Reflü nedir ? Reflünün tedavisi nasıldır ?

Uzman SühaN

Administrator
Reflü nedir ? Reflünün tedavisi nasıldır ?
Reflü , alt göğüs bölgesinde mide yanması olarak bilinen yanan bir ağrıyı andıran yaygın bir durumdur. Mide asidi gıda borusuna geri döndüğünde olur. Birçok kişi zaman zaman asit reflü tecrübe eder. Çoğu insan hayat tarzı değişiklikleri ve reçetesiz ilaçlarla rahatsızlığını yönetebilir. Ancak bazı kişilerde belirtileri hafifletmek için daha güçlü ilaçlar veya ameliyat gerektirebilir. Makalemizin devamında reflü ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.


reflü.jpg



Asit reflüsü asitin mideden yemek borusuna ve hatta boğaza kadar çıkmasıyla dokuyu tahriş eden bir durumdur . Asit reflüsü yaşam tarzı, ilaç, diyet , gebelik , hızlı kilo verme ve bazı tıbbi durumlar gibi birçok farklı şeyden kaynaklanabilir . Asit reflü semptomları arasında mide ekşimesi , acı asitin boğazda regürjitasyonu, ağızda acı tad, kuru öksürük , ses kısıklığı , boğazda yanma görülebilir. Tıbbi tedavi seçenekleri, komplikasyonları önlemek ve ilişkili morbiditeyi azaltmak için kullanılır . Asit reflü hastalığının ortak bir nedeni hiatal herni adı verilen bir mide anormalliğidir .

Belirtiler

Reflünün yaygın belirtileri ve semptomları şunları içerir:

Göğsünüzde yanma hissi (mide yanması), genellikle yemek yedikten sonra oratay çıkar.( gece daha kötü olabilir )
Göğüs ağrısı
Yutma güçlüğü
Yiyeceklerin boğaza gelmesi
Boğazındaki bir yumru hissi
Midede ekşime yanma
Kronik öksürük
Larenjit
Yeni veya kötüleşen astım
Uykusuzluk

Nedenler

Normal koşullar altında, alt özefagus sfinkteri adı verilen bir kas bandı mide içeriğinin yemek borusuna akmasını önler. Bu düzgün çalışmazsa, asit reflüsü ortaya çıkabilir. Çok çeşitli koşullar asit reflüsü oluşturabilir. Bunlar mide fonksiyon bozukluğu, bazı ilaçlar, genetik faktörler, alt özofagus sfinkterinin arızalanması ve çok fazla asidik gıdalar yeme sayılabilir.


Az gelişmiş sindirim sistemi:
Bebekler, az gelişmiş bir sindirim sistemi nedeniyle asit reflüsü geliştirebilirler. Bebeklerde genelde 1 yaşına kadar kendini düzeltir.
Yaşlanma:
Nüfusun yaşlı ve yaşlı üyelerinin çoğu, yiyeceklerini tam olarak sindirmek için gerekli miktarda mide asidinden yoksundur. Buda reflüye yol açabilir.
Gebelik:
Gebelik döneminde özofagus kapağına ekstra basınç olduğu zaman midede yanma gibi komplikasyonlar olabilir. Bu noktada gebelerin daha hafif yemek tüketmeleri,uyurken yastıklarını yükseltmeleri faydalarına olacaktır.
Obezite:
Fazla kilolu veya obez olmak, reflüye yol açabilir.
Sigara:
Aşırı sigara içenlerde reflü gelşebilr. Midede yanma boğaza kadar hissedilir. Bu durumda hastanın sigarayı bırakması faydasına olacaktır.
Diyet
Kızartılmış gıdalar reflünün tek tanınmış nedeni. Kızartılmış gıdalardan bu durumda kaçınmanız önemlidir.Tüm yüksek yağlı gıdalar reflüye neden olur. Asit reflüyle bağlantılı beslenme alışkanlıkları ve beslenme alışkanlıkları şunları içerir:

kafein
alkol
yüksek miktarda tuz alımı
Lifi düşük bir diyet
Aşırı yemek yemek
Yemek yemekten 2-3 saat sonra yatma
Çİkolata, gazlı içecekler ve asitli suların tüketimi
Turunçgil, domates, çikolata , nane, sarımsak, soğan veya baharatlı veya yağlı gıdalar gibi belirli yiyecekleri tüketme
Alkol, gazlı içecekler, kahve veya çay gibi bazı içecekleri içmek
Sigara içmek
Hamile olmak
Alarak aspirin , ibuprofen , bazı kas gevşeticiler

Reflü larinjit, kronik ses kısıklığına neden olabilir ve mide yanması gibi özofagustaki diğer iltihap belirtileri ile ilişkili olabilir . Reflü, özofagus ile midenin birleştiği yerde kasdaki güçsüzlükten kaynaklanır . Normalde, bu muskal kapak veya sfinkter, yiyecek ve mide asidinin mideden yukarı doğru özofagus ve gırtlaka doğru hareket etmesini önleme işlevini görür. Bu valf, yiyeceklerin mideye girmesini sağlamak için açılır ve midenin içeriğinin tekrar yükselmesini önlemek için kapanır. Mide içeriğinin yemek borusuna geriye doğru hareketi gastroözofageal reflü olarak adlandırılır. Buna ek olarak, karın basıncında ( obezite ya da sıkı kıyafetler gibi) asit artışı karın tarafından özofagusa geri döndürülebilir .

Mide ekşimesi, reflü ile ilişkili en yaygın semptomdur. Mide ekşirmesine ek olarak, larenjit yaratacak kadar şiddetli reflü , boğazda kronik ses kısıklığı, astım veya yabancı cisim hissi yaratabilir. Özellikle yaşam tarzı değişiklikleri, antasitler veya asit engelleyici ilaçlar bu semptomların azaltılmasına yardımcı olduğunda, mide ekşimesi gibi semptomlar asit reflü hastalığının teşhisinin anahtarıdır . Bu adımlar yardımcı olmazsa ya da sık sık veya şiddetli belirtilere sahipseniz, doktorunuz bir tanı onaylamak için testler önerebilir.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri:

Eğer içiyorsanız, durun .
Alkol içmeyin.
Gerekirse kilo verin.
Sigara dan uzak durun
Küçük yemekler yiyin.
Gevşek giysiler giyin.
Yemekten sonra 3 saat boyunca yatmaktan kaçının.

Bazen ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Yemek borusunun mide asidinden kaynaklanan iltihabı kanama veya ülserlere neden olur. Ayrıca, doku hasarından kaynaklanan izler özofagusu daraltabilir ve yutma zorlaştırabilir. Cerrahi, ilaç ve yaşam tarzı değişiklikleri işe yaramazsa bir seçenektir. Reflünün ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak, tedavi, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlarından veya ameliyatlardan bir veya daha fazlasını içerebilir. Sevgili okurlar , reflü ile ilgili bilgilerin olduğu makalemizi incelediniz. Soru ve yorumlarınızı bizlerle bu başlık altından paylaşabilir, sorularınıza en kısa sürede yanıt alabilirsiniz.
 
Günümüzde reflü bir çok insan için ortak bir sorundur. Gastroözofageal sfinkter kasından oluşan bir halka , normalde yiyecekleri mideye götüren ancak yemek borusuna geri dönmeyen bir vana görevi görür. Bu kapak başarısız olduğunda ve mide içeriği özofagusa geri döndüğünde, mide yanması gibi asit reflü semptomları hissedilir. GÖRH, bazen bilinmeyen nedenlerden dolayı her yaştan insanı etkiliyor. Genellikle bir yaşam tarzı faktöründen kaynaklanır, ancak bunun daima önlenmesi mümkün olmayan nedenlerden kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Tedavi edilmez ise kanser riskinde artış da dahil olmak üzere uzun vadede ciddi komplikasyonlara neden olabilir .
 
Yemekten sonra midede görülen yaygın sorunlardan biri mid eyanması, mide ekşimesi,şişkinlik ve hazımsızlıktır. Bunların yanı sıra midede gaz olması, yemeklerin boğaza kadar gelmesi , gögüs kafesinizin üzerinde bir baskı hissi asit reflüsünün sonucu olabilir. Reflü bir çok hasta için farklı tanımlansada septomlar ortaktır. Mide de aşırı yanma , tüketilen besinlerin mideden ağıza geri gelmesi, boğazda yanma, hazımsızlık şişkinlik gibi septomlar görülebilir. Reflüsü olan hastalar ağır yağlı ve kızartma gibi yemeklerden, aşırı baharatlı besinlerden asitli içeceklerden uzak durmalıdır. Her yaş grubun dan insanı etkilesede hem ilaç tedavisi hemde bir takım yaşam tarzındaki değişiklikler reflü probleminizi ekarte edebilir. Özellikle sigara ve alkol tüketenlerde reflü daha fazla görülmektedir. Bu kötü alışkanlıkları bırakarak reflüden kurtulabilirsiniz. Gece uyumadan önce 1 bardak ballı süt içilmesi midenizi rahatlatabilir.
 
Reflü Hastalığı mide ve özofagus arasındaki kasın bariyer fonksiyonundaki zayıflığa bağlı olarak ortaya çıkar. Asit reflüsü yaşam tarzı, ilaç tedavisi, diyet , hamilelik , kilo alımı ve bazı tıbbi durumlar dahil olmak üzere birçok farklı şey tarafından şiddetlendirilebilir . Asit reflü semptomları arasında mide ekşimesi , acı asidin boğaza yayılması, ağızda acı tat, kuru öksürük , ses kısıklığı , boğazda sıkışma hissi ve hırıltı sayılabilir .Asit reflüsü, bazı durumlarda alkolden kaçınma , sigara içmeme , yağlı yiyecekleri ve diğer gıda tetikleyicilerini sınırlama, sağlıklı bir vücut ağırlığı sağlama ve yatmadan 3 saat içinde ağıryemeklerden kaçınarak önlenebilir . Reflünün nedeni karmaşıktır ve çoklu nedenleri içerebilir. Makalede yer alan septomlara sahipseniz en kısa zaman da bir hekime görünmeniz faydanıza olacaktır.
 
Geri
Üst