rahim ağzına bağlı kısırlık sebebleri

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
rahim ağzına bağlı kısırlık sebebleri
rahim ağzının dar olması dar rahim ağzının kapalı olması ağzı olanlar ağzı kapalı
Kadınlarda kısırlık nedeni olarak rahim ağzı önemli bir yer alır. Ge*be kalamayan kadınların yaklaşık yüzde 10-50'sinde, gebe kalmayı en*gelleyen faktör rahim ağzına ait nedenlerdir. Bu nedenleri aşağıda sı*rayla görelim:

1— Servikal mukus: Rahim ağzında bulunan bezler sümüğe ben*zer, akışkan ve yapışkan özellikte "servikal mukus" isimli bir salgı ya*parlar. Bu mukus cinsel temas sırasında vaginaya bırakılan spermle*rin rahim içine geçişleri için katkıda bulunur. Servikal mukusun göre*vini tam olarak yapabilmesi için normal özelliklerde olması gerekir.
Kadınların ortalama 28 günlük âdet periyodları boyunca hormonal faktörlerin etkisinde kalarak servikal mukus da birtakım değişikliklere uğrar. Yumurtlama döneminde bu mukusun miktarı artar, yoğunluğu azalarak sulanır, daha akışkan bir hale dönüşür. Bu değişiklik sperm*lerin rahim içine geçişi için en uygun ortamdır. Âdet periyodunun di*ğer dönemlerinde ise bu özellik görülmez. Normalde servikal mukus spermler için elverişli olan alkali özelliktedir. Fakat iltihaplar bu özel*liği asit yöne kaydırarak spermler için uygun olan bu özelliği bozarlar.
2— Rahim ağzının doğumsal bozuklukları: Rahim ağzı hiç olmayabilir, normalden dar olabilir, içinde bir bölme olabilir ya da çift rahim ağzı olabilir.
3— Rahim ağzı yapışıklıkları: Doğum.düşük, kürtaj ya da rahim ağzına uygulanan bir müdahale sonucu rahimağzı kanalı birbirine yapışabilir ve daralabilir. Böylelikle spermlerin geçişi güçleşir.
4— Rahim ağzını kapatan tümörler: Rahim ağzından kaynak*lanan ya da buraya yerleşen tümörler spermlerin geçişini engelleye*rek kısırlığa yol açarlar.
5— Rahim ağzının yetersiz olması (Servikal yetmezlik): Ra*him ağzının bir diğer önemli görevi de, gebelik boyunca rahim ağzını kapalı tutmaktır. Bazı kadınlarda gebelik belirli bir aya ulaştığında, ra*him ağzı bu görevini yapamaz ve gevşeyerek açılır, bunun sonunda da düşükler olur. Böyle kadınlar arka arkaya düşükler yaparak, sonuçta çocuk sahibi olamazlar.
6— Rahim ağzının iltihapları (Servisitler): Rahim ağzı iltihap*ları, servikal mukus yapımını bozarlar ve ayrıca bu mukustaki iltihap spermlerin yaşamını olumsuz yönde etkilerler. Böylelikle kısırlık ne*deni olabilirler.
 
Cevap: rahim ağzına bağlı kısırlık sebebleri

emeğinize sağlık benimde sorunum rahim ağzındaki damarlaşmnın artması
 
Geri
Üst