Rahim filmi HSG neden istenir nasıl çekilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Rahim filmi HSG neden istenir nasıl çekilir ?
Bir histerosalpingogram (HSG) kadın doğurganlığı değerlendirmek için kullanılan özel bir röntgen çeşididir . HSG, ayakta tedavi prosedürüdür. Test yarım saat sürmez. Servikste iyot bazlı bir boya yerleştirilmesi ve x-ışınları alınmasını içerir. Bu röntgenler uterusun şeklini ve fallop tüplerinin tıkalı olup olmadığını değerlendirmeye yardımcı olur .

HSG, uyanıkken ve genel anestezi gerektirmeden yapılır.Test gününde, doktorunuz HSG den bir saat önce ağrı kesici almayı önerebilir.Ayrıca, bazı doktorlar enfeksiyon riskini azaltmak için antibiyotik reçete eder.Birçok hasta , özellikle de boya enjekte edildiğinde biraz kramp hissedebilir. Fallop tüpü tıkanmış hastalar yoğun ağrı hissedebilirler.

Rahim filminden korkuyorum nasıl çekiliyor?



rahim filmi.jpg


Rahim filmi(hsg) çekenlerin paylaşım alanı



Rahim filmine hazırlık

İşlem öncesi alt kıyafetlerinizi ve iç çamaşırınızın çıkarılması istenecek.İşlem için ince uzun bir masaya yatıcaksınız.Bu esnada biraz heyecan ve korku hissediceksiniz.Doktor hızlı bir pelvik muayenesi yapacaktır. Vajina içine pap smear testi yaptığı gibi bir spekulum yerleştirir. Sonra ince kateter gibi bir tüp yerleştirilecek.Bu esnada biraz acı hissedebilirsiniz.

Muayene masasının üzerinde bir röntgen makinesi olacak. Doktor, ilerlemeden önce x-ışını aşağı ve yukarıdaki pelvis alanının üzerine odaklayacaktır. Daha sonra, doktor, kanülden bir iyot bazlı boya enjekte edecektir. Bu boya uterusun içinden fallop tüpleri (eğer açıksa) vasıtasıyla gevşer ve pelvik boşluğuna dökülür. Bu esnada bir sıcaklık hissediceksiniz. Tüpler tıkalıysa acı eşiğinize göre acı hissedebilirsiniz.Boya enjekte ettikten sonra, doktorunuz x ışınlarını alacaktır. Her röntgen resmi için bir iki dakika nefesinizi tutmanız istenecektir. Konumunuzu değiştirmeniz istenebilir.Doktor resimlerin tatmin edici olduğuna karar verdikten sonra masadan kalkıcaksınız.

Röntgen normal bir rahim şekli gösteriyorsa ve enjekte edilen boya fallop tüpünün uçlarından dışarıya sızarsa, test sonuçları normal kabul edilir. Bununla birlikte, bu doğurganlığınızın normal olduğu anlamına gelmez. Bu sadece, HSG de görülemeyen herhangi bir yanılsama anlamına gelir.Kısırlığın hormonal temelli nedenleri HSG de görülmez. HSG ile uterus temelli doğurganlık problemlerinin hepsi görüntülenemez. HSG, tüplerin tıkandığını gösterebilir, ancak nedenini açıklayamaz.Doktorunuz, keşif laparoskopisi veya histeroskopi de dahil olmak üzere daha ileri testler isteyebilir. Bu prosedürler hem sorunun araştırılmasına ve muhtemelen sorunun düzeltilmesine yardımcı olabilir.


HSG nin Riskleri Nelerdir?

Genellikle HSG güvenli bir prosedürdür. Yine de potansiyel riskler vardır.Vakaların yüzde 1 inden azında enfeksiyon görülebilir.Başka bir risk işlem sırasında veya sonrasında bayılma . Nadir ancak potansiyel olarak ciddi bir risk iyot allerjisidir. Allerjiniz varsa mutlaka doktorunuza bildiirn.

Bir HSGden gelen radyasyon güvenli mi?

Genellikle, röntgeniniz çekildiğin de , hekimin yaptığı ilk şey pelvik bölgenizi örtmektir. Bir HSG sırasında, x-ışını pelvisin üzerinde doğru hedefleniyor.Bunun için endişe etmek normaldir. Bununla birlikte, HSGnin çok düşük miktarda radyasyon içerdiğinden emin olun. HSG radyasyonunun, o döngüden sonra hamile kaldıysanız bile istenmeyen etkilere neden olduğu bulunamamıştır.

İşlem sonrası kendimi nasıl hissedicem ?

Hafif kramplar ve hafif lekelenme yaşayabilirsiniz. Yürümekte biraz zorlanabilirsiniz. Bazı hastalar için işlem hiç yapılmamış gibi ağrısız olur.Bazı hastalar içinse tanım çoğ ağrılı bir işlemdir. Kişinin acı eşiği , kanallardaki ve tüplerdeki tıkanıklık ağrıya sebebiyet verebilir.Bazı doktorlar, testten sonra birkaç gün cinsel ilişkiden kaçınmanız gerektiğini söylüyor.

Hsg sonrası hamile kalan varmı ?

Evet hamile kalan var. Tüplerinde ve kanallarında küçük çaplı tıkanıklığı olanların , işlem esnasında bu tıkanıkları açılıyor.Ve gebe kalıyor. Hsg sonrası düzenli birlikteliğe özen göstererek özellikle ovülasyon dönemlerin de gebe kalmayı sağlayabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
HSG ye başlatmadan önce, hastanın gebe olup olmadığını öğrenmek için gebelik testi yapılmalıdır. Bu, uygulamanın HSG yi başlatmadan önce hastanın bilmeden hamile olmadığından emin olması için önemli bir adımdır. Bir hasta hamile kalırsa, rahim doldurmak için kullanılan boya büyüyen fetusa zarar verebilir veya yerinden oynatabilir ve bunun sonucunda düşük yapma riski artar.
 
merhaba 2 yıllık evliyim çocuğum olmuyor.doktor hiç bir şeyin yok dedi ve dün rahim filmi çekti karnımda gaz ve rahimde kramp su gibi kanlı akıntım var bu normalmi?
 
Merhaba, rahim filmi sonrası bu tür yakınmaların olması normaldir.Sonuçta rahim işlem görülüyor .Endişelenecek bir durum söz konusu değil. Komplikasyonlar süreklilik gösterirse hekiminizle iletişime geçin.
 
Hsg , boya (kontrast madde adı verilir), vajinadan uterusa sokulan bir tüp vasıtasıyla enjekte edilir. Boya, rahim boşluğundan geçerken ve Fallop tüpleri arasından çıkarken bir dizi x-ışını resmi alınır. Fallop tüpleri normal ise, boya tüpler yoluyla karın boşluğuna akar ve vücut tarafından doğal olarak absorbe edilir. Test yaklaşık 15-30 dakika sürer ve genellikle hastanenin radyoloji bölümünde bir radyolog veya jinekolog tarafından gerçekleştirilir.Genel anestezi gerekli olmasa da, histerosalpingogram uygulanan hastalara hafif sakinleştiriciler ve ağrı kesiciler verilir, çünkü test adet kanamasına benzer ağrı ve kramp üretebilir .
 
Kız kardeşim iki defa rahim filmi çekti.İlkinde hiç ağrısı olmadı .Bebeği olmayınca başka bir ildeki doktor buraya kdar gelme yeni film çekip yolla dedi. İlkinde ağrı yaşamadığı için aynı doktorda filmi çektirdi. Ama ikincisinde bildiğiniz komaya girdi. Öyle bir ağrısı olmuşki bağırmış ve eşi odaya dalmış. İlk rahim filminde kanalları ve tüpleri açıkmış ikincide kapalı olduğu için ağrısı olmuş.Birazda ağrı eşiğiyle alakalı bir durum sanırım.
 
Rahim filmi Uterus ve fallop tüplerinin radyografik değerlendirmesidir ve çoğunlukla infertilitenin değerlendirilmesinde kullanılır. HSG için diğer endikasyonlar arasında, tekrarlayıcı spontan düşüklerin öyküsü olan kadınların değerlendirilmesi, tubal ligasyon veya tubal ligasyonun geri döndürülmesi yapılan kadınların postoperatif değerlendirilmesi ve myomektomiden önce hastaların değerlendirilmesi yer alır
 
beyza hanım ben nisanın 11 de rahim filmi çektirdim filmden sonra 1 hafta lekelenmem oldu .bu ay adet olmadım hamile olma ihtimalim varmı acaba
 
Merhaba, HSG işlemi sonrası bir çok hasta gebelik elde etmektedir. HSG sonrası dönem gecikmeniz gebelik kaynaklı olabilir. Bugün HCG testi yapın gebe olup olmadığınız hakkında bilgi edinebilirsiniz. Test sonucuna göre de mutlaka hekime görünün. Hayırlı haberlerinizi almayı diliyoruz..
 
HSG en sık infertilite tanısı için yapılır . Test, polipler, fibroidler veya diğer tümörler ve yabancı cisimler gibi rahim içindeki anormallikleri gösterebilir. Ayrıca önleyecek fallop tüplerinde herhangi tıkanıklıkları ortaya çıkarabilir hamilelik meydana gelen. Bir fallop tüpünün bloke edilmesi, bir yumurta tüpün içinden uterusa ulaşmak için hareket etmesini önleyebilir veya spermin Fallop tüpü içerisinden geçmesini önleyebilir. HSG işlemi, adet döneminden bir hafta sonra, ancak muayene sırasında hamile olmadığınızı kesinleştirmek için ovulasyondan önce gerçekleştirilir.Prosedürden önceki gece, bağırsaklarınızı boşaltmak için müshil almanız istenebilir; böylece uterus ve çevredeki yapılar açıkça görülebilir.
 
Geri
Üst