Paranoid Şizoid ve Şizotipal Kişilik Bozuklukları

Uzman SühaN

Administrator
Paranoid Şizoid ve Şizotipal Kişilik Bozuklukları
Kişilik,kişilik bozukluğu,paranoid,şizoid, şizotipal kişilik bozukluğu,kişilik bozukluğu belirtileri,kişilik bozukluğu tedavisi


Kişilik, bir insanı diğer insanlardan farklı kılan düşünme, duygu ve davranış yoludur. Bir kişinin kişiliği, deneyimler, çevre (çevre, yaşam durumları) ve kalıtsal özelliklerden etkilenir. Bir kişilik bozukluğu, kültürün beklentilerinden sapmış, sıkıntıya ya da işleyen sorunlara neden olan ve zaman içinde süren bir düşünce, his ve davranış biçimi. Kişilik bozukluğu kendini farklı şekillerde gösterebilir ve uzmanlar, kişilik bozukluklarını teşhis etmek ve anlamak için farklı yaklaşımlar alırlar



kişilik bozukluğu.jpg






10 çeşit kişilik bozukluğu türü vardır . Tüm kişilik bozuklukları için ortak olan şey, davranışın ve iç tecrübenin beklenenden önemli ölçüde farklı uzun vadeli bir modelidir. Tecrübe ve davranış örüntüsü geç ergenlik çağından veya yetişkinlik döneminden başlar ve işlev bozukluğuna sıkıntı ya da sorunlar yaratır.


Paranoid Kişilik Bozukluğu Nedir?

Paranoid kişilik bozukluğu, bir şüphe ve güvensizliğe maruz kaldığınız bir zihinsel sağlık bozukluğudur. Başkalarını kendiniz değil, duygularınız için suçluyorsunuz. İnsanların sizi, başarı, güzellik, zeka vb. gibi özelliklerden ötürü kıskandıklarını inanıyorsunuzdur. Paranoid kişiliğe sahip olanlar genelde huysuzdur.Paranoid kişilik bozukluğunun kesin nedeni bilinmemektedir, ancak büyük olasılıkla genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanmaktadır.Bireysel psikoterapi, paranoid kişilik bozukluğu için en etkili ve en sık önerilen tedavi şeklidir.


Şizotipal Kişilik Bozukluğu Nedir?


Şizotipal kişilik bozukluğu, başkalarıyla yakın ilişki kurma ve sürdürme konusunda büyük zorluk çeken birisi ile karakterizedir. Şizotipal kişilik bozukluğu olan bir kişi bu tür ilişkilerle aşırı derecede rahatsızlık duyabilir. Şizotipal kişilik bozukluğu genellikle yetişkinlik döneminde başlar .Soyutlayıcı davranışlar sergileyebilirsiniz. Başka bir deyişle, konuştuğunuz kişiyi veya kişileri ayrıntılı ve alakasız fikirlerinizle boğabilirsiniz. Muhtemelen başkalarıyla rahat hissetmeyeceksiniz ve kişisel ilişkilerden kaçınabilirsiniz.Tuhaf inanç ve düşünceleriniz dikkatli bir şekilde gözlemlenir ve değerlendirilir. Sizinle terapistiniz arasında bir güven ortamı oluşturmak zaman alabilir, ancak vakıf olduktan sonra bu tedavi protokolü olumlu sonuçlar verebilir.(psikoterapi)


Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir?


Şizoid Kişilik Bozukluğu, sosyal ilişkilerden ayrılmanın uzun süredir devam eden bir örneği ile karakterizedir. Şizoid kişilik bozukluğu olan bir kişinin çoğu kez zorluk ifade duygularına sahiptir ve başkalarıyla iletişim kurarken genellikle çok sınırlı aralıklarla bunu yapar.Belirtiler, sosyal ilişkilere kayıtsızlık ve sınırlı bir duygusal ifade yelpazesi içerir.Şizoid kişilik bozukluğu, sınırlı bir duygusal ifade ve deneyim yelpazesiyle, sosyal ilişkilere ilgisizlik şeklidir. Bozukluk, insanların yakın ilişkilere sahip olmalarını engelleyen sosyal ve duygusal ayrışmalar yoluyla erken yetişkinlikte kendini gösterir. Bozukluğun şizofreni başlangıcı ya da sadece hafif bir formu olabileceğine dair kanıtlar var. Bu sosyal izolasyon, başkalarıyla iletişim kurmak için çok az veya hiç olmadığı bir mesleğe girmenizi ister.Tedavi tipik olarak küçük doz anti-psikotik ilaçlar ve psikoterapiden oluşur.




Kişilik kelimesi, derin kökleşmiş davranış kalıplarını ve bireylerin kendilerini ve dünyasını algılama, bunlarla ilişki kurma ve düşünme biçimlerini tanımlar. Kişilik özellikleri, çok çeşitli sosyal ve kişisel bağlamlarda sergilenen çevreyi ve kendisini algılama, bunlarla ilgili düşünme ve düşünme kalıplarıdır. Bir kişilik bozukluğu, bireyin kültürünün, esnekliğinin ve yaygınlığının beklentilerinden, ergenlik döneminde veya erken yetişkinlikte istikrarın başlangıcından ve işleyişte veya iç sıkıntıda önemli bir bozulmaya neden olan belirgin bir şekilde sapmış iç deneyim ve davranış kalıplarının özelliklerine sahiptir. Kişilik bozuklukları, izole, atipik uyuşmazlık hali değildir.


Bir kişilik bozukluğu, iç tecrübenin ve davranışın, bireyin kültürünün normundan sapmış kalıcı bir kalıptır.Yukarıda yer alan özelliklere sahipseniz mutlaka bir uzmandan yardım alın. Doğru teşhis ve tedavi ile bu olumsuz durumlardan kurtulmanız mümkündür..
 
Bir insanda birden fazla kişilik görülebilir. Hatta insanların çoğu bunu itiraf etmekten kaçar. Vaziyete göre kişiliğe bürünmek diye nitelendiriyorum fakat bu durum büyük bir rahatsızlık. İllerde kişi kendinin birden farklı yönüyle çatışabilir .Bu durum psikolog yardımı alarak hatta gerekirse psikiyatr ilaçları ile kontrol altına alınabilir. Bu durumu göz ardı etmeyin ve en kısa zamanda da doktora görünün.
 
Şizoid ve şizotipal kişilik bozuklukları, sosyal ilişkilerden kopmanın uzun süren kalıpları ve bu ilişkileri kurma ve sürdürme güçlüğü ile karakterizedir. Şizotipal kişilik bozukluğunun belirtileri, tuhaf, eksantrik veya alışılmadık düşünme, kendine özgü konuşma tarzı ve sınırlı veya uygunsuz duygusal tepkiler içerebilir. Şizotipal ve şizoid kişilik bozukluğu, insanların gerçekliği, duyguları ve davranışları algılama biçimini etkileyen ciddi bir akıl hastalığı olan şizofreni benzer olabilir.Benzerliğe rağmen, şizoid ve şizotipal kişilik bozuklukları ile şizofreni arasında belirgin bir farklılık vardır. Herkesin zaman zaman bu kişilik özelliklerinden bazılarını sergileyebileceğini hatırlamak önemlidir. Bir kişilik bozukluğunun tanısal gereksinimini karşılamak için, bu özelliklerin esnek olmaması gerekir; yani zaman, mekan veya duruma bakılmaksızın tekrar tekrar gözlemlenebilirler.
 
Geri
Üst