Progesteron değerleri Progesteron hormonu azlığı ve yüksekliği

Uzman SühaN

Administrator
Progesteron değerleri Progesteron hormonu azlığı ve yüksekliği
Progesteron nedir,Progesteron değerleri, Progesteron hormonu azlığı, Progesteron yüksekliği nedir,Progesteron değerleri hakkında bilgiler





p.jpg






Progesteron bir cinsiyet hormonu olup kadınlarda yumurtalıklar tarafında salgılanır. Bu hormon adet döngüsü içerisinde östrojen hormonu ile birlikte işlev görür.
LH yani lutein yapıcı hormonun denetimi altında üretilir. Bu hormal kadın cinsel hormonu üzerinde etkin iken ayrıca rahim kaslarının kasılmasını zorlaştırır ve rahim ağzındaki bezlerin salgısının bileşimini ve özelliklerini değiştirir.
Gebelik durumunda döllenen yumurtanın rahime kolayca tutunabilmesi için gerekli ortamı hazırlar. Gebeliğin başlamasını ve sürmesini sağlayan bu hormon gebelikte meme dokusunu geliştirip bu dokuyu doğum sonrasında süt salgılamaya hazır hale getirir.


Progesteron, gebelikte, adrenogenital sendrom ve cushing sendromu ve yumurtlamanın olmadığı düzensiz adet görmelerde düşmektedir. Bu değerlerin bilinmesi açısından progesteron testlerine ihtiyaç duyulur bu test daha çok adetin 20. gününden sonra, luteal faz adı verilen dönemde yani adetin 21. 22. ve 23. Günlerinde yapılır. Test değerlerine bakılarak rahimde yumurta olup olmadığı anlaşılır.


Test sonucu 10ng/mg üstünde ise yumurtlama olduğuna karar verilir. Ayrıca kısırlık nedenlerinden olan ve progesteron düşüklüğü ile seyreden luteal faz defekti problemlerin saptanmasında da progesteron testi yapmak yararlıdır. Bu test hangi durumlarda düşük hangi durumlarda yüksek olduğuna testin yapıldığı yaş grubu karar vermektedir.
Progesteronun değerlerinin arttığı durumlar daha çok Gebelik, Adregenital sendrom ve Cushing sendromu olarak bilirken, progesteron miktarını azaldığı durumlar ise; turner sendromu, yumurtlamanın gerçekleşmediği düzensiz adetler ve hipofiz besinleri olarak ortaya çıkar.
Progesteron hormonun etkileri aslında çok kolay anlaşılabilir bu tetkikler daha çok meme ağrısı, anormal rahim zarının kalınlaşması, menopoz sendromları olarak ortaya çıkar.
Progesteron hormonu’nun yararlı olduğu koşullar ise; şişkinlik, cinsel dürtü, depresyon, yorgunluk, baş ağrısı, düşük kan şekeri, kan pıhtılaşma bozuklukları, sinirlilik, hafıza kaybı, düşükler, tiroid fonksiyon bozukluğu ve rahim kanseri gibi olumsuzlukları tedavisinde etkin olan bir hormon çeşitidir.
Progesteron hangi durumlarda kullanılmalı sorusuna uzmanlar daha çok hamile veya emzirenseniz, meme kanseri varsa, depresifseniz, damar hastalığınız varsa,karaciğer hastalığınız olması durumunda ve adet dönemi ile ilgili vaginal kanama varsa progesteron kullanılmalıdır.
 
Geri
Üst