Östrojen eksikliği tüm vücudu etkiliyor !

Uzman SühaN

Administrator
Östrojen eksikliği tüm vücudu etkiliyor !
Östrojen, yumurtalıklarda üretilen ve genellikle dişi üreme sistemi ile ilişkili olan bir hormondur. Bununla birlikte, erkek vücutlarında da az miktarda bulunur. Östrojen, kadın sağlığında önemli bir rol oynar. Ergenlik döneminde kadının cinsel gelişmesinden sorumludur. Adet döngüsü ve hamilelik sırasında uterusun büyümesini kontrol eder ve ayrıca kolesterol ve kemik metabolizmasında da rol oynar. Yüksek östrojen düzeyleri çeşitli belirtilere neden olabilir ve bazı tıbbi durumların gelişme riskini artırabilir. Makalemizin devamında östrojen hormonu nasıl artar , östrojen düşüklüğü nedenleri tüm detayları ile ele alınacaktır. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin..






erkeklerde östrojen hormonu fazlalığı belirtileri.jpg






Kadınlarla ilşkili bir hormon olan östrojeni ,erkekler de küçük miktarlarda üretebiliyor. Östrojen düzeyleri kişiden kişiye büyük farklılık gösterir , bu hormonun seviyelerinin zamanla vücudunuzda nasıl değiştiğini bilmek önemlidir. Östrojen hormonu kızlar ergenliğe ulaştığında cinsel gelişimlerinden sorumludur. Östrojen bir kadının vücudunda, özellikle göğüs dokularında, rahim ve hipofiz bezinde önemli bir rol oynar. Bu hayati hormon üriner ve üreme sistemlerini düzenler ve cinsel sağlığı ve metabolizmayı korumaktan sorumludur. Östrojen seviyeleri, genetik bozukluklar veya yetersiz beslenme nedeniyle düşebilir, ancak düşük östrojen seviyeleri için en yaygın risk faktörü yaştır. Östrojen seviyelerinizi ölçmek için östrojen testi yapabilirsiniz.





östrojen hormonu nasıl artar.jpg






Östrojen eksikliği nedenleri




Vücutta östrojen, progesteron ve testosteron seviyelerinde bir düşüş olduğunda, çeşitli hastalıkların riskini artırabilir. Cinsel işlevleri bozabilir ve obezite, kardiyovasküler hastalık ve osteoporoz riskini artırabilir.Bu yüzden düşük östrojen ciddi bir sorundur. Östrojen eksikliği nedenleri arasında şunlar bulunmaktadır. Anoreksi veya diğer yeme bozuklukları , erken yumurta temezliği , bir otoimmün hastalık, tüp ligasyonu , magnezyum eksikliği , adrenal yorgunluk , doğum kontrol hapı , düşük işleyen hipofiz bezi , kronik böbrek hastalığı, hipertiroidi ,aşırı egzersiz gibi. Peki östrojen hormonu nasıl artar ? Makalemizi okumaya devam edin..




Östrojen eksikliği bitkisel tedavi





Bütün bunlar, sağlığın korunması için östrojenin gerekli olduğu gerçeğini yineliyor. Bu östrojen seviyelerini düzeltmenin bir yolu, doğru beslenmektir. İşte diyetinize eklemeniz gereken birkaç östrojen bakımından zengin gıdalar. Keten tohumu , en zengin östrojen kaynaklarından biridir . Keten tohumu, diyet lifi ve omega-3 yağ asitleri içerdiklerinden vücuttaki kolesterol seviyesini düşürmede yardımcı olur . Diyetinize kolayca dahil edilebilir. Şerbetçiotu, meyan kökü, kekik, mine çiçeği östrojen seviyelerini artıran birkaç bitkisel çaydır. Siyah ve yeşil çaylar fitoöstrojenler içerir ve vücudunuzdaki östrojen seviyelerini artırabilir.




östrojen içeren gıdalar.jpg





Östrojen içeren gıdalar





Kuru yemişler bol miktarda mineral, vitamin ve besinle dolu besleyici güç merkezleridir. Bunları yeterince yemiyorsanız, günlük yemek tüketiminize eklemenin zamanı geldi. Kuruyemişler muhtemelen atıştırılacak en doyurucu yiyeceklerdir. Antep fıstığı, yer fıstığı ve ceviz tüketin, çünkü mükemmel östrojen kaynaklarıdır. Kuru meyveler listemize bir başka sağlıklı katkı maddesidir ve vücuttaki östrojen seviyelerini yükselttikleri bilinmektedir. Önemli miktarda fito-östrojen içerirler ve günün herhangi bir saatinde tüketilebilir. Kuru kayısı, kuru erik ve hurma tüketmenizi tavsiye ederiz.




Östrojen hormonunu azaltan yiyecekler




Sağlıksız beslenme aşırı diyet uygulanması , anorexia nervosa, östrojen hormonunu düşürebilir. Sağlıklı beslenmek , egzersiz yapmak , stresi yönetmek östrojen hormonunu dengeleyebilir. Daha önce belirttiğimiz gibi östrojen kadınlarla ilgili bir hormon olsada erkeklerde de az miktarlarda üretilir. Erkeklerde östrojen hormonu fazlalılığı kadınlarda olduğu gibi bazı sağlık problemlerine neden olabilir. Erkeklerde östrojen hormonu fazlalığı belirtileri arasında şunlar bulunur ; erkeklik organında küçülme , vücut kıllarında azalma , kaslarda ödem ve şişme , sakallarda azalma ve memelerde büyüme yeralmaktadır. Bu belirtiler ereklerde psikolojik sorunlara neden olabilir.




Östrojen nedir vücutta neler yapar ?






Östrojen vücudun yüksek seviyelerinin meme kanseri gelişimi için önemli bir risk faktörü olduğu ve şişkinlik, ruh hali değişiklikleri, saç dökülmesi ve düzensiz adet kanaması gibi semptomların eşlik ettiği belirtilmelidir. Östrojen, menstrüel siklusunuzu düzenleyen ve rahminizi hamilelik için hazırlayan ana kadın cinsiyet hormonudur. Menopoza girdiğinizde östrojen seviyeleri önemli ölçüde düşer ve bu da sıcak basmalar, gece terlemeleri, ruh hali değişiklikleri ve düzensiz dönemler gibi belirtilere yol açar.Hormon dengesi için en önemli unsurlardan biri olan yağ, omega 3 ve 6 gibi sağlıklı yağlar hormon üretimi ve uygun hormon fonksiyonunun korunması için önemlidir. Vücudumuzun hücreleri yeniden inşa etmek ve hormonları dengelemek için bazı yağlara ihtiyacı vardır, bu da dişi üreme sistemi için özellikle önemlidir.


Zayıf olmanız durumunda, vücudunuzun östrojen üretme yeteneğini engelleyebilir. Sağlıklı bir kiloya dönmek östrojen seviyenizi artırabilir. Belsnmenize dikkat edin ve sağlıklı besinleri diyetinize dahil edin. Diyetinize magnezyum takviyeleri veya magnezyum bakımından zengin yiyecekler eklemek, östrojen üretimini desteklemeye yardımcı olabilir ve düşük östrojen semptomlarının çoğunu azaltabilir.Endokrin sisteminizin yeterli düzeyde östrojen üretmesi için fitoöstrojen içeren yiyecekleri tüketin. Aynı zamanda, vücuttaki hormonal dengesizliklere yol açabileceğinden şeker alımınızı azaltın..


Östrojen nasıl hissettiğinizi, ruh halinizi ve genel refahınızı yakından ilgilendirir. Öyleyse, östrojen seviyelerinizin düşük olması durumunda,asabiyet, depresyon , kaygı , şişkinlik, meme hassasiyeti, kilo alımı ve sivilce , saç dökülmesi, uykusuzluk , ağrılı ilişki , libido azalması ve amenore gibi septomlara neden olabilir. Birdenbire bu belirtileri yaşarsanız ve menopoza girecek yaşta değilseniz , hamilelik şüphenizde yoksa östrojen seviyeleriniz düşmüş olabilir..Östrojen seviyeleriniz dengelendiğinde metabolizmanız , kolesterol seviyeniz ve cinsel işleviniz artar. Bu nedenle, bu hormonda eksiklik varsa mutlaka hekime görünmenizi tavsiye ederiz. Sevgili okurlar umarız bu makale ile yeterli bilgileri vermişizdir. Görüşlerinizi ve önerilerinizi yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.
 
Östrojenim çok düşüktü bol bol marul yedim soya sütü içtim 2 ay sonra östrojen testi yaptırdım değerler normale dönmüştü .Faydalı bilgilere benimde katkım olsun
 
Geri
Üst