya kalça, osteoporozun en ciddi komplikasyonudur. Kalça kırıklarına genellikle düşme neden olur ve yaralanmadan sonraki ilk yıl içinde sakatlığa ve hatta ölüm riskinde artışa neden olabilir.


Teşhis ve tedavi


Yaşam tarzınız ve sahip olabileceğiniz diğer koşullarla ilgili çeşitli sorular sorulacaktır. Doktor ayrıca ailenizde osteoporoz öyküsü olup olmadığını veya daha önce kırık kemik öyküsü olup olmadığını soracaktır. Çoğu zaman kan testleri, kalsiyum, fosfor, D vitamini , testosteron ve tiroit ve böbrek fonksiyonlarını ölçecektir. Doktor tıbbi bir incelemeye dayanarak, vücudun çeşitli yerlerinde kemik yoğunluğunu ölçebilen kemik mineral yoğunluğu testi adı verilen özel bir test önerebilir.

Osteoporoz tedavisi, kırıkları tedavi etmek ve önlemek ve kemikleri güçlendirmek için ilaç kullanmaya dayanır.Tedaviye ihtiyacınız olup olmadığına ilişkin karar kırılma riskinize bağlıdır. Bu, yaş, cinsiyet gibi bir dizi faktöre dayanacaktır.


Osteoporoz tedavisi mineral kaybını yavaşlatmak veya durdurmak, kemik yoğunluğunu arttırmak, kemik kırıklarını önlemek ve hastalığa bağlı ağrı kontrol etmek üzerine odaklanmaktadır.Yaşam tarzı değişikliği tedavinize dahil edilmelidir.
 
Osteoporoz, Kemiklerde bulunan minerallerin azaldığı bir durumdur. Çeşitli faktörler osteoporoza yol açar. Kalsiyum alımındaki eksiklik, östrojen eksikliği (kadınlarda), yaşlanma, diyabet , osteoporozun neden olduğu en yaygın faktörlerden bazılarıdır. Süt ürünleri tüketmek de osteoporoz için en iyi ilaçlardan biridir. Daha fazla ananas, ıspanak, kepekli besinler ve fasulye tüketin.Çünkü bu gıdalar mineral manganez içerir ve manganez osteoporozu tedavi etmek için en iyisidir.D vitamini alımını arttırın, bunu yapabileceğiniz tek yol, kendinizi güneş ışınlarına maruz bırakmaktır. Sabahları mutlaka susam tüketin. Osteoporozu tedavi eden en iyi ev ilaçlarından biridir susam. Bu ev ilaçlarını kullanmanın yanı sıra diyetinizde ve yaşam tarzınızda da bazı değişiklikler yapmanız gerekir. Osteoporozdan kurtulmak istiyorsanız alkol tüketiminden kaçının ve sigara içmeyi bırakın.
 
Osteoporoz genellikle 50 yaşın üzerindeki yaşlı kadınlarda görülür. Osteoporozun başlıca nedenleri bazı ilaçların uzun süre kullanımı, Düşük D vitamini seviyeleri,yaşlanma,hareketsizlik,hormonal dengesizlikler ve beslenme ekliğidir. Osteoporoz asidik bir vücut ortamı ile ilişkili olabilir, bu nedenle daha alkali bir ortamı teşvik etmek için bol miktarda meyve ve sebze yiyin.Yeşil yapraklı sebzeler ve süt kalsiyumun en iyi kaynağıdır. Bu besinleri tüketmeye özen gösterin.Omega-3 yağları inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur. Omega 3 içeren balıkları tüketin. kalsiyum , magnezyum , K vitamini, fosfor ve D vitamini açısından zengin besinleri tüketin. Süy ve süt ürünleri bunların en iyi kaynaklarıdır. Kemik yoğunluğunu artırabilen bu besinlerle osteoporoz etkili bir şekilde yönetilebilir.
 
Geri
Üst