Romanya'da TIP Eğitimi Hakkında...

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Romanya'da TIP Eğitimi Hakkında...
romanya tıp romanya tıp eğitimi carol davila üniversitesi bükreş fakültesi carol davila university of medicine and pharmacy
Yurt dışında eğitim düşünüyorsunuz ve düşündüğünüz bölüm tıp eğitimi ama gerekli bilgilere sahip değilsiniz.işte şimdi sizlere Romanya'da tıp eğitimi görecek arkadaşlar için gerekli bilgileri veriyorum:)Umarım işinize yarar bilgilerdir

romanya1-9794.jpg



Başlangıçta yurt disinda egitim fikri ürkütücü gelebilir.Fakat yurt disinda kendi ülkenizde bulamayacağınız büyük avantajlara sahip olabilirsiniz.Yurtdışında okumak dünyaya bakis açınızın büyük oranda gelismesini ve degismesini sagliyor.ŞU ANDA EĞİTİM KAYIT,KABUL VS. ESNASINDA VE SONRASINDA BAŞÖRTÜ SORUNU YOK. Elhamdulillah

Eğer çalışmayı seviyorsanız Romanya'da okumak cok kolay. Orta derecede ingilizceye sahip olan arkadaşlar dahi sıkı ve düzenli bir calismayla büyük basarilar elde edebilir. Sadece başlangıçta yapılan ingilizce ağırlıklı yazılı ve sözlü sınavı geçmek, lise diplomasi ve transkript (not ortalamasi) gerekiyor. Sözlü sınav mülakat şeklinde pratik konuşmanızı ölçen çok zor olmayan bir sınavdır.


Romanyada tip okumak icin sözel, esit agirlik, sayisal okumuş olmanız önemli değil. Yani herhangi bir bölümden mezun olmak yeterlidir. Öss şartı da aranmıyor şimdilik.Seneye ne olur kimse garanti veremez ama şuan için sadece başta kendi yaptıkları sınavı geçmeniz yeterli.


Romanyada tıp eğitimi için iki dil var Ingilizce ve Romence. Egitim İngilizce tercih ediliyorsa üniversiteye baslamadan öncen bir İngilizce sinavina tabii tutuluyorsunuz. Bu sinavda çoğunluk basarili oluyor. Yalnız iyi çalışmanız lazım tabiki.. Başarısız olanlar hazırlık okuyabilirler.Yani İngilizce sınavını geçemezseniz romence hazırlık okuyorsunuz ve sonraki yıl sınavsız romence bölümde okumaya hak kazanmış oluyorsunuz..Tabi ki bir sonraki yıl yine ingilizce sınavında şansınızı deneyip ingilizce bölümden başlayabilirsiniz...Hazırlık okurken ülkeyi tanıyıp ingilizcenizi geliştirebilirsiniz.Ama Hazırlık Okulu size ingilizce geliştirmede yardımcı olmaz.Hazırlık romencedir.


Romence tercih ediliyorsa üniversiteye baslamadan önce Romence sinavına tabii tutuluyorsunuz,

Sinava girmek istemeyenler icin zorunlu bir yil Romence hazirlik egitimi var. Bu egitimi alan kisiler bi sonraki yilda sinava tabii tutulmuyorlar.Direkt romence tıptan başlayabilisiniz.

Tıp haricindeki bölümlerdeyse şuan için yalnızca romence seçeneğiniz var arkadaşlar..


Romanya universitesinin diplomasi Turkiye, Kıbrıs, Amerika, Canada ve bütün Avrupa ülkeleri tarafindan onaylaniyor.Denklik var... Gelmeden önce Yök'e bir mektup yazarak denkliğe cevap isteyebilirsiniz.Böylece elinizde resmi bir denklik belgesi olur.


Tip Fakultesi 6 yilik bir program. Ilk 2 yil tamamen üniversitenin içinde eğitim görülüyor.Üçüncü yildan başlayarak hastenede eğitime devam ediliyor.Bükreş’deki Carol Davila Üniversitesi'nin baslica amaci eğitimi pratik yaptırarak öğretmektir. .Sonuçta sağlık bölümlerinde iş hayatı uygulamayla geçiyor.6 yıl sonunda acemi değil,tecrübeli bir doktor olarak yetişiyorsunuz.Ayrıca 1. yıldan başlayarak her yaz 3 hafta,herhangi bir hastanede (özel de olabilir) staj zorunluluğu var.Stajınızı kendi ülkenizde de yapabilirsiniz.


Dis-Hekimliği ve eczacılık okumak isteyeler icin bu fakülteler sadece Romence dilinde demiştik.Dis-hekimliği 6 yillik bir program ve eczacılık 5 yillik bir program.


Romanyadaki üniversitede ortam çok güzel.Türkiye, Kanada, Amerika, Kenya, Somali, Yunanistan, Almanya, Dubai, Filistin, Lübnan, Italya, Isvicre,İsveç,Fransa,Belçika dahil olmak üzere bi cok ülkeden gelen öğrenciler var. Burdaki Profesörler bir cok konuda yurt disindan gelen öğrencilere yardımcı oluyorlar..Okulda Müslüman öğrenci sayısı gittikçe artıyor.


Romanyada bir yillik universite ücreti

3600 USD + 360 USD (sinav parasi) Avrupa Birliginde olmayan vatandaslar icin gecerli.....

4000 EURO + 360 USD (sinav parasi ) Avrupa Birliginde olan vatandaslar icin.
İngilizce sınav ücreti 360 USD---Maalesef sınavı geçemezseniz paranız okula kalıyor


Basvuru yapmak icin gerekli olan dosyalar:
Pasaport fotokopisi
Nüfus cüzdani fotokopisi
Transkript (not ortalama belge) fotokopisi + orjinali
Diploma fotokopisi
Bir tane vesikalık fotograf - pasaporta konulacak cinsten arkası beyaz fonlu olsa iyi olur pasaport için de arkası beyaz fonlu vesikalık isiyorlar
Saglik raporu - HIV/AIDS-HERHANGİ BİYERDEN OLABİLİR devlethastanesi ya da özel hastane farketmez

Tercüman tarafindan bütün belgelerin Romenceye cevirilmesi ( eger belgeler Ingilizce yada Romence degilse), noterden tasdik edilmesi ve apostil yaptırılması gerekir. Bütün bu belgeler (Ministry of Education Romania/Bucharest ) Milli Egitim Bakanligina yönlendiriliyor. Basvurunuz yaklaşık bir ay icerisinde kabul ediliyor. Bu belgeler sadece kabul için gerekli olan belgelerdir.Kabullerini alan arkadaşlar ingilizce sınavından önce gelip sınava başvurmalılar.Sınava girdikten sonra kazananlar kayıt yaptırabilirler.Kayıt için ise yukarıdaki belgelerin orjinalleri ve fotokopileri ve ULUSLARARASI DOĞUM BELGESİ gerekmektedir.


Bükreş'te kiralar aylık yaklaşık kişi başı 100-200 euro arası değişiyor.Yaşam giderleri ise hemen hemen Türkiye ile aynı...

Universite baslangic tarihi ekim 1 ve okul temmuz ortası gibi bitiyor..
Romanya Bucharestdeki universitenin ismi “University of Bucharest - Medicine and Pharmacy / Carol Davila
Daha fazla bilgi için Üniversitenin web-sitesi : "Carol Davila" University of Medicine and Pharmacy, Bucharest, Romania

Not: Carol Davila sadece tıp,diş hekimliği,eczacılık gibi sağlık alanlarında eğitim veren bir üniversitedir.
 
bilgilendirme için teşekkürler, ancak bu tıp fakültelerinde yök denklik veriyor mu acaba. çünkü bilebildiğim kadarıyla tıp eğitimi alanında alınan bazı dipolmalara yök denklik vermeyebiliyor. ya da denklik vermenin ölçüleri nedir bilen var mı acaba?
 
Geri
Üst