Pterjium Ameliyatı Nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Pterjium Ameliyatı Nedir?
Pterijium adı verilen bu rahatsızlık ülkemizde oldukça yaygındır. Halk arasında gözde et yada gözde et yürümesi, olarak adlandırılmaktadır. Pterjium rahatsızlığı (Gözde et) Kornea adı verilen gözün en ön saydam tabakası üzerine ve gözün beyazında, genellikle burun tarafına doğru bir et yürümesidir. Erkeklerde daha sık görülmekte olan Pterijium (gözde et yürümesi), açık havada çalışan ve güneşin zararlı ultraviyole ışığına maruz kalan kişilerde yaygındır. Ülkemizde yaklaşık olarak %2 ila 4 oranlarında görülür.





Pterjium başlangıçta burun tarafında kızarıklık ve kabarıklık olarak belirtiler verir, kızarıklık, yanma hissi, batma hissi gibi şikayetler yapar, sonrasında kornea üzerine yürüyerek görmeyi bozar, hatta belli safhadan sonra tedavi edilse bile astigmat ve gözde leke yapacağından görmede yaşanan bozukluk kalıcı olabilmektedir. Pterijium (gözde et büyümesi) rahatsızlığından korunmak için yapılması gereken açık alanda çiftçi, denizci gibi yada havada çalışanların muhakkak güneş gözlüğü kullanmaları gerekir.


7.jpg




Yunanca "kanat" anlamına gelen pterjium halk arasında da "gözde et büyümesi" şeklinde bilinmektedir. Pterjium rahatsızlığı en çok açık havada güneşin uv ışınlarına ve tozlu ? kuru ortamlara maruz kalanlarda görülmektedir. Hastalık ilk başlarda gözün beyaz kısmında sarı - beyaz bir kabarıklık şeklinde görülür ve zamanla gözün saydam tabakasına (kornea) doğru büyüme gösterir. Pterjium her iki gözde de görülebilir ancak kesinlikle bulaşıcı bir hastalık değildir.

Pterjium bazı kişilerde de göz yaşının azalmasıyla sık sık kızarıklıklara sebebiyet vererek, kanlanıp ve iltihaplanabilir. Bu gibi durumda uygulanacak damla tedavisiyle kızarıklık yatıştırılabilsede, kanat şeklindeki kitle görüntüsü geçmez.

Pterjium görme durumunu tehdit edebilecek şekilde korneaya ilerlediğinde yada hastayı kozmetik olarak rahatsız ettiğinde uygulanan cerrahi bir operasyonla alınır. Pterjium ameliyatı oldukça ayrıcalıklı bir operasyondur. Bu operasyon, pterjium hastalığının tekrarlamaması için dalında ehil kişiler tarafından ve otogreft veya amniyon membran nakliyle birlikte gerçekleştirilmesi gerekmektedir.Pterjium Rahatsızlığının Belirtileri Nelerdir?


Pterjiumlar genellikle asemptomatik bir durum olmakla birlikte; yanma, irritasyon, lakrimasyon, gözde yabancı cisim varmış hissi ve foto fobi gibi durumlar yaratabilmektedir. Gözyaşı tabakasının refraktif yüzeyinin bozulmasına ikincil olarak da, kurala uygun ve düzensiz astigmatizmanın indüklenmesi ile veya görme aksının invazyonu ile görüş keskinliğini azaltabilmektedir. Gözyaşının kırılma zamanı son derece normaldir. Mekanik irritasyon nedeni ile pterjium iltihaplanabilir ve kronik bir rahatsızlığa dönüşebilir, yabancı cisim hissi, ağrı, gözde sulanma, foto fobi, kaşıntı, konjonktivada hiperemi ile ödem ve konjonktiva ya da korneanın floresein ile boyanması hastada görülebilmektedir.

Pterjium (gözde et ameliyatı) Nasıl Yapılır?


Genelde pterjium (gözde et ameliyatı) rahatsızlığında otogreftli pterjium ameliyatı tercih edilmelidir. Operasyonda dikiş kullanılmamalıdır. Meltem Hastanesi uzman göz doktorları başarısı kanıtlanmış bir doku transfer tekniği kullanmakta ve başka teknik önermemektedir. Ameliyat sadece damla vasıtasıyla uyuşturularak yapılmakta ve dikiş atmak yerine özel doku yapıştırıcısı kullanıldığından iyileşme daha çabuk ve rahat olmaktadır. Bu teknikle yapılan ameliyatlarda elde edilen başarı ve memnuniyet çok fazla yüksektir.

Pterjium Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler


Operasyon gören gözde 2 gün kadar batma hissi ve yaklaşık 1 ay kadarda kızarıklık görülebilmektedir.
Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için takılan gözlüğü kullanmak pterjiumun artmasını çok fazla olmamak kaydıyla bir miktar durdurabilir. Hasta doktorun önerdiği güneş gözlüğü ile daha rahat eder.
Ameliyatın sonrasında kullanılan uzak ve yakın gözlüklerinin değişimi gerekebilir. Gözlüğün değiştirilmesi en erken yaklaşık 1 ay sonra yapılacaktır.
Ameliyat olunsa da olunmasa da hastalarda gözlük numaralarının astigmata bağlı olarak değişeceğinden ortalama olarak 6 ayda bir muayene edilmesi uygun olur.

Pterjium Ameliyatı Sonrası İyileşme


Pterjium muhakkak cerrahi yöntemle alınması gerekir. Ameliyat lokal anestezi ile gerçekleştirilir ve sadece yaklaşık olarak 15 dakika sürer. Operasyon sonrası hastaların hastanede kalması hekim tarafından aksi söylenmedikçe gerekmemektedir. operasyon sonrası birkaç gün göz kapatılır ve gözde yaşanan sulanma yaklaşık olarak bir hafta kadar sürer. Hastalar ameliyat sonrası bir hafta içinde günlük hayatlarına dönebilir. Hastanın tamamen iyileşme sürecinin tamamlanması ise 3 ay kadar zaman alabilmektedir.

Pterjium Ameliyatı Riskleri


Pterjium operasyonu sonrasındaki ilk 3 ay içinde bazı kişilerde tekrarlama olasılığı bulunmaktadır. Tekrarlayan pterjium hastalığı eskiye oranla daha çok problemlere neden olabilmektedir. Yeniden oluşan pterjiumun daha kızarık, daha büyük ve daha fazla yapışık olabilme durumu bulunmaktadır.
 
Geri
Üst