Östrojen nedir vücutta neler yapar ?

Uzman SühaN

Administrator
Östrojen nedir vücutta neler yapar ?
Östrojen, kadınlarla en yakından ilişkili hormondur aslında bir kadının yaşamı boyunca çeşitli aşamalarda çeşitli roller oynamıştır. Estrojenler, tüm vücut fonksiyonlarını kontrol eden beş grup steroid hormondan biridir. Menstrual döngü, yaklaşık üç haftalık bir sürede, östrojen, testosteron ve progesteron olmak üzere üç önemli hormon belirli bir düzende yükselir ve düşer. Bu hormonların yükselip yada düşmesine ruh haliniz, beslenmeniz,uyku düzeniniz etkileyebiliyor. Hormonlarınızın tüm dönem sürenizi nasıl etkilediğine ilişkin bilgileri makalemizin devamın da bulabilirsiniz.


östrojen nedir.jpg




Bir kız ergenlik çağına eriştiğinde, kızın cinsel olgunluğa erişmesiyle birlikte östrojen üretimi hızlanır ve göğüslerin büyümesi ve menstruasyon başlangıcı tetiklenir. Üreme hayatının sonunda östrojen seviyeleri düşer ve bir kadın perimenopoz adı verilen, adet döngüsünün birkaç yıl sürebileceği bir işlemi başlatır. Menopoz , üreme amaçları için östrojen üretiminin sona erdiği sinyalini verir. Östrojen, kadınlarda birincil cinsiyet hormonu olup üreme adet döngüsü sırasında işlev görür. Kadınların üç büyük östrojen türü vardır : estrone, estradiol ve estriol, vücuda reseptörlere bağlanır ve bunları etkinleştirir.


Yüksek östrojen semptomları


şişkinlik
göğüslerinde şişme ve hassasiyet
cinsel dürtüde azalma
düzensiz menstrüel dönemler
baş ağrısı
ruh hali değişimleri
memedeki fibrokistik gelişmeler
kilo almak
saç dökülmesi
soğuk eller veya ayaklar
yorgun veya enerji eksikliği hissetmek
hafıza ile zorluk
uyku problemi
adet öncesi sendrom veya PMS semptomlarının artması


östrojen.jpg





Erkeklerde östrojen varmıdır ?


Buna kadınlık hormonu densede bir erkeğin vücudu aynı zamanda daha düşük seviyelerde östrojen yapabilir. Östrojen düzeyleri önemli ölçüde artan erkekler de olağandışı semptomlar görülebilir. Erkeklerde yüksek östrojen semptomları şunları içerir:

Östrojen kısmen sağlıklı sperm oluşturmaktan sorumludur. Östrojen düzeyleri yüksek olduğunda, sperm seviyeleri düşebilir. Bu, doğurganlık sorunlarına yol açabilir . Östrojen meme dokusunun büyümesini uyarabilir. Çok fazla östrojen bulunan erkekler daha büyük göğüsler geliştirmeye başlayabilir.( jinekomasti ) Hem testosteron hem de östrojenin dengesi, sağlıklı cinsel büyüme ve gelişme için önemlidir. Cinsel fonksiyon, bu hormonlar dengesizleştiğinde etkilenebilir. Yüksek östrojen düzeyleri olan erkekler ereksiyon problemi yaşayabilir.


Yüksek östrojen teşhisi

Doktorunuz muhtemelen yüksek östrojen düzeyine sahip olup olmadığınızı görmek için kan testi isteyecektir. Laboratuvarda test edilen kan sonucu östrojen seviyelerinin çok düşük, çok yüksek veya sağlıklı bir aralıkta olup olmadığını gösterecektir. Bu sonuçlara dayanarak, doktorunuz semptomlarınızı gidermek için ilaç reçete edebilir aynı zamanda yaşam tarzınız için önerilerde bulunabilir.


Bir kadının yumurtalıklarını üreten yumurtalıklar vücudunuzdaki ana östrojen kaynağıdır. Böbrek üstü bezleriniz, böbreklerin üst kısmında bulunur ve bu hormondan az miktarda bulunurlar.Birçok nedenle, vücudunuz çok az veya çok fazla östrojen üretebilir. Östrojen seviyeleri ay boyunca değişir. Erkeklerde düşük östrojen, fazla karın yağına ve düşük cinsel isteğe neden olabilir. Östrojen menstrüel siklüsün ilk döneminde uterin astarın büyümesini kontrol eder, ergenlik döneminde ve gebelik sırasında göğüste değişikliklere neden olur ve kemik büyümesi ve kolesterol seviyeleri de dahil olmak üzere diğer çeşitli metabolik süreçleri düzenler.

Üreme yıllarında beynin içindeki hipofiz bezi hormonları üretir ve bu hormonlar her ay yeni bir yumurta folikülünden salınır. Follikül geliştikçe östrojen üretir ve rahim ağzının kalınlaşmasına neden olur. Bir kadının siklusunun ortasında yumurtlamadan sonra progesteron üretimi, döllenmiş bir yumurtayı besleyecek şekilde astarı hazırlayarak fetusa dönüşebilir. Döllenme gerçekleşmezse, östrojen ve progesteron seviyeleri keskin bir şekilde düşer, rahim tabakası bozulur ve menstrüasyon oluşur.

Hormon bozuklukları, diğer koşullarla da ilişkili olan çok çeşitli semptomlara neden olabileceğinden, özellikle alışılmadık semptomlar yaşarsanız belirtilerinizin ve genel sağlığınızın dikkatle değerlendirilmesi önerilir. Tanıya varmak için sağlık uzmanınız belirli koşulları izleyerek teşhis yapacak ve tedavi edecektir.Değerlendirmeniz kapsamlı bir kişisel tıbbi öykü, bir aile tıbbi öyküsü ve fizik muayene içerecektir. Hormon düzeylerini ölçmek için kan ve diğer laboratuvar testleri yapılabilir.
 
benim bir dönem östrojenim çok düşüktü. İnternetten araştırma yaptım ve östrojen içeren besinlerden tükettim. Çok şükür normal seviyeye ulaştı. Soya sütü östrojeni düşük olanlar için mükemmel kaynak . Büyük marketlerden temin edebilirsiniz. Birde Kurutulmuş meyve tüketilmeli. Ayrıca taze ve organik meyve sebze tüketerek östrojen seviyenizi dengeleyebilirsiniz.
 
Hormonlar, vücudumuzun ana vücut fonksiyonlarını kontrol etmek için oluşturduğu kimyasal habercilerdir. Birçok hormon var. Hormonlardaki herhangi bir dengesizlik sağlığımıza zarar verebilir. Östrojen, hem erkek hem de kadınlarda bulunan bir hormondur. Estrojenler, adrenal bezler, yağ dokusu, yumurtalıklar ve testis tarafından üretilir. Ruh hali, kilo alımı veya düşük libido ile mücadele ediyor musunuz? Eğer öyleyse, östrojen baskınlığı denilen bir hormon dengesizliği ile uğraşıyor olabilirsiniz. Östrojen en önemli kadın üreme hormonlarından biridir ve günlük işleyiş için çok önemlidir. Menstruasyonu düzenler, cildin kalınlığını ve kalitesini artırır, karaciğerde kolesterol üretimini düzenler, kemik sağlığına katkıda bulunur ve daha fazlası.Fazla kilolu olmak Fazla vücut yağı, östrojen baskınlığının ana nedenlerinden biridir.Kronik stres, kadınların östrojeni baskın hale gelmesinin temel nedenlerinden biridir. Ayrıca, aşırı östrojen pankreasın insülin üretmesine neden olur. Düzensiz periyotlar ve ağır kanamalar genellikle östrojen baskınlığının bir sonucudur. Östrojen, vücuttaki sayısız rolü ve işlevi nedeniyle hayati bir hormondur. Menstrüel döngüleri düzenlemenin yanı sıra, üreme yolu, idrar yolu, kardiyovasküler sistem, kemik, deri ve saçtanda sorumludur. Östrojen, iyi kolesterol seviyelerini arttırdığı ve kötü kolesterol seviyelerini azalttığı için önemlidir. Hormon ayrıca kan damarlarını rahatlatır ve böylece kalp krizi riskini azaltır.
 
Geri
Üst