Redd Röportajı

kaprisli

Yeni Üye
Üye
Redd Röportajı
redd röportaj doğan duru sevgilisi doğan duru ve sevgilisi ingilizce röportaj soruları ve cevapları redd grubu

redd-resmi-9155.jpg


Redd grubu ne zaman kuruldu? Müziğe başlangıç hikayenizi anlatır mısınız?



1996 yılında bir araya geldik, yaklaşık 4 yıl kadar çeşitli kulüplerde İngilizce ağırlıklı şarkılar söyleyerek sahne hayatımıza başladık. Sonra 2000 yılında kendi şarkılarımızı yazmaya ve albüm yapmaya karar verdik. Şartlar bu zamandan daha zordu ve albüm yapmak için ciddi bir prodüksiyon gerekiyordu. 2005 yılına kadar albüm yapmak için baya bir uğraştık hatta 3 tane demo albüm yaptık ama bir sonuç elde edemedik. 2005 yılında Stardium adlı şirketle anlaşarak ilk albümü yaptık. Redd kelimesinin anlamı reddetmekten geliyor, kökeni Arapça ve çift "d" ile yazılıyor. İkinci albümümüz ise 2006 yılında Pasaj Müzik'ten çıktı. Çok ürettiğimiz ve çok birikimimizin olduğu bir dönemdi bu yüzden ilk iki albüm bir yıl arayla peş peşe çıkmış oldu. Üçüncü albümümüz ise bir ara albüm aslında, askere gitmeden önce 2007 yılında bir DVD ve bir akustik albüm çıkarttık. Son olarak yeni albümümüz "21" ise Sony Müzik etiketiyle dinleyicilerimize ulaştırıldı.



Redd olarak tarzınızı nasıl tanımlıyorsunuz?



Grup üyeleri olarak 15 yıldır beraber müzik yapıyoruz ve 2005 yılından beri ismimiz Redd. Hepimizin çok sıra dışı hikayeleri var, bu yüzden dünyaya sıra dışı bir yaklaşımımız var. Her şeyden önce rock müzik yapıyoruz ama rock müziğin içinde alternatif olduğumuzu düşünüyoruz. Hit şarkılara oynayan bir grup değiliz, hit şarkı yapmanın formülünü biliyoruz, satacak şarkının ya da radyoların çalacağı şarkının ne olduğunu biliyoruz ama stüdyoya girdiğimiz zaman kendi istediğimiz müziği yapıyoruz. İşimizi yaparken kimsenin bize müdahale etmesini istemiyoruz, tamamen istediğimiz gibi hissettiğimiz gibi yapıyoruz albümlerimizi. İlk albümümüz 50/50'den bu yana ciddi bir tecrübemiz var, her albümde yeni bir şey yapmak istiyoruz, sound her seferinde değişiyor ve daha ileriye gidiyor.



Redd'in sevilen ve takip edilen bir grup olmasını sağlayan şarkı sizce hangi şarkınızdı?



Redd'in tanınmasını ve sevilmesini sağlayan tek bir şarkı olmadı, bir süreç ve 4 albüm oldu bizce. Ayrıca konserlerimiz de bizim tanınmamızı sağladı. Şarkılarımız arasında "Mutlu Olmak İçin" en bilinen şarkı oldu belki de ama örneğin "Hala Aşk Var Mı", "Falan Filan" ve "Dünya" adlı şarkılarımız da çok sevildi. Hatta şöyle bir durum da var, "Mutlu Olmak İçin" ile "Hala Aşk Var Mı" adlı şarkıyı söyleyen grubun aynı grup olduğunu bilmeyen dinleyicilerimiz de var maalesef. Örneğin youtube'da en çok izlenen videomuz "Dünya" adlı şarkımızın videosu ama "Mutlu Olmak İçin" adlı şarkımızı bilen daha fazla kişi olabilir.




Redd olarak biliniyorsunuz ve dinleniyorsunuz ama yine de tam anlamıyla herkes tarafından fark edilmediniz, bunu neye bağlıyorsunuz?



Yaptığımız işin malzeme olabileceği mecra sayısı Türkiye'de zaten çok az. Biz bu albümleri yaparken bir hedef kitlesi belirlemedik, şarkılarımız yazarken ya da yaparken ticari de düşünmedik. Katılabileceğimiz, kendimizi tanıtabileceğimiz program ya da röportaj verebileceğimiz yer sayısı zaten çok az. Bu durumdan rahatsız değiliz, bir şarkıyla patlama yapıp sonra o şarkısını konserinde beş defa çalan bir grup olmak istemeyiz. Doğru yolda gittiğimizi konserlerimizde çok iyi bir şekilde anlıyoruz, bu yüzden mutluyuz. Bizim dinleyici kitlemiz zaten bizim çok fazla popüler olmamızı istemiyor, bizim müziğimizi sahipleniyorlar. Bizim çok popüler olma gibi bir kaygımız da olmadığı için tavrımızdan ve tarzımızdan ödün vermeden yolumuza devam ediyoruz.



Doğan Duru Redd'in solisti, sesi çok farklı ve hüzünlü, sesinizle ilgili özel bir eğitim aldınız mı?



Ben opera eğitimi aldım ve operada Spinto Tenor diye bir kavram vardır, benim sesim bu sınıfa giriyor. Operada benim bütün söylediğim rollerde ya sevgilisi ölür adamın ya da kendi ölür, bütün ses eğitimim bunun üzerine bu yüzden dramatik bir ses rengim var, bu yüzden kendi şarkılarıma da yansıyor bu hüzün.



Albümünüzün ismi 21, bu sayının anlamı nedir?




Biz yeni albümümüzde bir bireyin hikayesini anlatıyoruz. Hayatı boyunca yaşadığı evreleri 21 şarkı ile anlatıyoruz. Albümümüzü çıkartmadan önce albüme nasıl bir isim vereceğimizi çok düşündük ve bu arada sürekli 21 sayısı karşımıza çıkmaya başladı. Mesela sokakta yürürken 21 numaralı formayla bir çocuk geçti önümüzden, bizim kapıya birisi boyayla 21 yazmış, daha başka bir çok şey ve biz bu sayıya takılmaya başladık. Ayrıca albümü tamamladığımızda 20 şarkı ortaya çıkmıştı, bir anda bir şarkı eksikliği hissettik ve geçmişte yapmış olduğumuz Astrotanrı adlı şarkıyı da albüme koymaya karar verdik ve böylece 21 şarkı ile birlikte albümün adı 21 oldu.



Bir albüm için 21 şarkı çok fazla değil mi? Özellikle de albüm yapmanın zor olduğu şu günlerde ve single modası varken, bu kadar çok şarkıyı albüme koymak sizin için zor olmadı mı?



Çok delice bir karar tabi ki, ticari düşünseydik bu şarkıları ikiye bölüp iki albüm yapabilirdik ama biz hikaye bölünsün istemedik, insanlar cd değiştirmekle uğraşsınlar istemedik, şarkıları kesintisiz ardı ardına dinlemeleri için bütün şarkıları tek bir albüme sığdırdık.




Albümde "Vicdani Redd" isminde sözleri olmayan bir şarkınız var, bu şarkınızın hikayesini anlatır mısınız?




Bu şarkıyı askerlik üzerine yaptık, enstrümantal bir şarkı olmasına rağmen çok olumlu tepkiler alıyoruz bu şarkıya ve dinleyicilerden "söz yazılmadan bir şey bu kadar iyi anlatılabilirdi ancak" diye mesajlar geliyor www.redd.com.tr adlı web sitemize, bu yüzden de çok memnunuz.



İlk klip "Don Kişot" adlı şarkınıza çekildi, peki ikinci klip için hangi şarkıyı düşünüyorsunuz?




Bu konuda çok kararsızız, "Öyle Boş Ki Hayat", "Masal", "Bir Şövalye Var İçinde", "Tamam Böyle Kalsın" ve "Her Neyse" adlı şarkılar arasında seçim yapamıyoruz. Bu albümden en az 4 şarkıyı mutlaka kliplendirmek istiyoruz.


 
Geri
Üst