Ramazan Ayında Yapılacak Bazı Dua ve İbadetler

Uzman SühaN

Administrator
Ramazan Ayında Yapılacak Bazı Dua ve İbadetler
Ramazan faziletleri sevabı büyük olan 11 ayın sultanıdır.Bu mübarek ayda müslümanların oruç tutması emredilmiştir.Oruç Allahın yasaklarına el uzatmayıp uzak kalmak,nefsi terbiye etmektir.Ramazan ayında tuttuğumuz oruç gibi başka ibadetlerin de yapılması gerekir.Ramazan da yapılacak ibadetler,Ramazan da edilecek dualar yazımızın devamın da öncesi ; Ramazan Ayının Son 10 Gününde Hangi Dualar Edilmeli adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.


Ramazan ayının feyzi bereketi üzerinize olsun diyerek,bu mübarek ayı dualarla geçirmek isteyenler için ,ramazan ayı boyunca okunacak duaları sizler için araştırdım.Bu mübarek ayın her salisesini nimet bilmeli her anı ibadet ile geçirmeliyiz.Yeme içme orucu tutmak kolay sevgili okurlar,önemli olan nefsin terbiyesini daimi kılmak ve rabbin rızasını kazanmak.Öncelikle ramazan ayı boyunca düşkünlere ,ihtiyaç sahiplerine el uzatalım.Fakire yardım da bir ibadettir.Aç olanı doyuralım,soframıza buyur edelim.Zekatımızı fitremizi ihtiyaç sahiplerine ulaştıralım.Bunların dışında ramazan boyunca okunması gereken dularımız var.Ramazan boyunca yapılacak ibadetleri yazımızın devamın da bulabilirsiniz.




ramazanda yapuılan ibadetler.jpg




Ramazan Ayında Yapılacak Bazı Dua ve İbadetler


Günün Duası: "Allahummec'al siyamî fîhi siyam'es-saimîn ve giyamî fîhi giyam'el-gâimîn ve nebbihnî an nevmet'il-ğâfilîn ve heb lî curmî fîhi ya ilâh'el-âlemin ve'fu annî ya âfiyen an'il-mucrimîn."


Anlamı: Allah'ım! Bu günde tuttuğum orucu gerçek oruç tutanların orucu gibi ve ibadetimi gerçek ibadet edenlerin ibadeti gibi kıl; bu günde beni gafillerin uykusundan uyandır; suçumu bu günde bağışla; ey alemlerin ilâhı! Affet beni, ey suçları affeden. Rabbim!


Ramazan ayı 11 ayın sultanıdır. Ümmet-i Muhammed'in ayıdır. Gündüzleri oruçla, geceleri teravih namazlarıyla ihya edilir.


Ramazân-ı şerîf Kur'an ayıdır. Bu itibarla, Kur'an okumasını bilen herkes bu ayda bir hatim yapmalıdır.


Ramazân-ı şerîfin ilk akşamı


Şa'ban'ın son gününü Ramazan'ın ilk gününe bağlayan gece) akşamla yatsı arasında 2 rek'at teşekkür namazı kılınır.

"Yâ Rabbî, Ramazân-ı şerîf ile müşerref kıldığın için“ denilir ve namaza durulur.

Fâtiha-i şerîfeden sonra birinci rek'atte 1 „İnnâ a'taynâkel-kevser...“, ikinci rek'atte 1 İhlâs-ı şerîf okunur.

Namazdan sonra; 70 İstiğfâr-ı şerîf, 70 Salevât-ı şerîfe (Salât-ı Münciye okumak efdaldir) okunup dua yapılır.


Birinci 10 gün içinde mümkünse Tesbih Namazı kılınır ve Hatm-i Enbiyâ yapılır.

İkinci 10 gün içinde mümkünse yine Tesbih Namazı kılınır ve Hatm-i Enbiyâ yapılır.

Üçüncü 10 gün içinde tevbe-istiğfar, Hatm-i Enbiyâ ve 7 salât-ü selâm'dan sonra mümkünse Hatm-i İstiğfâr yapılıp, yani 1001 defa:


اَسْتَغْفِرُ اللهَ الْعَظِيمَ وَاَتُوبُ اِلَيْكَ

"Estağfirullâhe'l-azıym. Ve etûbü ileyk" denilip, bittikten sonra 7 ilâ 70 salat-ü selâm okunur ve duâ yap‎l‎r.

فftara Yak‎n Edilecek Dua


اَللَّهُمَّ يَا وَاسِعَ الْمَغْفِرَةِ اغْفِرْ لِى


"Allâhümme yâ vâsial-maًfiratiًfirlî"


فftar Esnâs‎nda Edilecek Dua



Ramazanda sadaka-i f‎t‎r veremeyen müslümanlar, Arefe günü 2 rek'at namaz k‎larak, Allâh'a ilticâ ederler. Zamm-‎ sûre olarak ne istenirse o okunur.

Kadir Gecesinde Ne Yap‎l‎ır?

Bu gece 4 rek'at Kadir gecesi namaz‎ k‎l‎n‎r:

1'inci rekatte: 1 Fâtiha-i ‏erîfe, 3 „فnnâ enzelnâhü fî leyletil-kadr...“
2'nci rek'atte: 1 Fâtiha-i ‏erîfe, 3 فhlâs-‎ ‏erîf,
3'üncü rekatte: 1 Fâtiha-i ‏erîfe, 3 „فnnâ enzelnâhü fî leyletil-kadr...“
4'üncü rek'atte: 1 Fâtiha-i ‏erîfe, 3 فhlâs-‎ ‏erîf, okunur.
Namazdan sonra:

1 defa:



100 "Elem ne‏rah leke sadrak..."

100"فnnâ enzelnâhü fî leyletil-kadr..."

100 defa da Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz'in Hazret-i آi‏e (r.a.) Vâlidemiz'e ًِrettiًi ‏u duâ okunup, sonra duâ yap‎l‎r:


اَللَّهُمَّ اِنَّكَ عَفُوٌّ كَرِيمٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّى

"Allâhümme inneke afüvvün kerîmün tühibbül-afve fa'fü annî"
Mümkünse kandil gecesi olmas‎ hasebiyle bir de Tesbih Namaz‎ k‎lmal‎d‎r.
 
İslam, yüzyıllar boyunca manevi boyutlarını koruyan tek dindir Ramazan ayı, Müslümanlar için yılın en önemli zamanı olarak kabul edilir. Bu kutsal ayı tarihsel olarak görürsek, Kur an-ı Kerim Ramazan ayında ortaya çıktı. Kutsal Kur'an, tüm insanlık için bir rehberlik kaynağı olarak Müslümanlar için Kutsal Kitaptır. Ramazan oruç, bağış, özveri ve fedakarlık ayıdır. Ramazan ayı her yıl farklı bir zamanda düşer, çünkü İslami takvim ay döngülerine dayanır, yani sabit bir tarih yoktur.

Ramazan, bir Müslümanın ruhsal farkındalığını artıran, ibadeti ile Allah la olan ilişkisini güçlendiren ve toplumda yaşayan muhtaç insanlara karşı görevimizi hatırlatan kutsanmış bir aydır. Ramazan ayı kesin olarak lütuf, merhamet ve affetmeyle doludur. Tüm Müslümanlar için Allah ın daha fazla nimetlerini toplayıp bağışlamalarına ve Cehennem Ateşinden kurtarılmaları için en iyi fırsattır.Ramazan, bağışlama ve nimetlerin ayıdır. Ramazan ayında Müslümanların kaçınması ve yapması gereken şeyler vardır.Özetle, iyi işler yapmak ve kötü ve günahkâr eylemlerden kaçınmak, aynı zamanda oruç tutmanın gerçek amacının gerçekleşmesi için düşünceler gereklidir. Bir Müslüman, kötülüklerden uzaklaşıp iyilik yapmaya başlayabildiğinde, Ramazan ayında yapılan bu uygulama, bu Kutsal Ayın asıl amacı olan yılın geri kalanına da taşınabilir.
Ramazanın pek çok erdeminden bazıları şunlardır:


Ramazanın faziletleri arasında bu ayfa Kuranın inişi vardır.

Günahların bağışlanması

Cennetin kapıları açılır

Cehennemin kapıları kapalıdır

Şeytanlar zincirlenmiştir

Kuran okunuşu, bu yaşamda ve ahirette büyük ödüller kazanma şansı sağlar

Ramazan, Allah ın merhamet ve lütuflarının ayıdır. Ramazan ayında meşhur olan pek çok doğru davranış vardır, ancak en önemlisi oruçtur.Oruçlu kişi açlığın acısını hissettiğinde, fakirlerin nasıl hissettiğini deneyimliyor. Oruç arzulardan kaçınmak ve günahtan uzak durmak için iradeyi eğitir; Bir kişinin kendi doğasının üstesinden gelmesine ve alışkanlıklarından uzak durmasına yardımcı olur.Ramazan ayı herhangi bir ay gibi değil; Amacı, yılın geri kalanında biriktirdiği bu alışkanlıklardan kurtulmaktır. On bir ay boyunca insanı disiplini ve kendi kendini kontrol etmeyi öğreten bir aydır. Bu, bir inananın maneviyattan geçtiği ve daha iyiye doğru bir değişim yaratabildiği bir dönüm ve kendini yansıtma ayıdır. Ramazan, Yüce Allah'ın iyi fırsatlarından, nimetlerinden ve kutsanmış armağanlarından müthiş bir aydır.
Oruçlu kişi bütün kötülüklerden kaçınmalıdır. Yani oruç, sadece aç olmak anlamına gelmez.İnsanlar, özellikle oruç tutanlar, günahlardankaçınmalıdır.Oruç tutarken dedikodu yapan, diline hakim olmayan, sadece midesini aç saklamakla yetinen insan orucun ödülünden mahrum kalır.Göz, Allahın insanlara sağladığı en değerli ve kusursuz organlardan biridir. Gözü de haramdan sakınmak gerekir.

Oruç, insanların sabrını ve iradesini test eder.Peygamber (sav) şöyle demiştir. "Oruç sabrın yarısıdır. Orucun en büyük sosyal yararı, yoksul ve fakirlerle dayanışmadır. Orucun ana rollerinden biri onun ruhani faydasıdır.Ruhun saflığı maneviyatın yarısıdır.Ramazan Bereket, rahmet, mağfiret, günahlardan arınmaktır.
 
Geri
Üst