Osuruk nedir ? Neden osuruyoruz ?

Asistan Ufuk

Üye
Üye
Osuruk nedir ? Neden osuruyoruz ?
Neden osuruyoruz ? Osuruk neden kokuyor ? Gaz salımı çoğumuz için utanç verici olabilir, ancak tüm zamanların en yaygın bedensel işlevlerinden biri olduğunu bilmek daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Osuruğun bir çoğu kaynaklardan gelen sıkışmış havadan kaynaklanır. Bazıları çiğneme veya içerken yuttuğumuz havadır . Tipik bir osuruk, yaklaşık yüzde 59 azot, yüzde 21 hidrojen, yüzde 9 karbon dioksit, yüzde 7 metan ve yüzde 4 oksijenden oluşuyor. Osuruk sesi yüksekliği, gazın ne kadar basıncına bağlı olduğu ve sfinkter kaslarının sıkılığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.


osurmak.jpg





Osuruk ; Gıdaların sindirilmesinin bir sonucu olarak oluşan bağırsak gazının salınımıdır. Gaz mide, ince bağırsak, kolon ve rektum da dahil olmak üzere sindirim sistemi boyunca bulunabilir. Diyetiniz ne kadar sülfürden zenginse, osuruklarınızın kokusu o kadar korkunç olur. Bazı gıdalar diğerlerinden daha fazla kükürt içerir, bu nedenle fasulye, lahana, peynir, soda ve yumurta gibi şeyleri yiyenlerin gazı kokar. Uzmanlar, osuruğun sindirim sisteminizin doğal bir parçası olduğunu belirtirler. Bu utanılacak bir durum değildir.

Neden o kadar çok osuruyorum?

Bazen her zamankinden daha fazla gaz sık sık gaz çıkarabilirsiniz. . Daha fazla gaz , doğal bir vücut reaksiyonundan veya bazı durumlarda altta yatan bir sağlık durumundan kaynaklanabilir. Gün boyunca gaz üreten gıdalar ve yutulan hava birikimi sizi akşamları daha huzursuz yapabilir. Ayrıca bağırsaktaki kaslar uyarıldığında gaz çıkarma olasılığınız daha yüksektir. Aktiviteler egzersiz veya hatta öksürme Gaz çıkarmanıza sebep olabilir.

Gaz yapan besinler

Çoğu gaz kokusuzdur. Ancak bazı tür gıdalar, örneğin kükürt içeren yiyecekler, kokulu olabilir. Bazı bakteriler aynı zamanda belirgin bir koku katabilen metan veya hidrojen sülfit de yaparlar.

Fasulye ve mercimek
Brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası, lahana ve soğan
Hububat, tam tahıllı gıdalar
Meyve ve meyve sularında bulunan şekerler, aynı zamanda yüksek fraktozlu mısır şurubu içeren işlenmiş gıdalar
Diyet içecekleri ve gıdalarda bulunan şekerler ve bazı suni tatlandırıcılar.

Çoğu kişi gaz sıkıntısı yaşar. Genellikle belirli gıdaların yemek yemesi sonucunda ortaya çıkar, ancak daha ciddi bir durumun işareti olabilir. Çoğu durumda, diyet ve yaşam tarzında bir değişiklik, aşırı gaz kontrolüne yardımcı olabilir. Sağlıklı gaz zararsızdır ve kokusu yoktur. Gaz sindirim sisteminde toplandığında ortaya çıkar ve normal bir işlemdir.Gaz iki ana yolla toplanır. Yemek yiyip içerken , hava yutulduğunda , oksijen ve azotun sindirim sisteminde toplanmasına neden olabilir. İkincisi, gıdayı sindirirken, hidrojen, metan ve karbon dioksit gazları toplar. Her iki durumda de gaza neden olabilir. Diyetiniz çok miktarda karbonhidrat veya şeker içermiyorsa ve aşırı hava yutmuyorsanız, gazınızın nedeni tıbbi olabilir. Geçici koşullardan sindirim problemlerine kadar gaz çıkarmanın çeşitli nedenleri vardır. Aşağıda gaza neden olan koşullar sıralanmıştır.

kabızlık
gastroenterit
gıda intoleransları, örneğin laktoz intoleransı
irritabl bağırsak sendromu
Crohn hastalığı
Çölyak hastalığı
diyabet
yeme bozuklukları
ülseratif kolit
gastroözofageal reflü hastalığı
otoimmün pankreatit
peptik ülserler

Bağırsak ve diğer sindirim sorunları, kan basıncı ilaçları, ağrı kesiciler ve antibiyotik ler gibi ilaçlar gaza neden olabilir. Yukarıdaki durumların genellikle doğrudan sebepleri vardır ve bu nedenle kontrol edilmesi daha kolaydır, yani gerektiğinde sorumlu maddelerin tüketimini en aza indirgeyerek.Sık sık gaz problemi yaşıyorsanız mutlaka bir doktora görünüp muayene olun. Doktor fiziki muayenenizi yapacak gerekirse bir takım tetkitler isteyecektir. Sonuca göre ilaç tedavisi uygulayacaktır. Sizinde beslenmenize dikkat etmeniz yaşam şeklinizi değiştirmeniz gerekebilir.
 
Gıdaların sindirilmesinin bir sonucu olarak oluşan bağırsak gazının salınımıdır osuruk.Gaz mide, ince bağırsak, kolon ve rektum da dahil olmak üzere sindirim sistemi boyunca bulunabilir. Vücutta gaz birikmesi yüzünden osurma gerçekleşir.Gün boyunca hava yutuluyor . Bu durum da osurmaya neden olabiliyor. Birçok koşul, tip 2 diyabet, çölyak hastalığı, karaciğer hastalığı ve inflamatuar barsak hastalığı gibi bakterilerin aşırı büyümesine neden olabilir. Bu durum da osurmaya olanak sağlayabilir.



Bazen tüm besinleriniz ince bağırsaklardaki enzimler tarafından tamamen sindirilmez. Kısmen sindirilmiş karbonatlar kolona ulaştığında, bakteriler bu gıdanın bir kısmını hidrojen ve karbon dioksit gazlarına dönüştürürler. Yani bu durum da osrumanın bir diğer nedenidir. Gaz çıkarmak bedenin işlevlerinden biridir. Gaz sıkışmış havadan kaynaklanır. Tükettiğiniz besinler, konuşurken hava yutmanız,sakız çiğnemeniz bazı ilaçlar, tüketilen sıvılar gaz yapabilir. Diyetiniz ne kadar sülfürden zenginse, çıkardığınız gazın kokusu o kadar keskin olacaktır. Fasulye, soğan, karnabahar, turp vs ve kızarmış gıdalar kokuyu keskinleştirebilir.




Beslenme sonrası , gıda enzim ve mide asidi ile parçalanır ve bağırsaklarda sindirime yardımcı olan, gıdayı faydalı besleyicilere dönüştüren koloniler bulunur. Bu işlem sırasında hidrojen sülfit şeklinde kokuşmuş bir yan ürün üretilir. İşte bu gazdır. Bağırsak gazı esas olarak azot, karbon dioksit ve hidrojenden oluşur. Aynı zamanda daha az miktarda kükürt içerir ve bu da kötü kokuyu yaratmaya yardımcı olur.



Kokuyu en çok katkıda bulunan gaz hidrojen sülfürdür. Bağırsakta doğal olarak yaşayan bakteri veya mikroplar sülfürden zengin bileşiklerin parçalanmasıyla kokulu gazları açığa çıkarır. Bu nedenle et, fasulye, lahana ve yumurta gibi zengin sülfür içerikli bir diyet yerseniz, gazın daha yoğun bir kokusu olacaktır. Osuruk kokusunu azaltmak için, Kükürtlü gıdaları kesmeyi deneyin. Fazla gaz çıkarmak sindirim rahatsızlığının bir işareti değildir, sadece diyetinizin bir fonksiyonudur. Midenizde ağrı, ishal, kabızlık veya başka semptomlar yaşıyorsanız mutlaka hekime görünün.


Gebelik döneminde sık karşılaşılan durumlardan biri gaz sıkışması yada gaz kaçırmaktır. Bu değişiklik hormonal aktivitenin sonucudur. Aynı zaman da kadınlar da adet döneminde sıklıkla gaz sıkışması olabiliyor. Bazı tıbbi durumlarda gaz çıkarmaya neden olabilir.
 
Gaz çıkarmak utanç verici bir şey olsa da aslında vücudun doğal tepkisidir.Bazen, kötü kokuların başkaları tarafından algılanmayacağını düşünürsünüz, ama çevrenizdeki insanların kötü kokularından rahatsız olduklarını gördüğünüzde, yüzünüzü saklamayı hissedersiniz. Bir çok insan gaz problemi yaşıyor. Belli bir dereceye kadar doğaldır, ancak bu noktanın ötesinde, gerçekten bir endişe meselesidir ve tıbbi yardım gerektirir. Sıklıkla gaz çıkarıyorsanız ve tuvalet ihtiyacınız oluyorsa bu durum bağırsaklarınız ile ilgili sıkıntının işareti olabilir. Bazı besinler aşırı derece de gaza neden olsa da tıbbi koşullarda buna neden olabilir. Gaz problemini sıklıkla yaşayanlara bir hekime görünmelerini tavsiye ediyoruz.Bunun yanı sıra doğru diyet ve egzersizle gaz ve şişkinlik problemini giderebilirsiniz.
 
Geri
Üst