Protein nedir ? Hangi besinlerde protein bulunur ?

Uzman SühaN

Administrator
Protein nedir ? Hangi besinlerde protein bulunur ?
Protein, vücudun büyümesi ve onarımı ve iyi sağlığın korunması için gereklidir.İhtiyacımız olan protein miktarı, ömür boyu değişir.Proteinler, vücudun her hücresindeki temel yapısal ve fonksiyonel elementlerdir ve çok çeşitli metabolik etkileşimlere dahil olurlar. Tüm hücreler ve dokular protein içerir, bu nedenle protein, büyüme ve onarım ve iyi sağlığın korunması için gereklidir. Protein kas, kemik, deri, saç ve hemen hemen her diğer vücut parçası veya dokuda bulunur. Bir çok kimyasal reaksiyona neden olan enzimleri ve kanınızda oksijen taşıyan hemoglobini oluşturur. Sudan sonra vücudumuz çoğunlukla proteinlerden oluşur. Gerçekten de, proteinler hücrelerin ana bileşenidir ve yaşam için gereklidir. Protein hangi besinlerde bulunur ? Proteinler genellikle “yaşamın yapı taşları” olarak adlandırılır.Et, kümes hayvanları, balık, kuru fasülye ve bezelye, yumurta, fındık ve tohumlar birçok besin kaynağıdır. Bunlar protein, B vitaminleri (niasin, tiamin, riboflavin ve B6), E vitamini, demir, çinko ve magnezyum içerir.Proteinler kemikler, kaslar, kıkırdak, deri ve kan için yapı taşları olarak işlev görür. Aynı zamanda enzimler, hormonlar ve vitaminler için yapı taşlarıdırlar. Proteinler kalori sağlayan üç besinden biridir . Bu besin grubunda bulunan B vitaminleri vücutta çeşitli fonksiyonlara hizmet eder. Vücudun enerjiyi serbest bırakmasına, sinir sisteminin işlevinde hayati bir rol oynamasına, kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olmasına ve dokuları oluşturmasına yardımcı olurlar. Makalemizin devamında proteinin sağlığa olan faydalarına tüm detayları ile değineceğiz. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin..




proteinin faydaları nelerdir.png






Sağlıklı hücreler, kemik oluşumu, tırnak ve saç büyümesi için protein oluşturan amino asitler gereklidir. Bunlar aynı zamanda vücuttaki hemen hemen tüm fonksiyonların ayrılmaz bir parçasıdır. Protein vücudunuzun yeni enzimler, kas dokusu ve hormonlar yaratmak için kullandığı kritik bir besindir. İnsan vücudundaki her hücrede protein bulunur, yani vücudunuzun düzgün bir şekilde çalışmaya devam etmesini sağlamak için diyetinizde bol miktarda almanız gerekir. Protein açısından zengin gıdalar, çocukluk, ergenlik ve hamilelik sırasında büyüme ve gelişme için de önemlidir.Her bir protein molekülü, protein oluşturmak için zincirler üzerinde birbirine bağlanan yapı blokları olan amino asitlerden oluşur. Diyet proteini sindirildikten sonra, vücudunuz çeşitli amino fizyolojik işlemleri gerçekleştirmek için gerekli yeni protein yapıları oluşturmak için bu amino asitleri yeniden düzenler.Ne kadar protein alnacağı, güvenli olup olmadığı ve yüksek proteinli bir diyetin gerçek faydaları hakkında çok fazla kafa karışıklığı vardır. Yüksek proteinli diyetin kanıtlanmış faydalarını öğrenmek için okumaya devam edin.




Protein içeren meyveler Şeftali , kayısı ,kurutulmuş incir ve avakadodur. Protein içermeyen besinler kivi , armut, ananas , elma suyu ve kızılcık suyu .Protein, insan vücudunun temel yapı taşlarından biridir ve toplam vücut ağırlığımızın yaklaşık yüzde 16'sını oluşturur. Kas, saç, deri ve bağ dokusu esas olarak proteinlerden oluşur. İlave olarak, protein tüm hücrelerde ve vücutlarımızdaki sıvıların çoğunda önemli bir rol oynar. Enzimler, hormonlar, nörotransmiterler ve hatta DNA gibi önemli kimyasallarınızın çoğu en azından kısmen proteinlerden oluşur. Proteinler karmaşık yapılara sahiptir: bunlar amino asitler denen daha küçük birimlerden oluşur. Bunlar, uzun bir zincir oluşturan kimyasal bir bağ içinde birbirine bağlanır. Bu amino asitlerden bazıları yaşamsal olarak adlandırılır, yani yaşam için çok önemlidir, ancak insan vücudu tarafından üretilemez ve kişinin diyetiyle kazanılması gerekir.Vücutta birçok farklı protein türü vardır. Örneğin:


Kas kütlesi proteinden yapılır

Dokulara kuvvet ve yapı sağlayan kollajen (örneğin kıkırdak)

Esas olarak proteinlerden oluşan cilt, saç ve tırnaklar

Vücudun etrafında oksijen taşıyan hemoglobin

Vücudunuzun kimyasal habercileri gibi hareket eden çoğu hormon da proteinlerdir
.
Metabolizmanın tüm yönlerini düzenleyen enzimler; gıdaları sindirmenize, kaslara enerji üretmesine ve insülin üretimini düzenlemenize izin veren önemli kimyasal reaksiyonları destekler.

Bağışıklık yanıtınızda rol oynayan antikorlar




protein nedir.jpg






Protein değeri yüksek besinler tablosu ; Proteinler, vücut tarafından normal olarak işlev görmesi gereken karbonhidrat ve lipitlerle birlikte bir tür makrobesindir. Et, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklar. Bunlar temel amino asitlerin tamamını içerir.Diyetin protein kaynakları arasında et, yumurta, bitki ve süt ürünleri bulunur. Düşük protein alımı olan kişiler daha yüksek kemik ve yağsız kas kütlesi kaybına sahiptir.Tüm proteinler amino asitler denilen daha küçük birimlerden oluşur . Vücudumuz gerekli amino asitlerin çoğunu üretebilir, ancak bunların dokuz tanesi diyetlerimizden gelmelidir. Et, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal proteinler, tüm gerekli amino asitleri içerirler, böylece tam proteinler olarak bilinirler.Protein kaynaklarınızın büyük kısmı hayvansal ürünlerden geliyorsa, bu vücutta asitliğe neden olabilir. Bazı meyve ve sebzeler gibi diyetinize daha fazla alkali gıda ekleyerek bunu dengeleyebilirsiniz.Yüksek proteinli diyet, uygun egzersiz programı ve yaşam tarzı seçimleriyle birleştirildiğinde genel sağlığınıza ve performansınıza göre bir fark yaratabilir.




Basitçe söylemek gerekirse, protein kas kütlesi oluşturmak için gerekli bir makrobesidir. Kimyasal olarak protein amino asitlerden oluşur.Protein vücutta parçalandığında, kas kütlesini artırır ve metabolizmaya katkıda bulunur. Aynı zamanda bağışıklığı artırır. Bir çok gıdada protein bulunur, ancak bazıları diğerlerinden daha fazla protein bakımından zengindir. En iyi protein kaynakları et, kümes hayvanları ve deniz ürünlerinin yanı sıra yumurtalar , baklagiller, kabuklu yemişler ve tohumlardır .Protein sağlıklı bir beslenme modelinin önemli bir parçasıdır . Amino asitlerden oluşur ve vücutlarımızda kemik ve kasların onarılmasında ve inşasında hayati bir rol oynar.Proteinli gıdaları seçerken, çeşitlilik anahtardır. Çeşitli sağlıklı proteinler yemek vücudunuza demir, çinko ve diğer önemli mineraller ve vitaminler (özellikle B grubu vitaminler) dahil olmak üzere diğer önemli besinleri sağlar.




protein içeren besinler.jpg




Protein içeren besinler




Yumurta

Badem

Tavuk göğsü

Süzme peynir

Yunan yoğurt

Yulaf

Süt

Brokoli





1 yumurta 6 gram tam protein içerir, yani 9 temel amino asit içerir.1 bardak mercimek 18 gramda tavuk kadar protein içerir. Badem, sağlıklı yağlar, ayrıca omega 3 ve bol miktarda protein içerir. Protein açısından zengin sebzelerin yıldızı yeşil bezelyedir.Chia tohumları, fasulye nohut iyi bir protein kaynağıdır.Baklagiller (bakliyat olarak da bilinir) nohut, mercimek ve fasülye gibi gıdaları içerir ve bitki bazlı büyük bir proteindir. Fındık ve tohumların yanı sıra, diyetinize hayvansal olmayan proteinler de ekleyebilirler.Az yağlı süt, peynir ve yoğurt gibi sütlü gıdalar protein içerir. Et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, fasulye ve bezelye, yumurta, işlenmiş soya ürünleri, fındık ve tohumlardan elde edilen tüm yiyecekler Protein Gıda Grubu'nun bir parçası olarak kabul edilir. Fasulye ve bezelye de Sebze Grubu'nun bir parçasıdır.Et ve kümes hayvanı seçenekleri yağsız veya az yağlı olmalıdır.

Protein, kemikler tarafından kalsiyum emilimini geliştiren ana bileşendir.Protein ve kalsiyumun mükemmel kombinasyonu sütdür. 1 bardak sütte 8 gram protein bulunur. Yani süt daha güçlü kemikler için mükemmel bir içecektir. Ve sadece süt değil; Diğer tüm süt ürünleri kemikleriniz için de aynı derecede sağlıklıdır. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm temel besinleri içerir. Yumurta , kemiklerini güçlendirmeye çalışan insanlar için bir zorunluluktur. Kesinlikle en sağlıklı besinlerden biridir ve bir dizi besin açısından zengindir. Protein içeriğine bakarsak, beyaz kısım saf proteintir. Daha güçlü kemikler için, her gün daha fazla yumurta tüketin.Et, balık ve tavuk Bu vejeteryan olmayan yiyecekler size iyi miktarlarda sunar. Yulaf Popüler kahvaltı yemek maddesi, zengin bir protein kaynağıdır. Gezegendeki en sağlıklı tahıllardan biridir. Proteinler dışında yulaf, zengin bir magnezyum, manganez ve B1 vitamini kaynağıdır. Bir fincan brokoli 3 gram protein içerir. Protein içeriği açısından, brokoli diğer sebzelerden çok daha yüksektir. Aynı zamanda zengin bir C vitamini ve K, potasyum ve lif kaynağıdır.



Sağlıklı, dengeli bir diyabet diyeti, protein içerir. Kilonuzu kontrol etmeye ve kalp hastalığınız için riskinizi azaltmaya yardımcı olmak için doymuş yağ ve kalorilerden düşük sağlıklı proteinli yiyecekleri seçin. Kalsiyum bakımından zengin süt ürünleri iyi bir protein kaynağıdır. Hem yoğurt hem de süt, farklı sağlık yararları ile gelen yüksek protein kaynaklarıdır.Yalın sığır eti mükemmel bir protein kaynağıdır. 1/2 bardak tofu size 8 - 10 gram protein verir. Bunun yanı sıra tofu, esansiyel amino asitler, demir ve kalsiyumun kanıtlanmış bir kaynağıdır.Ayrıca manganez, selenyum ve fosfor mineralleri içerir.Fasulye en ucuz yüksek protein kaynağıdır.Soya fasulyesinin bilimsel olarak kolesterol seviyelerini düşürmede yardımcı olduğu bulunmuştur . Bir et seven değilseniz, fındık ve tohumlar nihai yüksek protein kaynaklarınız olabilir.Proteinlere ek olarak, fındık ve tohumlar ayrıca lif mineralleri, E vitamini ve omega-3 yağ asitleri içerir. İnsan vücudundaki her hücre protein içerir. Cildin, kasların, organların ve bezlerin önemli bir parçasıdır. Protein, safra ve idrar dışında tüm vücut sıvılarında da bulunur.Vücudunuzun hücrelerini onarmasına ve yenilerini yapmasına yardımcı olmak için diyetinizde protein açısından zengin yiyeceklere ihtiyacınız vardır.





Protein içeriği açısından, quinoa en popüler süper yiyeceklerden biri haline gelmiştir. 185 gram pişmiş quinoa, 8 gram protein içerir.Çok lezzetli ve karşı konulmaz yer fıstığı çok zengin bir protein kaynağıdır. Basit olarak, daha güçlü kemikler, doğru oranda hem kalsiyum hem de proteinlere ihtiyaç duyar. Ve eğer protein gerekli miktarı aşarsa, vücudunuz kalsiyum kaybetmeye başlayacaktır. Unutmayın, oran ve denge anahtardır.Proteinler, yiyecekleri karbonhidratlara kıyasla yüksek termik etkiye sahip oldukları için sindirmeye ve metabolize etmeye yardımcı olurlar.Chia tohumu, vücudu yapılamayan dokuz temel amino asidi içeren tam bir proteindir. 100 gram chia tohumunun yaklaşık 17 gram protein içerdiği söylenir.Tavuk en iyi protein kaynaklarından biridir.Bir fincan süzme peynir 28 gram protein içerebilir.Protein kaslarınızı ve kemiklerinizi güçlendirmeye yardımcı olur ve bu nedenle her diyetinizin önemli bir parçası olması gerekir. Protein açısından zengin besinler vücudunuz için iyidir, ancak daha sonraki bir aşamada herhangi bir komplikasyondan kaçınmak için doğru miktarlarda tüketiniz..
 
Geri
Üst