Ria Doğum Kontrol Yöntemi nedir ?

Uzman SühaN

Administrator
Ria Doğum Kontrol Yöntemi nedir ?
RİA, hamileliği önlemek için uterusuna yerleştirilen küçük bir cihazdır. Uzun süreli, geri dönüşümlü ve en etkili doğum kontrol yöntemlerinden biridir. İki çeşidi vardır bakır ve hormonlu.Bir erkeğin spermleri kadının yumurtalardan birine ulaşırsa, kadın hamile kalabilir. Kontrasepsiyon yumurta ve spermi ayrı tutarak veya üretilen yumurtaları durdurarak bunu durdurmaya çalışır.


ria.jpg




RİA, özel olarak eğitilmiş bir doktor veya hemşire tarafından rahminize yerleştirilen küçük T şeklindeki plastik ve bakır bir cihazdır. RİA, rahim veya fallop tüplerinde sperm ve yumurtanın hayatta kalmasını engeller.Ayrıca döllenmiş bir yumurtanın rahim içine yerleşmesini önleyebilir.RİA nın çeşitli tip ve boyutları vardır.RİA dünyada çok popülerdir ve doğum kontrolünün en etkili biçimlerinden biridir.Hiçbir kontrasepsiyon% 100 etkili değil ancak RİA% 99.8 etkilidir.

RİA nedir ?

RİA bir kadının rahmine yerleştimek için tasarlanmış bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılan küçük bir T şeklindeki cihazdır.RİA nın hamileliğin önlenmesinde % 99 un üzerinde etkili olduğu gösterilmiştir . RİA son derece etkili olmakla birlikte, hiçbir doğum kontrol yönteminin % 100 etkili olarak kabul edilmemektedir.

RİA yan etkileri

RİA nın yan etkileri öncelikle rahim ile sınırlıdır ve yerleştirilen RİA türüne bağlıdır.Bakır RİA, adet kanamalarını kötüleştirebilir ve adet kanamalarını ağırlaştırabilir, ancak hormonal RİA genellikle menstrüel akışını azaltır.Hormonlu RİA kullananlarda düzensiz periyot ve lekelenmeler olabilir.

RİA nedeniyle olası komplikasyonların uyarı işaretleri arasında aşağıdakiler bulunmaktadır:

Karın ağrısı ,
Ağır kanama,
Anormal lekelenme veya kanama,
Kokulu bir vajinal akıntı .
Eğer bir kadın bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsa, bir sağlık uzmanıyla temasa geçmelidir

RİA nasıl yerleştirilir?

RİA, sağlık uzmanı tarafından yerleştirilir.RİA nın sizin için en iyi doğum kontrolü seçeneği olup olmadığını belirlemek için hekime danışın. Hamile olmadığınızdan emin olduğunuz her zaman bir RİA takılabilir.Doktorunuz RİA yı serviksinizden rahim içine sokar. İşlem genellikle 15 dakikadan az sürer .Acı eşiğiniz düşükse lokal anestezi uygulanabilir. Muhtemelen biraz kramp veya rahatsızlık hissedeceksiniz.RİA yerleştirildiğinde düşük olasılıkla atılma riski vardır. İlk birkaç ay boyunca, hala yerinde olup olmadığını kontrol etmek önemlidir. Düzenli kontroller bu durumda önemlidir.

Ek bilgi;
Aile planlaması kliniğinde genellikle iki ziyaret yapmanız istenir. İlk ziyaretinizde doktor size genel ve üreme sağlığınız hakkında sorular soracaktır. Vajinal pelvik muayene ve gerekirse bir Pap testi ve muhtemelen enfeksiyonlar için bir test yaptırmanız gerekecektir.Periyodik kramplar olabilir ve RİA takıldıktan sonraki ilk birkaç gün içinde kanama veya lekelenme meydana gelebilir.

RİA ne kadar etkili?

Her iki tür RİA da gebeliği önlemede yüzde 99 dan fazla etkilidir. Bunlar mevcut en etkili doğum kontrol tiplerinden birisidir. Ayrıca 3-10 yıl boyunca çalıştıkları için doğum kontrolünün en uygun biçimlerinden birisidir.

Bakır RİA
Bakır RİA bakır tel etrafına sarılan küçük plastik bir cihazdır
Hormonal RİA
Hormonal RİA progestojeni içeren küçük plastik bir T şeklindeki cihazdır


RİA Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korurmu ?

Bakır ve hormonal RİAlar cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunma sağlamazlar. Birliktelik esnasında cinsel yolla bulaşan hastalıklrdan korunmak için partnerlerle birlikte oral, vajinal ve anal seks için prezervatif gibi bariyer yöntemlerini kullanmaktır. Prezervatifler, enfeksiyonların yayılmasını önlemek için RİA ile birlikte kullanılabilir.


RİA yerleştirilmeden önce, üreme organlarınızın normal olduğunu ve cinsel yolla bulaşan bir hastalığınızın bulunmadığından emin olmak için fiziksel bir muayene önemlidir .Sağlık uzmanı size tıbbi ve yaşam tarzınız hakkında soru soracaktır.RİA yı istediğiniz zaman çıkartabilirsiniz.RİA yı kendiniz çıkarmaya çalışmayın; çünkü ciddi hasar meydana gelebilir. RİA kullanan kadınların% 95 inden fazlası onlardan memnuniyet duyuyor.Birliktelik esnasında sırasında bir kadın veya eşi tarafından RİA hissedilmez.

Sigara içimi ya da hipertansiyon ( yüksek tansiyon ) gibi koşullar nedeniyle doğum kontrol haplarını kullanamayan kadınlar RİA yı tercih edebilir.Adet sancısı ve kanaması yoğun olan kadınlar RİA tercih ederek bu problemlerden kurtulabilir.Hormonal RİA lar tüp gebelikleri ve pelvik inflamatuar hastalık riskini azaltır.Bir kadın hamile kalmak istediğine ya da artık onu kullanmak istemiyorsa, herhangi bir zamanda çıkarılabilir.Bir doktor veya hemşire, bakır veya hormonal RİA kullanmanın avantajları ve riskleri ve diğer kontrasepsiyon yöntemleri hakkında bilgi verebilir.

Her yöntemin ne kadar iyi çalıştığını, muhtemel yan etkileri, kullanımının ne kadar kolay olduğunu ve maliyetinin ne kadarını düşünmek de önemlidir. Artıları eksilere karşı tartmak ve her bir yöntemin mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlarınızı nasıl karşıladığını düşünmek önemlidir. Seçtiğiniz yöntem genel sağlığınıza, yaşam biçiminize ve ilişkilerinize bağlı olacaktır.
 
Bu spiraller nerdeyse %99 güvenli olarak geçiyor ama arkadaşım spiralle hamile kaldı.Spirali kaymıştı. Doğumda bebekle birlikte çıkardılar. Birde diğer arkadaşımda sürekli lekelenme yaşıyordu. Bana göre en iyisi prezervatif .Dikketli kullanılırsa hem cinsel yolla bulaşan hastalıklardan hemde gebelikten korunuyorsunuz.
 
Ben spiral taraftarı değilim. Kadınlarda ara lekelenme enfeksiyon asabiyet çok oluyor.Ayrıca kaç arkadaşım spiralle hamile kaldı. Bence prezervatif ve doğum kontrol hapı en iyisi. Gerçi prezervatif deforme olmuşsa yani delinme falan varsa yine hamile kalınabiliyor. Ama enfeksiyonlardan korunmak için spiral en iyisi.
 
Ben bazen spiral ve bazen hap kullandım.
Hapın zararını gördüm ama spiralin hiçbir zararını görmedim.
Zaten elverişli kişiye tam oturuyor bir daha da kendini unutturuyor yıllarca.
 
Spralinde zararı var. Belli aralıklarla kontrole gitmek lazım,Enfeksiyona ,adet düzensizliğine ,kayması halinde istenmeyen gebeliğe neden olabilmektedir.Yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler.
 
RİA T şeklinde bir cihazdır. RİA, spermi hareketsiz kılan ve rahim içinde hareket etmelerini gerçekten zorlaştıran bakır iyonları salgılar, ancak yumurtalıkların her ay bir yumurta yapmasını engellemez. RİA, bir kez rahim içine sokulduğunda, 5 veya 10 yıl (türüne bağlı olarak) ya da siz çıkarmaya karar verene kadar yerinde kalabilir. RİA, vajinaya doğru yerleştirilmelidir. Aksi taktirde hamile kalabilirsiniz. Bakır RİA oldukça etkilidir, ancak herkes için uygun bir yöntem değildir. RİA çıkarıldıktan sonra kontraseptif etkisi çabuk tükenir ve hiç kontraseptif kullanmamış kadınlarda olduğu gibi gebe kalabilirsiniz. Hormon östrojeninden etkilenenlere bir alternatif sunabilir. Emzirirken kullanılabilir RİA çıkarıldıktan sonra doğurganlık önceki seviyelere döner.Kramp ve / veya düzensiz kanamaya neden olabilir. Bazı kadınlar RİA yerleştirildikten sonra baş ağrısı, hassasiyet ve akne geliştirirler.
 
Geri
Üst