Rahim anomalisi nedir ? Gebelikte uterus anomalileri

Uzman SühaN

Administrator
Rahim anomalisi nedir ? Gebelikte uterus anomalileri
Uterus anomalileri , bazen düşük için bir risk faktörü ve bazı durumlarda tekrarlayan düşüklerin bir nedeni olabilir. Sadece bazı uterus malformasyonları düşük yapma riskini arttırır ve tedavi gerektirir; diğerleri ise hamilelik ile ilgili herhangi bir soruna yol açmayabilir . Tekrarlayan düşüklere sahip kadınların yüzde 8 ila 23'ünün bir çeşit uterus anomalisine sahip olduğu düşünülmektedir.Rahim bebeğin ilk evidir. Bununla birlikte, şekilsiz uterus, düşük veya erken doğum gibi gebeliğin herhangi bir aşamasında komplikasyonlara neden olabilir.Hamile kalırsanız rahminizin şekli önemlidir, çünkü bebeğin rahminizde nasıl durduğunu etkiler. Uterus düzensizlikleri nispeten sıra dışıdır. Kadınların yaklaşık yüzde 3'ü rahim büyüklüğü, şekli veya yapısında bir kusur ile doğar. Makalemizin devamında gebelikte rahim anomalileri nedenleri ve risk faktörleri ele alınacaktır. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.




bicornuat uterus nedir.jpg





Bazı uterus malformasyonları doğuştan, bazıları ise yetişkinlik döneminde gelişir. Çoğu zaman, uterin anomalileri olan kadınların hiçbir semptomu yoktur ve hamile kalmadan önce bu malformasyonların farkında değildir. Uterus septumu ( septat uterus ) uterus anomalilerinin kabaca üçte birini oluşturan en sık görülen doğuştan uterus malformasyonudur. Doğuştan bir durum olduğundan, doğumda mevcut olduğu anlamına gelir.Uterus septumu, uterusu kısmen veya tamamen bölen, genellikle iyi bir kan desteği olmadan, fibröz bir doku grubudur. Döllenmiş bir yumurta septumun üzerine yerleşirrse, plasenta uygun şekilde büyüyemez ve düşük olabilir.Tedavi genellikle bir histeroskopi sırasında yapılan küçük bir ameliyattır ve anormal dokunun çıkarılmasını içerir. Bu genellikle sorunu çözmek için son derece iyi çalışır ve kadınların başarılı bir şekilde tam süreli hamilelik geçirmelerini sağlar.Uterus unikornis embriyolojik dönemde Müller kanallarından herhangi bir tanesinin oluşmaması sonucu yarım uterus görülebilir.






Bicornuate Uterus kalp şeklinde bir rahimdir. Müller kanal kanalı anomalileri olarak kabul edilir. Bir müller kanalı anormalliği, uterusun konjenital anormalliği türüdür.Bir bicornuat uterusu olan kadınların çoğunun komplikasyonları yoktur, ancak bazılarında bir bicornuat uterusu preterm doğum riskinin artmasına neden olabilir.Bikornuat uterus ameliyatı varmıdır ? Bir bikortnuat uterusun birinci trimesterde düşüğe neden olduğu düşünülmektedir. Servikal yetmezlik ve erken doğum riski altında olanlarda servikal serklaj hariç tedavi genellikle gerekli değildir. Kadınların çoğu hamile kalıncaya kadar bicornuat uterusa sahip olduklarının farkında değillerdir.Bir Unicornuat rahim boynuz-şekilli uterustur. Uterusun bir tarafının düzgün gelişmemesi doğuştan bir malformasyondur.Tek yapılı uterus ektopik gebelik , düşük ve erken doğum riskini artırır .Uterus anormallikleri ile birlikte, tek boynuzlu uterusu olan kadınların sıklıkla sadece bir tane çalışan fallop tüpü vardır (iki taneye göre). Bu, diğer faktörlere ek olarak, ilk başta gebe kalmayı zorlaştırabilir.





rahim anomalisi ne demek.jpg




T-şekilli uterus, uterusun tekrarlayan düşükler ve preterm doğum riskinin artması ile ilişkili diğer bir konjenital malformasyon şeklidir. T şeklindeki uterusu olan bazı kadınlar, problem yaşamazlar.Didelfik Uterus iki uteri, bazen de iki servisten ve iki vajinadan oluşan bir durumdur. Bu durum oldukça nadirdir ve genetik bir kökene sahip gibi görünmektedir.Bazı kadınların ağır adet dönemleri olmasına rağmen, çoğu kadın hamile kalmadan önce herhangi bir belirti göstermez.Düşük yapma riskini arttırmaya ek olarak, bir didelfik uterus preterm doğum riskini arttırır. Bu durumla yaşayan ve gebe kalmak isteyen kadınların yüksek riskli gebeliklerde bir uzmana danışmaları önerilir.Uterus didelfis ameliyatı gerekebilir. Servikal yetmezlik veya yetersiz bir serviks , bir kadının serviksinin hamilelikte çok erken genişlemeye başladığını, yani erken doğum ve bazen de ikinci trimester gebelik kaybına yol açtığını gösterir.Kabaca kadınların yüzde 30 ila 50'sinde uterus fibroidleri var . Bazı fibroid tipleri düşük veya diğer gebelik komplikasyonlarına neden olabilir. Fibroidler genellikle yetişkinlik döneminde gelişir.Her ne kadar ilaçlar kullanılabilir ve bir histerektomi bazen gerekli olsa da, tercih edilen tedavi, fibroidlerin cerrahi olarak çıkarıldığı bir prosedür olan bir myomektomidir.Uçlu Uterusun ilk trimesterde düşük yapma riskini arttırdığına dair kanıt yoktur.Uçlu bir uterusu olan kişilerin yaklaşık yüzde 20'si cinsi münasebet esnasında ağrı çekiyor. Nadiren bir kısırlık nedeni olabilir.



Anormal Uterus Varsa Gebe kalabilir miyim?



Bazı kadınlarda, uterus normal bir şekilde gelişmez veya bu kadınların anormal uterusa sahip olduğu söylenebilir. Anormal uterusa sahip olmanıza rağmen hamile kalamayacağınız anlamına gelmez, ancak düşük veya sezaryen doğumlar gibi ortaya çıkabilecek çok az komplikasyon olabilir.



Uterus Anomalilerinin Farklı Tipleri



Uterin anormallikler, bir kadının sağlıklı bir hamilelik kazanamayacağı anlamına gelmez. Bu tamamen anormalliğin ciddiyetine bağlıdır. Çoğu durumda, uterin anormallik hamile kalmanızı etkilemez. Yine de, ortaya çıkabilecek asıl kaygı bebeği rahim içinde dokuz ay boyunca taşımanın zorluğudur. Yukarıda anormal uteruslar hakkında bilgiler verdik.




gebelikte rahim anomalisi  riskleri.jpg





Anormal Uterus Gebeleri Nasıl Etkiler?



Anormalliğinizin derecesi komplikasyon derecesini belirler. Aşağıdakiler olabilir:


Düşük - Septat uterus gibi bazı uterus anormallikleri, düşüklere neden olabilir .

Erken doğum - Rahminin bir bebeği tutacak kadar büyük olmadığı durumlarda, durum erken doğuma yol açabilir.

Sezaryen doğum - Uterusun olağandışı olduğu ve normal bir doğum zorlaştığında, bir C bölümüne yani sezaryana ihtiyaç duyulabilir.





Uterin anormallikler genellikle ultrason taraması, laparoskopi veya fizik muayene sırasında teşhis edilir. Anormallik tespit edildiğinde ;Preterm doğum tehdidi varsa, servikal serklaj (servikste bir dikiş) önerilebilir.Unikornuat uterus durumunda, diğer tarafın işlevsel olması durumunda tıkalı hemi uterusun cerrahi olarak çıkarılması yapılabilir.Önemli komplikasyonlara neden olmayan ve minimal cerrahi müdahale ile düzeltilebilen anormallik vakaların çoğudur. Genel olarak konuşursak, uterus anomalisi hamile kalmayı etkilemez , ancak bazı anormallikler kısırlığa neden olabilir. Anormal bir rahim olması hamileliğimi nasıl etkiler? Bu anormallik türüne ve kapsamına bağlıdır. Kaç tane hamilelik geçirdiğiniz de önemli. Uterin anomalisinin belirtisi varmıdır ? Uterin anormallikler bir çok belirti veya semptom göstermez. Ancak adet dönemleriniz ağrılı ve düzensiz ise durum söz konusu olabilir.



Bir çok uterin anormallik, gebeliğinizde herhangi bir komplikasyona neden olmayabilir. Mesela fibroidler en yaygın uterus problemlerinden biridir. Fibroidler büyüyen fetusa zarar vermez veya hamilelik sırasında çözülemeyen komplikasyonlar yaratmaz.Bazı uterin anormallikler, düşüklere veya erken doğumlara neden olabilir. Bazı uterus anormallikleri,tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan durumlar sunabilir. Uterus defektinin gebeliğe bağlı sorunlara yol açıp açmayacağı, başlıca anormallik türüne bağlıdır. Çoğu durumda, uterin anomalili kadınlar doğal olarak gebe kalabilir ve hatta kusurlu bir uterusa sahip olduklarının farkında bile olmazlar. Ancak bu anormallikler, hamileliğin sürekli devam edip etmeyeceğini veya kadının düşük yapıp yapmayacağını belirleyebilir.Çoğu uterus durumu erken doğumla sonuçlanabilir. Erken doğum, doğumun çok erken olduğu ve 37 haftalık hamilelikten önce gerçekleşir.



Preterm doğumlar, bağışıklık sistemi tamamen rahim dışında hayatta kalmak için geliştirilmediğinden yenidoğan için sağlık riski oluşturur. Ayrıca, bazı bebeklerde akciğer gelişimi tam olmayabilir. Bebeklerde doğum kusuru uterus anormalliklerinin bir başka ortak sonucudur. Bu, bebeğin genel sağlığı veya gelişiminde sorunlara neden olabilecek çeşitli kusurlara neden olabilir. Bazen, bu kusurlar doğmamış bebeğin fiziksel veya psikolojik gelişimi ile ilgili olabilir.Uterin anomaliler bebeğinizin doğum sonrası olduğu gibi rahim içinde de yavaşça gelişmesine neden olabilir. Bebeklerde en sık görülen gelişimsel sorunlardan bazıları, bir kadının uterus defekti olduğunda ortaya çıkar. Anormal uterus nedeniyle bebeğiniz, optimal gelişim için ihtiyaç duyduğu beslenmeyi alamayabilir.Uterin anomaliler bebeğin rahim içindeki makat pozisyonuna girmesine neden olabilir.



Düşükler uterus anomalilerinin en sık görülen sonucudur. Rahim anormallikleri olan çoğu kadın bir veya daha fazla düşükle karşılaşır. Çoğu uterus anomalisi önemli belirti veya semptom göstermez. Uterus defektlerini doğru şekilde teşhis etmek için, vajinal ultrason zorunludur. Histerosalpingogram rahim, rahim boynu ve fallop tüplerini değerlendirmesini sağlar. Bir doktor bu testi ancak hamile değilseniz gerçekleştirir.Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) Bu test uterusunuzu değerlendirmek için büyük miktarda manyetik ve radyo dalgası kullanır. Bir çok sağlık uzmanı, MRG'nin uterus anomalilerinin çoğunluğunu belirlemenin en doğru yolu olduğuna inanmaktadır.Düzenli bir ultrason uterusun net görüntülerini sağlamıyorsa veya sonuçlar yetersizse, doktor sonohisterogram önerebilir.
 
Geri
Üst