Pamuklu çubuk kulağa sokulur mu ?

Uzman SühaN

Administrator
Pamuklu çubuk kulağa sokulur mu ?
Birçok insan kulak temizleme deyince aklına ilk gelen şey kulak içine pamuklu çubuk yolu ile temizleme olmaktadır. Bu yöntem kulak temizlemek için yapılabilecek en kötü yöntemdir. Bu şekilde yapılan kulak temizlemesi kulakları temizlemezken aynı zamanda kulak yoluna da zarar verebilmekte ve kirleri daha içe doğru itmektedir.



Kulak çubuğu kimileri için vazgeçilmezdir. En küçük bir kir, en küçük bir tıkanıklık nedeniyle düşünmeden iki tarafı minik pamukla sarılı çubuklar kullanılır. Amaç, kulaklara rahatsızlık veren kirden kurtulmaktır. Ancak kulak çubuğu tehlikeli olabilir. Fayda sağlamak isterken zarar görebilirsiniz.Bu kulak temizleme işleminin mutlaka doktor yardımı ile yapmanızı ve kesinlikle sizlere kulağınıza kendiniz bir şey kullanmamanızı tavsiye ederim.




kulak temizliği.jpg









Pamuklu çubuklar genellikle insanların kulaklarını temizlemek yerine iyice kirleri içeri iterek temizlenmesini zorlaştırmaktadır. Kulak kiri dediğimiz maddenin kulağın kendini korumak için ürettiği bir salgı maddesi olduğunu unutmayalım. Kulağın iç kısımlarındaki bu maddeyi temizlemek kulak sağlığı için son derece zararlıdır. Kulaktan gelen bu salgı sürekli yenilenir ve eskiyen salgı kulaktan dışarı doğru atılır. Sadece kulak dışına itilen kulak kirini temizlemek yeterlidir.



Özellikle yaz aylarında havuz, deniz ve duş esnasında suyla temas artarken; kulağını sık sık temizleme ihtiyacı hisseden ve kulak çubuğuyla karıştıran insanlar, dış kulak yolunda gözle görülmeyen bazı çiziklere, zedelenmelere yol açabiliyor. O zedelenmeler ve çatlaklar da kirli maddelerin dış kulak yolunda iltihaplanmasına neden olabiliyor. Haliyle çok kolay enfeksiyon kapılıyor. O nedenle bilinçli hareket etmek, kulak çubuklarını kulakların derinliklerine doğru koyuvermemek gerekiyor.



KİRLER DAHA DA DİBE İTİLİYOR


Normalda dış kulak yolu kahverengi bir salgı yapıyor. Dış kulak yolunu enfeksiyonlardan koruyan bu salgı normalde dış kulak yolu tarafından dışarı atılıyor ama biz onu günlük yaşantımızda göremiyoruz. Dışarı atılmasında problem olması durumunda ise bu içeride birikebiliyor. İşte o salgıyı kulak çubuğu ile temizleyeceğiz derken aslında tam tersi o birikenleri daha da içeri atıp birikmesine neden olabiliyor, dış kulak yolu kanalını kapatabiliyoruz.


İŞİTME KAYBINA YOL AÇABİLİYOR


Kulağımız doğal yapısı gereği kendi kendini temizleme özelliğine sahip. Üstelik kulak kirleri sanılanın aksine kulağımız için faydalı. Ama kulak çubuğu ile bu faydalı kirlere müdahalede bulunarak kendi kendimize kötülük yapıyoruz. Zira bilinçsiz kullanım kulak tıkanıklıklarını hatta işitme kaybını beraberinde getirebiliyor.


KULAK ZARINDA DELİNME MEYDANA GELEBİLİYOR


Kulak zarı yaklaşık 2.5-3 santim ileride yer alıyor. Ani ve aşırı basınç değişikliklerinin yanısıra, patlama, aşırı ses, travma, tokat atma ve darp gibi sebeplerle delinebilen kulak zarı, kulak çubuğu ve şişle kulağı kurcalama sonucunda da aynı sorunla karşı karşıya kalabiliyor. Bu nedenle özellikle havuz, deniz ve duştan sonra kulağın nemini almak yeterli oluyor.


MANTARA NEDEN OLABİLİYOR


Kulak çubukları normalde kulak kepçesindeki kıvrımlı yerlerin temizlenmesi amacıyla üretilmesine karşın, kulak kanallarının içini temizlemek için bilinçsizce derinliklere sokulması kulağın kendi kendini doğal yoldan temizleme mekanizmasını bozduğu gibi buşon denilen yapılan ortaya çıkıp bunlar da suyun temasıyla kokuşup mantar gelişimine de neden olabiliyor. "Kulak çubukları kulağımızda temizlik olarak sadece en dış kısmın nemini almak ya da kurulamak amaçlı kullanılabilir. Ama kulak kiri nedeniyle kulakta bir tıkanma olduğunda KBB uzmanı tarafından kirin temizlenmesi en doğrusudur
 
Kızlar merhaba hepinize. Banyodan sonra kulak çöpüyle kulaklarımı mutlaka temizleyen kişilerden bir tanesi de maalesef benim. Rahatsızlık yaşamasam daha da devam ederdim. İyi bir şey yaptığımı düşünürken aslında kulaklarıma zarar verdiğimi anladım. Kulaklarımda aşırı bir ağrı hissettim ve doktora gittim. Ağrının kulak çöpü kullanmamla alakası yoktu ama pislikleri kendi ellerimle kulağımın içine attığımı doktorum anlattı.


Kulak çöpü sadece kulağın kepçe kısmındaki suları kurulamak için kullanılması gerekiyormuş. Doktor kulaklarımı temizlediğinde bunu çok daha iyi anladım. Gördüğüm manzara iğrençti. Size tavsiyem kesinlikle kulak çöpünü kulağınızın derinlerine sokmayın. Sağlığınızdan olmak istemiyorsanız kulak çöpünü sadece suların yok olması için kullanın. böylece sağlığınız bozulmamış olur.
 
Aynen valla haklısın büyük yanlış yapıyoruz kulakları çöple temizlemekle ama başka türlüde kulak temizlenmiyorki
 
Geri
Üst