Polikistik over sendromu olanlar için beslenme önerileri

Uzman SühaN

Administrator
Polikistik over sendromu olanlar için beslenme önerileri
Doğurganlık çağındaki 10 kadından birini etkileyen polikistik over sendromu günümüzde giderek yaygınlaşmaktadır. PCOS 18 ile 44 yaş arası kadınlar arasında en sık görülen endokrin bozukluktur. Hormonları etkiler ve geniş, küçük, benign kistlerle genişlemiş yumurtalıklara neden olur.PKOS'lu kadınlar, vücutta hasara yol açabilen ve çeşitli olumsuz belirtilere neden olabilen artmış androjen (erkek hormonları) düzeyine sahiptir.Uzmanlar, hem genetik hem de çevresel faktörlerin PKOS a yol açabileceğine ve gelişme riskini artıran bazı koşullara sahip olduğuna inanmaktadır.Bu makalede, sendromu, nedenleri ve semptomları, deneyebileceğiniz farklı ev ilaçları ve ayrıca alabileceğiniz bazı ihtiyati tedbirler hakkında bilgiler vereceğiz.


polikistik over sendromu.jpg





Kadınlar yaşlandıkça çeşitli genetik ve hormonal bozukluklar yaşamlarını ve sağlığını etkiler. Kadınları etkileyen bu tür hormonal dengesizlik ile ilişkili bir bozukluk Polikistik Over Sendromudur.Bu sendromda, reprodüktif hormonların dengesizliğinden dolayı sıvı dolu kistler yumurtalığı doldurmaktadır. Yumurtalıklar büyür ve normal çalışmayı bırakır




Polikistik Over Sendromunun Nedeni Nedir?



Hormonal dengesizliğe neden olan kesin sebep bilinmemektedir. Bununla birlikte, genetik yatkınlık PKOS için önde gelen nedenlerden biri olarak kabul edilir. PCOS ta görülen karakteristik altta yatan koşullar, bu sendromla ilişkili çeşitli semptomlara yol açan yüksek seviyelerde erkek hormonları ve insülindir.



PCOS belirtileri



Anormal adet döngüsü veya menstruasyon ( adet kanaması ) yok

Doğurganlık sorunları

Pelvik ağrısı

Akne

Kilo almak

Saç dökülmesi

Özellikle yüzünde aşırı tüy büyümesi (hirsutizm)

Yüksek tansiyon seviyesi

Boyun etrafında, göğüslerin altında ve özel kısımların etrafında koyulaşmış cilt




PCOS u önlemek için piyasada sabit bir ilaç bulunmamaktadır. Hekimler , etkilenen kadınların, bununla baş edebilmek için bazı yaşam tarzlarına ve diyet değişikliklerine başvurmaları gerektiğini öne sürmektedir. Bu öncelikle hormonla ilişkili bir bozukluk olduğundan, hormonal dengesizliğin köklerinin ortadan kaldırılması istenen sonucu getirebilir. Bazı doğal ilaçlar altta yatan faktörleri kontrol ederken, bazıları ise semptomları ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır.



Hindistancevizi Yağı


Hindistan cevizi yağı evde en kolay kullanılan içerik maddelerinden biridir ve PCOS için mükemmel bir ilaçtır . Her gün en fazla bir yemek kaşığı hindistan cevizi yağı tüketebilirsiniz .Orta zincirli yağ asitleri içerdiği için kan şekeri düzeylerini ve insülin sekresyonunu düzenlemeye yardımcı olur.



Tarçın



Tarçın günlük yemeklerde kullanılır ve PCOS için en çok yönlü ev ilaçlarından biridir.Ne kadar tüketmelisiniz? Günde bir çorba kaşığı tarçın veya bir çubuk tarçın alabilirsiniz. Biraz tatlı, keskin bir tada sahiptir,İçme suyuna dal tarçın ilave edebilrisiniz yada sütünüze bir çay kaşığı toz tarçın ilave edebilirsiniz.Metabolizmanızı kalori yakma ile artırır ve insülin duyarlılığında ve kan şekerini stabilize etmede yardımcı olur.


Çemen Tohumları


Çemen otu, PCOS için en yararlı ev ilaçlarından biridir.3 çorba kaşığı çemenotunu suya koyun sabahları aç karnına için.PCOS ta, vücuttaki dokular tarafından pankreas tarafından salgılanan insülin kullanılmadığı için aşırı testosteron üretimi vardır. Çemen otu , insülin seviyesinin ve glikoz toleransının stabilize edilmesine yardımcı olur. Ayrıca hormonları düzenler ve testosteronun kontrol altında tutulmasına yardımcı olur.



Fesleğen Yaprakları


PCOS için en eski ev ilaçlarından biridir.Eğer bir bitkiniz varsa, her sabah aç karnına en az 10-12 taze yıkanmış fesleğen yaprağı yiyebilirsiniz. Eğer aç karnına tüketemiyorsanız, fesleğen çayı tüketebilrisiniz.Fesleğen yaprakları, ovulasyon eksikliği nedeniyle kullanılmayan androjenleri kontrol etmeye yardımcı olur ve ayrıca insülin seviyelerini stabilize eder. Ayrıca mükemmel bir antioksidandır, bu da harika bir cilde sahip olabileceğiniz anlamına gelir!


Bal



Bal, tam anlamıyla ve etkili bir şekilde PCOS için en tatlı ev ilaçlarından biridir.Bir çorba kaşığı limon suyunu iki çorba kaşığı organik bal ile , bir bardak ılık su ile karıştırın ve bunu sabahleyin aç karnına içmeyin.PCOS hormonlarınızın dağılmasına ve obeziteye neden olmasına neden olabilir. Bal, PCOS nedeniyle gelecekteki problemleri tedavi etmede yardımcı olabilecek kontrolde tutmaya yardımcı olur.



Elma Sirkesi



PCOS için önde gelen ev ilaçlarından biridir.Bir bardak sıcak suyla iki çorba kaşığı karıştırın ve bunu aç karnına için. Elma sirkesi, nihai hormon dengeleyici ve pH güçlendirici. Vücuttaki insülin seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur ve PCOS u engellemeye yardımcı olabilir.



Yeşil Çay


PCOS için önde gelen ev ilaçlarından biridir.Yeşil çay, Çin geleneği boyunca yıllardır anti-oksidan özellikleri ile bilinir . Yeşil çay antioksidan, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve metabolizmayı uyarır, bu da onu PCOS için en etkili ev ilaçlarından biri haline getirir. Yeşil çay, sırayla kadının androjen seviyesini etkileyen hücresel hasarı önlemeye yardımcı olan yüksek polifenol seviyeleri içerir.Her gün üç ila dört kez yeşil çay tüketebilirsiniz.



Polikistik Over Sendromu, zamanımızın en karmaşık kadın sağlığı sorunlarından biri olabilir. Üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen endokrin bozukluktur. PCOSa, birçoğu doğrudan doğurganlığı etkileyen çeşitli farklı sağlık sorunları eşlik etmektedir.Anneleri, kız kardeşleri veya anneanneleri PKOS u olan kadınlar, PCOS geliştirmek için daha yüksek risk altındadır.



PCOS ile İlişkili Sağlık ve Doğurganlık Riskleri


kısırlık

Adet döngüsü düzensizlikleri

Muhtemel olmayan östrojen nedeniyle endometriyal ve meme kanseri için olası risk artışı

Kalp-damar hastalığı

Diyabet

Gestasyonel diyabet





PCOS unuz olduğunda, adrenal bezleriniz ve yumurtalıklarınız normalden daha fazla erkek hormonu üretir. Sonuç olarak, yumurtalıklarınız kist denilen sıvı dolu keseler geliştirir. PKOS ile bağlantılı hormonal dengesizlik ve metabolizma sorunları genel sağlığı da etkileyerek metabolik sendrom, diyabet, kalp hastalığı ve yüksek tansiyon riskini artırmakta ve hatta doğurganlığı olumsuz yönde etkilemektedir.


PCOS un kesin nedenleri henüz bulunamamıştır. Bununla birlikte, fazla insülin, düşük dereceli inflamasyon, kalıtım ve fazla androjen gibi faktörler bu konuda rol oynamaktadır. PCOS komplikasyonları kısırlık, gestasyonel diyabet, düşük doğum, erken doğum, metabolik sendrom, tip 2 diyabet, uyku apnesi, depresyon, anksiyete, yeme bozuklukları, anormal uterin kanama ve rahim astarı kanseridir.

Araştırmacılar, yetersiz uyku alan kadınların, insülin direncini geliştirme ve adet düzensizlikleri olma riski daha yüksek olduğunu tespit etmişlerdir. Yetersiz uyku sadece aşırı erkek hormonları veya yumurtalıklarda değişiklikler gibi tipik özelliklere neden olmazken, yeterli uyku almak, infertilite ve diyabet riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir, bu da PCOS lu kadınlar için sıklıkla önemli bir sorundur
 
Bende polikistik over hastasıyım. Adet dönemlerim çok düzensizdi yumurtlama günlerimi bilmiyordum ve hamile kalmıyordum. Doktor tedavisi 3 yıl gördüm ama sonuç alamadım. Bende sorunumla ilgili araştırma yaptım polikistik over sendromuna neden nedir, polikistik over hastaları nasıl beslenmellidir ? Vallahi yaşam şeklimiz üreme sağlığımızı etkiliyor hanımlar. Çok sağlıksız besleniyordum ve kiloluydum sigarada içiyordum. Önceliğim sigarayı bırakmak oldu ardından fazla kilolarımı verdim. Ve yumurtlama kalitesini artıran besinler tükettim. Doğru nefes teknikleri uyguladım. Karın masajı yaptım. Kahvaltıda mutlaka incir kayısı ve havuç tükettim. Sonuç hamileyim. Her şey sizin elinizde hanımlar sağlıklı ve dengeli beslenin doğru günlerde ilişkiye girin Allahta dilerse mutlaka hamile kalırsınız..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst