Rüya nedir?

deniz-07

Rüya Tabiri Editörü
Rüya nedir?
SELAM MELEKLERİMMMM......
Müspet ilim adamlalarına ve psikologlara rüya ,şuuraltımıza sıkışan bir takım duygu ve düşncelerimizin uykuda iken tezahüründen ibarettir.Onlara göre rüya ;şuur üzerindeki iradeli baskının,uyku esnasında kalkması ile,hayal ve his merkezinin aklın kontrolnden çıkarak ,kişinin eğilim heyecen ve tutkularına uygun esnek ve fantazi hadiselerin zincirlenmesidr..Peygamber efendimiz rüyaya oldukça ehemmiyet vermiştir.'vahyin başlangıcı salih rüyalardır 'demiştir. Hepimizin de bildiği gibi rüya üç çeşittir. 1.Rahmani rüya. 2.Nefsani rüya. 3.Şeytani rüya.
Hemen hepsine kısa olarak değinmek istiyorum.
RAHMANİ RÜYA: Allah. cc. Haz. leri tarafından kuluna rüya yolu ile ilhamdır.
Salih bir istihare vesilesi ile görülebileceği gibi aynı zamanda kuluna bir ikaz yada tarafından ulaşacak nimetlerin evvelden müjdeleyicisidir. Kişi bu rüya neticesinde uyandığı zaman kalbi huzur ve ferah içindedir. Rüya anında müthiş bir zevk, tutarlılık, eminlik gibi hasletleri doruk noktalarında hissedilecektir. Bu rüya türü tamamen hayır bir rüya türüdür. Hadisi şeriflerde bahsedilen rüyadır.

NEFSANİ RÜYA : Buda kişinin günlük olaylardan etkilenip bilinç altına yerleşen olayların gece rüyasında terennüm etmesidir. Bu rüya nefsi arzu ve istekleri içerdiği için tamamen hükümsüzdür.
Örneğin kişinin genişlik zamanında buluğ çağına gireceği zaman gördüğü rüyalar gibi....

ŞEYTANİ RÜYA: Bu rüyada adından da anlaşılabileceği gibi şeytani bir rüyadır.
Şeytan kişinin rüyalarına müdahale edebilir. Kişiyi kandırmak, yoldan çıkarmak, imanını çalmak yada zayıflatabilmek amacı ile bu tür bir rüya ile kişiye yaklaşabilir.
Bu rüyanın alameti ise kişi uyandığı zaman sıkıntı içerisinde korku ve gaflette olacaktır. İnsan bu çeşit bir rüya gördüğü zaman kalkınca sol tarafına üç kere tükürüp “defol pis ve habis lain” demelidir. (Euzû Billâhi Mineşşeytânirraciym)
Şeytani rüyanın vasıflarını açıklarken anladığımız gibi şeytan rüyalara tasarruf edebilir.
Bazı büyük Allah dostlarının iştiharlarına göre rüya ile amel edilmez. Fakat Salih kimselerin, peygamberlerin, , Evliyaullahın gördüğü rüyalar müstesna.

Kuran- Kerimde geçen Yusuf (a.s) gördüğü rüya gibi hak ve gerçek rüyalar müstesna.
Buradan anlaşılan bir şey vardır ki Rüya haktır. İnsan bu zikrettiğimiz rüya meselesi hakkında ilim sahibi ise ve şeytanın rüyasına ne gibi müdahale edip edemeyeceğini de biliyorsa ve gördüğü rüyada onu emin edip kalbini hoşnut ediyorsa, (Alimlerin tabirleri ışığı altında) gördüğü rüya ile amel edebilir.
Tekrar hatırlatmak istiyorum ki Bazı büyük İslam Alimleri Avam tabakasının yada ümmi kimselerin rüyaları ile amel etmemelerini tavsiye eder. (Şahı Nakşibendi K.s, Seyyid Abdulkadir Geylani K.s Haz.leri gibi.)
Rüya ilmi çok büyük ve derin bir ilimdir. Peygamberlerin ilim cüzlerinden biridir. Onların rüyaları tamamen hak ve gerçektir fakat bizimki ne derece sağlıklı olur bilemeyiz.
Rüyalar hakkında ilmi olan zatlara rüyalar anlatılmalıdır. Çünkü rüya Peygamber (s.a.v) efendimizin de emrettiği gibi her önüne gelene değil, sadece ehline anlatılır. Sonuç olarak istihare ile amel etmenin dini bir açıdan zararı yoktur. Fakat rüyanızı tabir eden kişi çok önemlidir.
Bu zat bir Allah dostu, alim, abid, yada zaitse evet derim. Fakat bu ilme sahip olmayan kişilerse bu sizin için çok sakıncalı olabilir.

Ehline tabir ettirilmeyen rüya fayda verecekse bile zarar verebilir. Rüyalarınızı ehlinden başkasına anlatmayınız. Kötü ve korkutucu rüyalarınızı kimseye anlatmayınız ve uyanınca solunuza üç kere tükürüp “defol pis ve habis lain” . (Euzû Billâhi Mineşşeytânirraciym) deyiniz.
Keraat vakitlerinde rüya anlatmayınız. Seher vakti ve öğlen namazından sonra görülen rüyanın doğruluk derecesi daha fazladır.
Bizim gibi avam ve ümmi tabakasına ait kimselerin gördüğü rüyalar, hakkımızda hayırlıda olsa hayırsızda olsa önemli değildir. Çünkü başımıza bir olay gelecekse veya bir nimete kavuşacaksak bu rüyada gördüğümüz için değil, ilk yaratıldığımızda takdir olunan olduğu içindir.
SELAM VE DUA İLE ......

 
Geri
Üst