Postpartum Doğum sonrası depresyon nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Postpartum Doğum sonrası depresyon nedenleri ve tedavisi
Bebek sahibi olmak yaşamı değiştiren bir deneyimdir. Dünyayı farklı görmenizi sağlar. Ayrıca genel bakış açınızı hayata karşı da değiştirecek.Bununla birlikte, hamilelik ve post partum etkileri bazen şiddetli olabilir. Bunlardan biri doğum sonrası depresyonu içerir. Bu, doğumun ezici süreçlerinden sonra sürekli bir üzüntü hissi anlamına gelir. Bu çok nadir bir fenomen değildir ve sizi çok endişelendirmemelidir. Araştırmalar, yedi kadından birinin doğum sonu depresyon yaşadığını göstermektedir. Bu yazıda, doğum sonrası depresyon hakkında bilmeniz gereken her şeyi tüm detayları ile ele alıyoruz.





postpartum depresyon.jpg






Bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonra tarifi imkansız bir duyguya kapılırsınız. Sevinçten korkuya, hüzüne kadar her şeyi hissedebilirsiniz. Eğer üzüntü duygularınız şiddetli hale gelir ve günlük hayatınıza müdahaleye başlarsa, doğum sonrası depresyon yaşıyor olabilirsiniz.Semptomlar genellikle doğumdan sonraki birkaç hafta içinde başlar, ancak altı aydan sonra gelişebilir. Uyku yoksunluğu, yeni sorumluluklar ve kendiniz için zaman eksikliği göz önüne alındığında, birçok yeni annenin duygusal bir dalgalanama yaşayacağını belirtelim. Uyku yoksunluğu ve yorgunluktan sonra hormonlardaki ani değişiklikler sizi depresyona sokabilir.




Ebeveyn olmak, neşe ve heyecantan endişeye ve korkuya kadar bir dizi duyguyu tetikler. Postpartum depresyon 7 kadında 1 i etkilemektedir . Hem anne hem de çocuğun refahı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir, ancak 5 kadından 1 i semptomları konusunda sessiz kalır ve bu nedenle tedavi edilmez.Postpartum depresyon, anneleri birkaç farklı şekilde etkileyebilir.



Postpartum depresyon belirtileri kişiden kişiye değişir. Bunların hepsini deneyimleyeceğiniz olası değildir, ancak bu belirtiler dahil edilmiştir:



Bunalmış hissetme

Yetersizlik duysusu

bir haftadan uzun süren ruh halindeki değişimler

reddedilme hissi

Aşırı ağlama

suçlu hissetmek

sık sinirlilik

baş ağrısı , mide ağrısı, bulanık görme - gerginlik belirtileri

iştahsızlık

Libido kaybı

Panik ataklar

kalıcı yorgunluk

sorunları yoğunlaştıran veya odaklanan problemler

azalmış motivasyon

Uyku problemleri

Annenin kendine ilgisinin yok olması

yetersizlik duygusu

Bebeğe karşı ilgisizlik

Yakınlarıyla kişinin iletişimi kesmesi




Doktorunuz, aylık doğum öncesi ziyaretleriniz sırasında veya bebeğinizin doğumundan sonraki altı haftalık randevu sırasında doğum sonrası depresyon için risk altında olduğunuzu belirtebilir. Doğum sonrası depresyonla sıklıkla,gebelik sırasında depresyon belirtileri ortaya çıkar, bu nedenle eğer doğumdan önce yukarıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyin.




Postpartum depresyonun her vakası, buna yol açan farklı bir etkenler kombinasyonuna sahip olsa da, araştırmacılar genel olarak, hormonların, nörokimyanın ve yaşam öyküsünün durumun gelişiminde rol oynadığına inanmakta. Postpartum depresyon riski, depresyon , anksiyete veya bipolar bozukluk da dahil olmak üzere zihinsel sağlık sorunları olan kişiler arasında daha yüksektir. Ama durum kalıcı değil zamanında müdahale ile normal durumunuza dönebilirsiniz.Hamilelik ve doğum yoğun duygusal olaylardır. Bu dönüm noktaları neşe getirebilir, ama aynı zamanda sizi üzen, yorgun ve endişeli hissettiren zorluklar da getirebilir. Bu duygular normaldir .Semptomlar iki haftalık bir sürenin ötesine geçerse ve annede hala sorunlar yaşanıyorsa, bu genellikle doğum sonrası depresyon tanısına yol açacaktır.





Bebek üzerinde etkileri




Bebeğinize yeterince özen gösteremediğinizde, onun için problemler olacaktır. Bunlar bebeğin çok fazla ağlamasını içerecek.Ağlama yaygındır, ancak yetersiz bakım olduğunda fazla meydana gelir. Bebeğinizin de sizinle bağ kurarken sıkıntıları olacaktır.Bebek kelimeleri toplamakta ve konuşmayı öğrenmekte de yavaş olabilir. Davranış sorunları da oluşabilir.



Postpartum Psikozu Nedir?



Postpartum psikozdan muzdarip olanlar tuhaf, büyük düşünceler ya da hezeyanlara sahip olabilirler ve ruh halleri bir uçtan ötekine dönebilir. Ayrıca, halüsinasyon yaşayabilir, tuhaf sesleri duyabilir veya orada olmayan şeyleri görebilir ve kendilerine veya bebeklerine zarar vermek için tekrarlayan düşüncelere sahip olabilirler.Postpartum psikozun bazı vakalarında, bipolar bozukluk, şizofreni ya da gibi daha önceki ruhsal hastalık öyküsü olabilir.






Hamilelik sırasında, hem uterus hem de plasentayı güçlendirmek için östrojen ve progesteron seviyeleri artar. Ancak doğum , bu ve diğer hormonların seviyelerini değiştirir.Hormon düzeylerindeki ani bozulma, özellikle depresyon veya anksiyete öyküsü olan kadınlarda duygudurum bozuklukları yaratabilir.Semptomları fark etmeye başlar başlamaz doktora danışırsanız doğum sonrası depresyonun anlaşılması zor değildir.Değişen hormonlar doğum sonrası depresyon için önemli bir neden olabilir.Hormonlar farklı duyguları kontrol eder ve ruh halinizi düzenler. Düşük tiroid hormonları potansiyel olarak postpartum depresyonun bir nedeni olabilir. Uyku yoksunluğu ve yorgunluk da nedenlerden bir diğerleridir.




Baskın bir üzüntü hissi, anahtar belirtidir, ancak başkaları da vardır. Bunlar şunları içerir:Umutsuzluk,Somut bir sebep olmadan ağlama,Panik ve stres hissi,Normalden daha fazla ya da normalden daha az yemek yeme,ruh halinde acayip değişimler,öfke patlamaları,mide problemleri,Kendinden şüphe duyma veya kendine zarar verme duyguları. Bebeğe zarar vermekle ilgili bir his de olabilir.Ailenizle bağ kurmanın yanı sıra, bebekle bağ kurmada sorun yaşama,Uyku eksikliği uykuda kalıcı bir yoksunluk ya da yorgunluk hissine yol açıyor.Karar verme veya genel olarak konsantre olma konusunda sıkıntı yaşamak.Burada dikkat edilmesi gereken husus, semptomların çok geniş bir kategoriye girmesi ve endişe nedeni olmamasıdır.Sadece profesyonel bir doktor doğum sonrası depresyon tanısı koyabilir. Yukarıdaki belirtilerden herhangi birinde bir hafta boyunca devam ederse, bir doktora görünmek önemlidir.


Doğum sonrası depresyonu tedavi etmek için, doktorunuzun duygularınız hakkında bilgi alması muhtemel dir. Tiroid hormonları için yapılan testler gibi çeşitli testler de yapılabilir . Postpartum depresyonun ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak çeşitli tedavi yöntemleri vardır.Bir profesyonel ile danışman veya terapist, ile konuşarak sorunun kökenine ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Östrojen adet döngülerinde önemli bir rol oynar ve aynı zamanda bir kadının ruh halini büyük ölçüde düzenler. Östrojen tedavisi uygulanabilir.Antidepresanlar aslında ruh hallerini beyinde düzenleyen kimyasallardır.Bazı antidepresanlar da yan etkilere sahiptir. Emzrime döneminde kullanmamanız gerekebilir.Sağlıklı bir yaşam tarzı depresyonu önleyebilir.Sağlıklı yiyecekler yiyin ve abur cuburlardan kaçının. Sebzeler, meyveler ve yağsız etler diyetinizin bir parçası olmalıdır.İyi bir uyku döngüsü de gereklidir.Şu anda yaşamınızda çok fazla değişiklik yapmayın, çünkü bunlar daha fazla gerilime neden olabilir.



Doğum sonrası depresyon kontrolünüz dışındaki hormonal, çevresel, duygusal ve genetik faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanır. Hamilelik döneminde depresyon veya anksiyete geçirdiyseniz Postpartum depresyon geçirmeniz olasıdır.Postpartum depresyona gelişimine katkıda bulunan diğer faktörler, doğumdan sonra fiziksel tükenme, ebeveyn olma duygusunun duygusal olarak ayarlanması ve uyku yoksunluğudur.Her yeni anne risk altındadır.Bu nedenle doğum sonrası yanınızda size her anlamda destek ve yardımcı olacak birini bulundurun..
 
Doğumdan sonra anneler depresyona girebilir. Bu durum çok yaygındır bu nedenle doğum sonrası anneye destek olmak önemlidir. Lohusalık sürecinde aile bireylerinden biri annenin yanın da olmalıdır. Anne psikolojik sorunlarla baş edemiyorsa mutlaka bir uzmandan yardım almalıdır. Aksi taktirde duygu durum bozukluğuna yol açarak annede yaşamını olumsuz etkileyen durumlar söz konusu olabilir.
 
Geri
Üst