Paget Hastalığı

UzakMavi

Yeni Üye
Üye
Paget Hastalığı
paget hastalığı resimleri
Kasım ayında, nadir rastlanan bir çeşit meme kanseri bulundu. Bir bayanın göğsünde bir isiilik gelişti. Doktoru mamagrofisi temiz olduğu için antibiyotikle enfeksiyonu tedavi etti. İki kontrolden sonra isilik kötüye gitmeye başladı. Doktoru bir mamografi daha istedi. Bu sefer bir kitle görünüyordu. Biyopside hızlı büyüyen habis ur bulundu. Büyümesini geri çekmek amacıyla kemoterapi başladı, sonra mastectomy yapıldı, kemoterapi tamamlandı ve radyasyon tedavisi yapıldı. Şiddetli tedavinin yaklaşık dokuz ayından sonra bayan temiz bir sağlık listesi verdi. Yaşamının bir yılının her günü onunla doldu. Sonra kanser karaciğer bölgesine geri döndü. Dört tedavi aldı ve kaliteli bir hayat istediğine karar verdi, Kemoterapinin daha sonradan ortaya çıkan etkisini yaşamak istemiyordu. Beş büyük ayı vardı ve son gününü en ince ayrıntısına kadar planladı. Morfine ihtiyaç duyduğu birkaç günden sonra öldü. Her yerdeki kadınlara dağıtılsın diye bu mesajı bıraktı :

KADINLAR, LÜTFEN NORMAL OLMAYAN HERHANGİ BİR ŞEY KARŞISINDA DİKKATLİ OLUN VE MÜMKÜN OLDUĞU KADAR ÇABUK YARDIM ALMAK İÇİNDE KARARLI VE İNATÇI OLUN..

Paget Hastalığı : Bu nadir tipte bir meme kanseri ve memenin dış çeperinde, meme ucunda ve haresinde isilik gibi görünüyor , daha sonra dış kenarı kabuklu bir yara haline geliyor . Meme kanserinden hiç şüphe duymadım ama kanserdi. Meme ucum bana hiç değişik gelmiyordu fakat isilik beni rahatsız etti, bu nedenle doktora gittim. Ara sıra kaşındı ve ağrıdı fakat bunların dışında beni rahatsız etmedi. Sadece çirkin ve sıkıntı vericiydi, doktorum ve dermatolog tarafından daha önce deri yangısı için verilen bütün kremlerle temizlenemedi. Biraz endişeli görünüyorlardı fakat kanser olabileceği konusunda beni uyarmadılar.

Şimdilik, dışarıdaki pek çok kadının meme ucundaki ya da çevresindeki bir isiliğin yada yaranın kanser olabileceğini bildiğini sanmıyorum. Benimki meme haresinde tek bir kırmızı sivilce olarak başladı. Meme ucunun Paget hastalığında problemin en büyüğü semptomların zararsız görünmesi. Çoğunlukla deri iltihabı veya enfeksiyonu olduğunu düşündürüyor, en önemli talihsizlik ortaya çıkartma ve bakımında gecikme.

SEMPTOMLAR NELER ?

Meme ucunda kaşıntıya ve yanmaya neden olan sürekli kırmızılık, akıntı ve kabuk bağlaması. ( Benim durumumda, ben fark edene kadar çok fazla kaşıntı ve akıntı yoktu, fakat bir tarafta dış kenarda kabuk vardı. ) Meme ucunda iyileşmeyecek bir yara. ( Benimki meme haresi üzerinde idi.)
Genellikle sadece bir meme ucu etkileniyor. Nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz fiziksel olarak muayene etmeli ve iki memeninde mamografisini acil olarak çektirmenizi istemeli. Kırmızılık, akıntı ve kabuk deri iltihaplanmasına çok benziyorsa bile, eğer yara tek memenizde ise doktorunuz kanserden şüphelenmeli. Neler olduğundan emin olmak için doktorunuz yaradan biyopsi almalı.

Bu mesaj ciddiye alınmalı ve mümkün olduğu kadar çok sayıda akrabanız ve arkadaşlarınıza geç meliki birinin hayatını koruyabilmeli.

Benim meme kanserim, büyük dozlarda kemoterapi aldıktan, 28 kez radyasyon tedavisi olduktan ve Tamaxofin aldıktan sonra yayıldı ve kemiklerimi sardı. Eğer başlangıçta meme kanseri teşhisi konulsaydı belki yayılmayacaktı...

TÜM OKUYUCULARA :

Bu o kadar üzücü ki, kadınlar Paget Hastalığının farkında değiller. Biz diğerlerini bu mail ile hastalığın ve potansiyel tehlikesinin farkına vardırabiliriz, her yerdeki kadınlara yardım edebiliriz.


 
Cevap: Paget Hastalığı

Bir süredir internette dolaşan bir uyarı mail'i var. Elektronik posta; 'Lütfen bu mail'i annenize, halanıza, teyzenize, tanıdığınız tüm kadınlara ulaştırın' diye başlıyor. Yeni keşfedilen bir meme kanseri türü olan paget'ten bahseden yazı, sözde bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmiş bir kadının, ölmeden önce başka kadınlara ders olsun diye yazdığı dokunaklı mektubuyla devam ediyor. Her kadının gözünü korkutup gözyaşları içinde bırakabilecek bu yazıda, doktorların bu hastalığı henüz iyi tanımadıkları ve egzama zannedip yanlış tedavi uyguladıkları belirtilerek kadınlara uyanık davranmaları üstüne basa basa tembih ediliyor. Elektronik posta kullanıp da son günlerde en az bir kere bu maile rastlamayan kadın neredeyse yok gibi. Üstelik internetteki herhangi bir arama motoruna girip hastalığın adını yazdığınızda, birçok sağlık sitesinde kadınları hastalığa karşı uyanık olmaya çağıran bu mail'i bulmanız mümkün. Mail o kadar hızlı dolaşıyor ki, okuyan birçok kadın, psikolojik olsa gerek, meme kaşıntısı nedeniyle soluğu doktorda alıyor. Peki nedir bu paget? Gerçekten bu kadar endişelenmemize gerek var mı? Paget'i konunun uzmanı, Meme Vakfı Başkanı Dr. Can Gürbüz'e sorduk. Gürbüz, Paget hastalığının yeni bir hastalık olmadığını belirterek söze başladı: 'Bu hastalığı doktorların tanımadığı doğru değil çünkü neredeyse bir asırdır bu hastalığı biliyoruz. Üstelik çok nadir görülen bir tür. İnternetin faydası olduğu gibi böyle sakıncalı yanları da var. Hastalığa dönecek olursak, klinik görüntü öteki kanserlerden biraz daha farklı seyrediyor. Bu hastalıkta meme başına yakın yerlerdeki süt kanallarından kaynaklanan kanser hücreleri kanallardan dışarıya çıkıyor. Ve meme başı etrafındaki kahverengi kısma da yayılabiliyor. Genelde yanma, kaşıntı, sızlama gibi klinik bulguları var. Görüntü olarak da egzamaya benzeyen ıslak, sulu yara şeklinde ortaya çıkıyor. Ama memedeki bu tür belirtiler mutlaka paget anlamına gelmiyor. Çünkü egzama memede sık görünür.'

Dr. Gürbüz son zamanlarda bu mail nedeniyle memesinde yanma, kaşıntı olan her kadının doktora koştuğunu söylüyor: 'Kadınlara hemen panik olmamaları gerektiğini söylemek isterim. Her kaşıntı paget değildir. Bir kere bu belirtilerin kronik olması gerekiyor. Yani en az 3-4 ay geçmezse şüphelenmek lazım. Çünkü egzamaysa kullanılan ilaçlarla kısa sürede geçer. Eğer geçmiyorsa, cilt uzmanının biyopsi istemesi gerekir.'

KAYIP RİSKİ ÇOK AZ

Paget'in yanma, kaşınma ve sızlama dışında başka belirtisi var mı? Örneğin meme içinde kitle oluyor mu? Bu soruları Dr. Can Gürbüz şöyle yanıtlıyor: 'Bu hastalığın yüzde 50'sinde hiçbir şekilde kitle tespit edemiyoruz. Kitle tespit edemediğimiz grup, süt kanalının içinden kaynaklanan kanser hücreleri. Bu, kanser hastalığının en erken evresine denk geliyor. O nedenle internette söylendiği gibi geç kalmak diye bir şey yok. Burada hastayı kaybetmek az bir olasılık; özellikle de kanalın dışına çıkmamış meme kanserlerinde. Bir anlamda buna erken meme kanseri diyebiliriz. Aslında bir anlamda da şanslı hastalar, hemen dışarıya çıkıyor ve klinik belirtiler sayesinde teşhis koyuluyor. O nedenle öyle bahsedildiği gibi korkulacak bir tablo oluşturmuyor.'

Dr. Can Gürbüz genel olarak meme kanseri vakalarında artış olduğunu ama buna rağmen paget görülme oranının değişmediğini de sözlerine ekliyor.

Her ne kadar paget internette dolaştığı gibi yaygın, çok sinsi ve doktorlar tarafından çok zor teşhis edilen bir hastalık olmasa da sonuçta kanser. Yani ihmal edilirse, kolaylıkla tedavi edilebilecek olan paget diğer kanserler gibi koltuk altına kadar gidebiliyor. Bu koşullarda ya meme başı ya da tüm meme tamamen alınıyor. Bütün bunlardan korunmak için Dr. Can Gürbüz kadınlara şu önerilerde bulunuyor: 'Halkın bilinçlenmesi ve kontrollere gitmesi gerekiyor. Ama birçok faktör var. Birincisi ekonomik faktörler. Devlet hastanesine gitseniz perişan olacaksınız. Özele gitseniz dünya para, bir kere bunun çözülmesi lazım. Aslında devletin bir sağlık politikasıyla çözmesi lazım. Ama Türkiye'nin koşulları şu anda buna uygun değil. Ben hanımlara bir kere daha hatırlatmak istiyorum. Normalde 20 yaşını geçen her kadın kendisini muayene etmeli. 35 yaşına kadar üç yılda bir uzman bir hekime muayene olmak gerekiyor. 35 yaşında bir defa mamografi çekilmeli ve 35 yaşından sonra her sene muayene ve ultrason şart. Kadınlar 40 yaşından sonra her sene muayene olmalı, mamografi çektirmeli. Erken teşhis çok önemli.'

YÜZ YIL ÖNCE BULUNDU

İnternet sayesinde bir anda kadınların en büyük korkusu haline gelen paget, aslında İngiliz doktor Sir James Paget tarafından 1800'lü yılların sonlarında tanımlanmış ve bu hastalık yaklaşık 100 yıldır biliniyor. Paget hastalığının görülme oranı ise meme kanserli hastalar arasında yüzde 1.1. Belirtilerin başlamasıyla teşhis koyulması arasındaki süre 6.5 ila 27 ay arasında değişiyor. Hastalığın başlarında meme başında katmanlaşma, hafif egzama benzeri bir görüntü ortaya çıkıyor. Bu sırada memede renk değişimi gelişiyor ve kaşıntı, aşırı duyarlılık ve yanma şeklinde ağrı hissediliyor.

RAKAMLARLA MEME KANSERİ

Her 9 kadından 1'inde meme kanseri görülüyor.

Yılda 1 milyon kadın tedavi görüyor.

3 dakikada 1 kadın bu hastalığa yakalanıyor.

Her 11 dakikada 1 kadın hayatını kaybediyor.

Riski azaltmak için fazla kilolardan kurtulun, sebze ve meyve tüketin, egzersiz yapın.

Sigarayı bırakın. Sigara içenlerin meme kanserine yakalanma riski 2 kat artıyor.

Yine de erken teşhis ile kesin tedavi mümkün.
 
mrb benim iki göğsümde akıntı kaşıntı wardı doktora gittim fucicort krem verdi kullandım 1-2 hafta sonra tekrar gittim baktı we çok önemli bişey değil seni çok rahatsız ediyosa göğüs etrafındaki beyaz sivilceleri yakabiliriz dedi korktum yaktırmadım ilerleyen zamanlarda sağ gögsüm düzeldi ama sol göğsümde kaşıntı kabuk bağlayıp sonrada oo kabuğu atması ve akıntı hala devam ediyo akıntının rengi (sariyıda andırıyo yeşilide)
Bunun nedeni nedir acba lütfen bna yardımcı olurmusunuz
 
Geri
Üst