Özlem Kumrular

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Özlem Kumrular
özlem kumrular
Özlem Kumrular, 1974’te İstanbul’da doğdu. Lisansını Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nde, yüksek lisansını aynı üniversitenin tarih bölümünde, doktorasını ise İspanya’da Salamanca Üniversitesi’nde yaptı.


XVI. yüzyıl Avrupa-Osmanlı ve Akdeniz tarihi, İspanyol ve İtalyan paleografisi, imgebilim, dini ve sosyal çatışmalar, marjinal sosyal gruplar, pikaresk roman üzerine çalıştı.
"Türk İmgesi, Türkler ve Deniz" ve "Muhteşem Kanuni" kitaplarının editörlüğünü yaptı. Yayımlanmış çok sayıda kitabı bulunan Kumrular, halen Bahçeşehir Üniversitesi’nde öğretim üyesi.



Türk Korkusu
Avrupa’da Türk Düşmanlığının Kökeni Kuşatan, kapıya dayanan, ele geçiren, muzaffer, hükmedici, kibirli ve mağrur... Akıllı, muhteşem, disiplinli, kararlı, acımasız ve hoşgörülü...


Tüm bu kavramların, Avrupa'da aynı ortak düşman için, yani Türkler için telaffuz edildiğini ve "korku"yla örülü bir "literatür" oluşturulduğunu düşünürsek, tarihi amneziye diren, kolay kolay silinemeyecek, bir korku türü çıkıyor karşımıza: Türk korkusu!


Kitap, klasik "yabancı korkusu"nun çok ötesine geçen bir ruhsal-siyasi durumun, XVI. yüzyıl Avrupası'nda nasıl yaratıldığını, hangi araçlarla yayıldığını ve popülerleştirildiğini inceleyen, kısacası Avrupa'da hüküm süren/sürmekte olan çok özel bir korku türünü hikâye eden bir çalışma.


Üstelik, bizzat korkuyu yaşayanların, "korkanların" ağzından... kaleminden...



kimkimdir alıntı
 
Geri
Üst