Progesteron Hormonu Testi Hangi Durumlarda Yapılır?

Uzman SühaN

Administrator
Progesteron Hormonu Testi Hangi Durumlarda Yapılır?
Sevgili hanımlar, Progesteron kadınlarda yumurtalıklar tarafından salgılanan bir cinsiyet hormonudur. Adet döngüsünde östrojen hormonu ile birlikte işlem görür. LH (lutein yapıcı hormon)un denetimi altında üretilir. Progesteron hormonu kadın cinsel organı üzerinde de etkindir.Rahim kaslarının kasılmasını zorlaştırır ve rahim ağzındaki bezlerin salgısının birleşimini ve özelliklerini degiştirir.Gebelik durumunda döllenen yumurtanın rahime(uterusa) kolay yerleşmesi için gerekli ortamı hazırlar.


6.jpg




Gebeliğin başlamasını ve sürmesini sağlamakta olan progesteronun diğer görevi ise gebelikte meme dokusunu geliştirir ve bu dokuyu doğum sonrasında süt salgılamaya hazır duruma getirir.Progesteron,gebelikte,adrenogenital sendrom ve cushing sendromunda artarken Turner sendromu ve yumrtlamanın olmadığı düzensiz adet görmelerde düşmektedir.



GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULARI AŞAĞIDAKİ LİNKTEN İNCELEYEBİLİRSİNİZ.
https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/






Progesteron hormonu düşüklüğü, Progesteron hormonu bir tür cinsiyet hormonudur ve bayanlarda yumurtalıklardan salgılanır. Progesteron hormonu adet döneminde östrojen hormonu ile bir araya gelerek fonksiyonunu devam ettirir. Progesteron hormonu LH yani lütein yapıcı hormonun kontrolünde salgılanır. Bu hormon kadınlarda üreme sistemi üzerinde etki eder. Ayrıca rahim kasılmasını zorlaştırarak rahim ağzında bulunan bezlerin salgı özelliğini değiştirir. Hamilelik söz konusu olduğunda döllenen yumurtanın rahme tutunması için gerekli zemini hazırlar. Ayrıca gebeliğin oluşmasını devamlılığını sağlayan bu hormon gebelik döneminde meme dokusunda etkili olarak doğum sonrası süt için hazırlık yapar.

Progesteron hormonu düşüklüğü, gebelik döneminde adrenogenital sendrom ve cushing sendromu nedeniyle düşebileceği gibi düzensiz adet gören kişilerde de düşebilir. Progesteron hormonunun düşük olup olmadığını saptamak için progesteron testi yapılmalıdır. Progesteron testi adet döngüsünün 20. günü ve daha sonrasında yani lulet faz olarak adlandırılan 21.22 ve 23. günlerinde uygulanır. Test sonuçları değerlendirilerek rahimde yumurta olup olmadığı tespit edilir.

Yapılan testin sonucu 10ng/mg'nin üzerinde ise yumurtlama var demektir. Kısırlığı da yol açabilen progesteron hormonu düşüklüğünde luteail faz defekti ile alakalı sorunların da araştırılması gerekir.

Progesteron Hormonu Testi Hangi Durumlarda Yapılır?

Dış gebeliği teşhis etmek için
kısırlık tedavisinde ovulayon testi için. Eğer progesteron seviyesi düşük çıkarsa ovulayonun olmadığı anlamına gelir. Bu gibi durumlarda doktor incelemenin ardından hasta için uygun tedaviye başlar.
 
Geri
Üst