Polise Terör Yetkisi Veriliyor, Avukatın üstü de aranabilecek.

M

Misafir

Forum Okuru
Polise Terör Yetkisi Veriliyor, Avukatın üstü de aranabilecek.
Ankara `daki bombalı saldırının ardından polise terör yetkileri veriliyor. TBMM `ye dün verilen kanun teklifi, polisin yetkilerini artırıyor. Bu teklife göre avukatın da üstü aranabilecek.

Hükümetin tasarı olarak üzerinde çalıştığı ancak Ulus `taki patlamanın ardından hızlandırılan ve dün AKP milletvekilleri Selami Uzun , Kerim Özkul , Sinan Özkan ve Muharrem Tozçöken `in imzasıyla Meclis `e sunulan, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu `nda değişiklik öngören teklif şu düzenlemeleri öngörüyor
İZİNSİZ DİNLEME
Polis , suçların önlenmesi için istihbarat faaliyetlerinde bulunurken her türlü beşeri ve teknik imkandan yararlanabilecek. Teknik imkanların, takibe alınan kişileri uzaktan kamerayla izleme, seslerini kaydetme, internet ortamındaki haberleşmelerini izleme gibi ayrıntıları kapsadığı belirtildi. Bunun telefonların izinsiz dinlenmesi yolunu da açabileceği öne sürüldü.

FİŞLEME DÖNÜYOR
Teklife göre polis , silah ruhsatı, ehliyet, pasaport başvurusunda bulunanlardan da parmak izi alabilecek. Parmak izleri kişinin ölümünden sonra 10 yıl, her halukarda ise 80 yıl saklanacak. Mevcut düzenleme, kovuşturmaya yer olmaması, beraat veya ceza verilmemesi halinde parmak izi kayıtlarının silinmesini öngörüyor.

HERKES ARANABİLECEK
Polis , mülki idare amirinin verdiği yazılı emirle kişilerin üstlerini, araçlarını, özel kağıtlarını, eşyasını arayabilecek. Başta avukatlar, özel kanunlarla aranmama istisnaları olan bütün kişiler de aranabilecek. Bu hükmün daha çok bölücübaşı Apo `nun avukatlarının cezaevine girişte aranması için uygulanabileceği belirtiliyor. Konut ve işyerinde arama ise CMK `da olduğu gibi yine hakim kararı ile yapılacak.

ZOR KULLANMA ŞARTLARI
Polis , kademeli olarak artan biçimde önce beden gücü, ardından kelepçe, cop, basınçlı su gibi araçlarla zor kullanabilecek. Silah kullanmadan önce ise kişiye Dur çağrısında bulunacak. Kişinin kaçmaya devam etmesi halinde, önce uyarı amacıyla silahla ateş edilebilecek. En son, yakalanmasını sağlayacak ölçüde silahla ateş edilebilecek.

Kaynak: Hürriyet
 
Geri
Üst