Ramazan Ayına Özel Beslenme Programı Burada!

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Ramazan Ayına Özel Beslenme Programı Burada!
ramazan ayında beslenme, ramazanda nasıl beslenmeli, ramazanda ne yemeli

Sevgili melekler, mübarek Ramazan ayını yaşadığımız şu günlerde, uzun geçen oruçlu saatlerin ardından iftar ve sahur arası doğru beslenmek son derece büyük önem taşır. Uzmanların da uyardığı gibi beslenmemizi Ramazan ayına ve dolayısıyla iftar-sahur arası vakte doğru şekilde yaymamız gerekiyor. Nasıl mı?


ramazanda beslenme.jpg




Sahur ve iftar saatinde tercih ettiğiniz tüm besinlerin doğal olması, sağlığınız açısından çok önemli. Kur’an-ı Kerim’de adı geçen tüm helal yiyecek/içecekler ile bu ayki sağlıklı menünüzü hazırlayabilirsiniz. Ancak her sağlıklı yiyeceğin de birlikte yenmeyeceğini aklınızdan çıkartmayın. Yanlış yemek kombinasyonları, size yarardan çok zarar sağlayacak ve başta mideniz olmak üzere tüm bünyenizi rahatsız edecektir.

Ramazan ayı boyunca dikkat edilmesi gereken başlıca konulardan biri de su içimi. Birçok kişi iftarın hemen sonrasından başlayarak Sahur vaktine kadar yemek yiyor. Çok fazla yemek değil, doğru bir şekilde beslenmek hem orucunuzun hem de gününüzün kolay geçmesini sağlayacaktır.

Bu Ramazan öncesi, yeni bir beslenme programı ile tanıştık. İftar ve Sahur saati arasındaki tüm süreyi kapsayan bu program sıvılarla başlıyor, çorba ve başlangıçlar ile devam ediyor, salata ve Sahur saatinde ana yemek ile tamamlanıyor. Yani iftar saatinde yediğiniz 4-5 çeşit yemek ya da yemek sonrası şerbetli tatlılar, bu Ramazan’da sofranızda yer almayacak!


Hurma ve Su

Oruç tutarken en önemli etken, susuzluk seviyenizdir. 6 saatlik süre boyunca en azından 2 litre su içmek, programın temel taşı. Su içiminizi şu şekilde ayarlarsanız, vücudunuzun ihtiyacı olan tüm suyu almış olacaksınız:

Iftar saatinde: 500 ml su ve hurma (İftar saatinde içtiğiniz suya biraz bal karıştırmak size hem enerji verecek hem de antibakteriyel ve antifungal özelliği ile vücudunuzu koruyacaktır.)

İftar saatinden Sahura kadarki her saatte: 300 ml. Su

Ramazan’da hurma yememizin bir nedeni var: Bu meyve, güneşle beslenmiş multivitamin ve mineral deposudur. Tadını sevmiyor olsanız bile, hurmayı yemek alışkanlıklarınızın içine dahil etmeniz şart!

Yemek sonrası çay ya da kahve içmenizi pek tavsiye etmiyoruz. Kafein bazlı bu içecekler, vücudunuzdaki suyu azalttığı gibi, mineral ve vitaminleri de emerek size güçsüz hale getiriyor. Eğer kafein bağımlısıysanız; o halde kahve ya da çayınızın yanında bir bardak su için ve vücudunuza mineral takviyesi yapın.


Meyve
Yediğimiz tüm meyveler Kur'an-ı Kerim’de müjdelenmiştir. Meyveler, su, vitamin ve mineral içerikleri ile gerçek birer mucizedir. Orucunuzu açtıktan sonraki ikinci aşamada, meyve salatası yiyebilir, meyve suyu ya da smoothie içebilirsiniz. Tercihiniz meyve suyundan yanaysa, içeceğinizi evde hazırlamaya özen gösterin. Evde hazırladığınız sıkma meyve sularının içerisinde, kimyasal madddeler yerine meyvenin lifleri bulunacaktır ve bu da; toksinlerin atılmasında, kabızlık sorununda vücudunuza yardımcı olacaktır, aynı zamanda sindirim ve dolaşım sisteminiz için de faydalıdır.
İftarda susuzluğunuzu gidermek için karpuz ya da kavun yiyebilir, bu meyveleri baz alarak smoothieler hazırlayabilirsiniz.


Sebze

Programınızın bu aşamasına geçerken daha çok su içmeniz gerektiğini unutmayın.

Sebzelerden ve faydalarından Kur-an’ı Kerim içerisinde bir çok kez söz edilmektedir. Mağrib sonrasında sağlıklı, lezzetli ve vejetaryen bir şeyler yemelisiniz. Yüksek lifli bir salata ya da çorba bu noktada tercih edilebilir. Karbonhidrat ihtiyacınızı da bu noktada körili ve sebzeli pilav, kabak ve domates soslu makarna, pirinç unundan yapılmış krep ya da kuşkonmaz ve enginarlı Akdeniz Pirinç Salatası ile giderebilirsiniz. Proteinden uzak durduğunuz sürece seçeneğiniz çok!

Ramazan boyunca bu programa göre tercih edebileceğiniz sebzeler: Kuşkonmaz, Avokado, Fasulye, Fasulye Filizi, Pancar, Brokoli, Brüksel Lahanası, Lahana, Havuç, Karnabahar, Kereviz, Salatalık, Sarımsak, Yeşillik, Yeşil Otlar, Pırasa, Marul, Mantar, Bamya, Soğan, Maydanoz, Bezelye, Ispanak, Domates, Su Teresi, Kabak


Nişastalar ve Yağlar

Bu aşamada siyah, kahverengi ya da kırmızı pirincinizi, tam buğdaylı ekmeğinizi, arpa, yulaf ve makarnanızı yiyebilirsiniz. Beyaz un, beyaz şeker, beyaz pirinç, tüm rafine ve işlenmiş gıdalar asla yemek listenizin içerisinde olmamalı.

Burası aynı zamanda sağlıklı yağları da yemeğinize dahil edebileceğiniz nokta. Kur’an-ı KErimde’de adı geçen Zeytinyağını, salatalarda ya da yemeğinizi pişirirken gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Yağın, sağlıklı olanına vücudun her noktasının hatta psikolojinizin bile ihtiyacı var.

Programın bu aşamasında saat yaklaşık olarak 23:00 civarında olmalı, tam bu nokta yemek yemeye ara vermeniz için ideal, ancak su içmeye devam etmelisiniz. Dilerseniz suyunuzun içerisine bal ekleyebilirsiniz. Birkaç saat uyumak isterseniz ki bu da vücudunuza sindirim için izin verecektir, bol bol su içerek yatağınıza gidin.


Protein Zamanı – Sahur

Sahur, nişastanın her türlüsünden uzak durarak hayvansal protein almak ve sebze yemek için en uygun zaman.

Proteinin sürdürülebilir enerjisinin 16 saate kadar dayandığı araştırmalar ile ortaya konulmuş bir gerçektir. Proteini aldığınız etin yanında yiyeceğiniz sebzeler de vitamin yüklemesi açısından iyi bir fikirdir.

Sebzeli Omlet, Yumurtalı Salata, Balık-Sebze Çorbası, Ispanaklı Köfte, Izgara Tavuk ve Izgara Sarımsak, Kuzu Eti ve Bamya Salatası sahurda yiyebileceğiniz yemekler arasında yer alıyor.
 
Geri
Üst