Peynir Alırken Saklarken Nelere Dİkkat Etmeli

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Peynir Alırken Saklarken Nelere Dİkkat Etmeli
peynir peynir resmi resimleri
peynir, peynir çeşitleri, peynir saklama koşulları, peynir alırken nelere dikkat etmeli, peynir nasıl saklanır, peynir nasıl alınır

Özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi peynirlerle ilgili alma, saklama incelikleri...


peynir-7196.jpg


• Beyaz peynir çok fazla gözenekli ise alırken bir kez daha düşünün. Gözeneklerin fazlalığı, asitli süt kullanıldığını gösterir.
• Beyaz peynir ambalajına fazla su salmışsa bu peynirin yeterince olgunlaşmadığını gösterir.
• Tadıldığında çok fazla ekşilik veren beyaz peynirden kaçının. Ancak ekşi oranı çok az olan peynirde yoğurt kültürünün kullanılmış olabileceği aklınızda olsun.
• Taze kaşar peyniri açık sarı renkte, homojen yapıda, süt kokulu, kolay dilimlenebilir ve az tuzlu olur.
• Dil peyniri az tuzlu olmalı ve lif lif ayrılabilmelidir.
• Peynir, ışıksız ortamda (buzdolabında, sebzelik gözünde) saklanmalıdır.
• Peynir hemen tüketilmeyecekse, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır. Aksi takdirde peynir nemini kaybeder, aroması ve lezzeti azalır.
 
1-Taze peynirler kolay bozulur, olgunlaşmış peynirler daha dayanıklıdır.

2-Niteliksiz bir peynirin tadı ve aroması bozuk, kokmuş, lezzetsiz, sert ve keskindir.

3-Donuk, kirli beyaz renkli peynirler kaliteli değildir.

4-Peynirin içinin bazı kısımları pembe renkteyse almayın.

5-İyi bir teneke Beyaz peynirin kalıbı düzgün ve her kenarı birbirine eşit (7–8 cm) bir küp olmalı.

6-Çıkarıldığı tenekenin içinin laklı olmasına dikkat ediniz. Paslı ve sızıntılı tenekeden, kirli salamuradan çıkarılan peynirden sakınınız.

7-Peynir bıçakla bölünüp bir kesit alındığında, yapısının homojen, pürüzsüz ve lekesiz olması gerekir.

8-Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir olmalı, ne de çok yumuşak…

9-Peynirde çok sayıda küçük ve büyük delikler, yani süngerimsi yapıda olmamalı.

10-Peynir tenekeden çıkarılınca erimemeli, çorbalaşmamalı, bulgur tanesi gibi ufalanmamalı.

11-Peynirde yabancı kokular duyulmamalı; özellikle fermante olmuş maya kokusu taşımamalı.

12-Tadı çok ekşi, keskin, yakıcı, acı, çok tuzlu olmamalı…

13-ve tabi ki yüzde yüz organik olmalı.

14-bulabiliyorsanız market peyniri değil yayla peyniri olmalı.

15-kısacası iyi peynir bizim peynirimiz gibi afyonun kumalar yaylasında yüzde yüz organik beslenen koyunlardan üretilen, yüzde yüz doğal yayla ortamında üretilen koyun peyniri olmalı.
 
Peynir tercihim her zaman tahsildaroğlu ezine klasik . Bilindik markanın dışına asla çıkmam . Süt ve süt ürünleri riskli besinler.Bu yüzden ucuz olanlara yönelmeyin. Ben aldığım peyniri dilimleyip cam kavanoza koyuyorum.Böyle hem tadı değişmiyor hemde raf ömrü uzuyor.
 
Geri
Üst